

Σίγουρα ο χαλβάς είναι το εμβληματικό γλυκό της νηστείας και έχει να μας διηγηθεί τη δική του ιστορία… αφού δήλωνε παρών σε κάθε γιορτή πριν από 30 χρόνια. Τότε εκθρονίστηκε από την επικράτηση της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και της κρέμας σαντιγί.
Οι γιαγιάδες μας συναγωνίζονταν μεταξύ τους ποια θα φτιάξει τον πιο νόστιμο χαλβά και πως θα διακοσμηθεί ωραιότερα. Η δική μου γιαγιά έφτιαχνε πάντα για εμάς τα παιδιά χαλβά μέσα σε κουπάτ και φόρμες διαφόρων σχημάτων.
Η Βασούλα μας δίνει τη συνταγή για χαλβά με στέβια και κουκουνάρι. Εσείς μπορείτε να βάλετε αν θέλετε αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους ή ακόμα και φουντούκια
Η επιλογή δική σας.
Χαλβάς με στέβια και κουκουνάρι
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για μια φόρμα
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
Μια χούφτα κουκουνάρι
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια νερό
3/5 φλιτζανιού στέβια
Φλούδες λεμονιού
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε το νερό με τη στέβια, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας για 3-4 λεπτά αφού λιώσει η στέβια.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και όταν κάψει προσθέτουμε τα κουκουνάρια.
Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε από τη φωτιά και σιγά σιγά για να μην καούμε ρίχνουμε το σιρόπι, ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε προσεκτικά γιατί πιτσιλάει.
Είναι έτοιμο όταν πήξει μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.
Τότε βρέχουμε με νερό μια φόρμα, ρίχνουμε το μείγμα σιμιγδαλιού και στρώνουμε την επιφάνειά του με το κουτάλι ή την μαρίζ.
Αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Ο χαλβάς πέφτει εύκολα από τη βρεγμένη φόρμα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και κανέλα