

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και χαρίζει θαλπωρή.
Με φρυγανισμένο ή ζεστό ψωμί είναι ότι πιο απολαυστικό να βουτάμε στην πλούσια σάλτσα αυγολέμονου.
Ένα πιάτο με γεύση αρωματική και συνάμα ανεβαστική
Χοιρινό με πρασοσέλινο αυγολέμονο
Από την Τάτα Χατζηαρβανίτη, μαθητευόμενη μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια
250 γρ. σέλινο, φύλλα και τρυφερούς μίσχους, χοντροκομμένα
120 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, σε κομμάτια 2 εκ.
350 γρ. πράσα, το λευκό και το πράσινο μέρος, χοντροκομμένα σε ροδέλες
150 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και τριμμένη
150 ml ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια χυμός και ξύσμα
ζωμό από το φαγητό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό 5 λεπτά, γυρίζοντάς το με τη λαβίδα μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το χοιρινό σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.
Στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο του χοιρινού που σοτάραμε, προσθέτουμε το σέλινο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σελινόριζα, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ρίχνουμε το χοιρινό, λίγο πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τα 2/3 του χοιρινού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε καθαρό και στεγνό μπολ χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
Με το σύρμα χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε να «χτυπάμε» μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και στο τέλος μερικές κουτάλες ζωμό από το φαγητό, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Περιχύνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού και να πάρει μια βράση.
Αφήνουμε για 10 λεπτά το φαγητό να «σταθεί» ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.