Χορτοτυρόπιτα Γαλαξιδιώτικη – H παραδοσιακή πίτα και τα μυστικά της

Η εποχή της άνοιξης είναι η καλύτερη για να φτιάχνουμε χορτόπιτες γιατί τα χόρτα είναι στα καλύτερά τους και μπορεί να διανθίσουμε την πίτα με πολλά αρωματικά, παπαρούνες, μυρώνια, καυκαλήθρες αλλά και ποικιλία άγριων χόρτων.

Το Γαλαξίδι δύο άκρες … και στη μέση θάλασσα γαλάζια.
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα πράσα δίνουν την δική τους πινελιά.

Το μυστικό για την ζύμη εκτός από την εξαιρετική ποιότητα αλεύρου είναι και η θερμοκρασία του νερού που το καλοκαίρι πρέπει να είναι κρύο.

Η Χρυσούλα ετοιμάζει για το περίφημο πρωϊνό του ξενοδοχείου της χορτοτυρόπιτα που πολύ μου άρεσε.

Η συνταγή δική σας.

 Χορτοτυρόπιτα Γαλαξιδιώτικη

Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

Υλικά

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι πλυμένο κομμένο με το χέρι, σε χοντρά κομμάτια

3  πράσα  μέτρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια

5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους, κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες

 Λίγες παπαρούνες

350 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

150 ml γάλα φρέσκο

1 κούπα τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 φρέσκα αυγά

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πρέζα αλάτι

Για το φύλλο

4 κούπες τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κ. σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1 κ.σ. ξύδι

Νερό χλιαρό όσο πάρει  μέχρι να γίνει ένα ελαστικό μείγμα,

(Χλιαρό  νερό το χειμώνα, με κρύο νερό το καλοκαίρι )

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι αφήνοντας μια λακκουβίτσα στη μέση για να ρίξουμε τα υγρά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και δημιουργούμε μπαλίτσες που τις ανοίγουμε με τον πλάστη φτιάχνοντας φύλλα.

Χοντροκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη το σπανάκι και προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το πιπέρι και το τυρί φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε και πάλι.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά.

Στο μεταξύ προετοιμάζουμε το 1ο χωριάτικο φύλλο και το λαδώνουμε . Το στρώνουμε στο ταψί. Βάζουμε ακόμη ένα φύλλο αφού πρώτα το έχουμε ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο

Αδειάζουμε τη μισή γέμιση.

Σκεπάζουμε με ακόμη ένα φύλλο και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα. Προετοιμάζουμε ακόμη 2 φύλλα για να καλύψουμε την πίττα . Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο .

Περνάμε με πινέλο την πίττα με ελαιόλαδο και ραντίζω με λίγο νερό .

Χαράζουμε σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει η πίτα κόβουμε σε κομμάτια.