Χορτοκολοκυθοτυρόπιτα από το Χάνι Ρέρεση – Μια πίτα … μα τι πίτα

Χορτοκολοκυθοτυρόπιτα από το Χάνι Ρέρεση - Μια πίτα … μα τι πίτα

Η Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και το Χάνι του Ρέρεση είναι 100 χρόνια τώρα ονομαστό για την κουζίνα του κυνηγιού, τις πίτες και τα γλυκά του που θα σας παρουσιάσουμε αργότερα. Για χρόνια ήταν το Χάνι που «ξαποστάζανε»  ζώα και άνθρωποι πριν ανέβουν στα αγέρωχα βουνά της Δωρίδας.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Νίτσα Ρέρεση διατηρεί το Χάνι, πανδοχείο δίπλα στη γέφυρα της λίμνης του ζωοδότη Μόρνου, αφού το νερό του «ξεδιψάει» τους αθηναίους. Τοπίο μοναδικό, βουκολικό με τις αγελαδίτσες να κυκλοφορούν ελεύθερα και να λιάζονται… νωχελικά. Η Νίτσα έχει το δικό της μποστάνι για την κουζίνα της, γιατί θέλει να ελέγχει την ποιότητα. Άλλωστε οι πελάτες της είναι ψαγμένοι γευσιγνώστες και ντόπιοι που έχουν μεγαλώσει με το φαγητό της Νίτσας. Το φύλλο για τις πίτες το ανοίγει στο λεπτό και το φύλλο αέρινο.

Την Νίτσα, πάντα περιποιημένη και με χαμόγελο. Την αγάπησα γιατί είναι από τους γνήσιες Ελληνίδες που τιμούν την γαστρονομία μας και τον πολιτισμό μας. Οι γεύσεις της αυθεντικές και ιδιαίτερα νόστιμες.

Η λίμνη του Μόρνου

Η Στερεά Ελλάδα έχει κρυμμένους θησαυρούς που αξίζει να ανακαλύψετε.

Χορτοκολοκυθοτυρόπιτα

Aπό το Χάνι του Ρέρεση, Ευπάλιο 

Υλικά

300 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα

200 γρ. κολοκύθια, τριμμένα

200 γρ. σπανάκι

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα του βοσκού

200 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε κύβους

3 αυγά φρέσκα

Αλάτι

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

¾ ποτήρι νερό

Τρόπος παρασκευής

Στον πάγκο μας κάνουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και στη μέση βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και με τον πλάστη ανοίγουμε 4 φύλλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι που το κόβουμε με το χέρι, τα πράσα, τα κολοκύθια, τον άνηθο, τον μάραθο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και με ένα πιρούνι σπάμε την φέτα και προσθέτουμε και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας και αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο αλάτι.

Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε 2 φύλλα και από πάνω την μισή γέμιση καλύπτουμε με 1 φύλλο βάζουμε την άλλη μισή γέμιση και από πάνω καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.

Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.