Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα. Γεύση αξέχαστη!

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα
Από τον παραδοσιακού μάγειρα Σταύρου Τσαλαμπούνη

Ήταν το Κυριακάτικο φαγητό της μητέρας μου. Εποχιακό φαγητό, την εποχή που ευδοκιμούσαν τα κυδώνια.

Το έκανα πάντα με ντόπιο κοτόπουλο, αφού χοιρινό μόνο τα Χριστούγεννα υπήρχε. Το μαγείρεψα με νοσταλγία γυρίζοντας πίσω στον χρόνο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αυθεντική του συνταγή.

 

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Από τον  παραδοσιακού μάγειρα Σταύρου Τσαλαμπούνη

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινό μερίδες
  • 4 μεγάλα κυδώνια
  • 1 κρεμμύδι
  • 7 αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
  • Κανέλα, γαρύφαλλα, δαφνόφυλλο, αλάτι
  • λικέρ ροδιού
  • ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής:

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα το κρέας να ροδίσει (να θωρακιστεί), το κρεμμύδι και νερό να βράσει.

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε φέτες αφαιρώντας το εσωτερικό σκληρό με τα κουκούτσια.

Σοτάρουμε στο τηγάνι και σβήνουμε -η μαγειρική είναι μεράκι και φαντασία καθώς και αλχημεία- με λικέρ ροδιού.

Στην κατσαρόλα αφού έχει βράσει το κρέας ρίχνουμε τα κυδώνια, κανέλα, δαφνόφυλλο, γαρύφαλλα, αλάτι και πάνω τα δαμάσκηνα.

Μια βράση 10 λεπτών περίπου ανακινώντας το μόνο και είναι έτοιμο.

Κοπιάστε!