Από τα πιο αγαπητά γλυκά της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης. Η πρώτη επίσημη αναφορά, είναι σχετικά πρόσφατη, στα μέσα του 20ου αιώνα. Η επαρχία του Veneto και το Friuli διεκδικούν την πατρότητά του και κάπου στη μέση βρίσκεται και η Λομβαδία αφού το μασκαρπόνε είναι το παραδοσιακό κρεμώδες τυρί της.
Το όνομα του γλυκού σημαίνει περιφραστικά «αυτό που ανεβάζει» και διόλου τυχαίο αφού έχει αρκετή καφεϊνη, ζάχαρη, κρέμα zabaglione, αυγά και γλυκό κρασί Μαρσάλα.
Ίσως το γλυκό να μην είχε προηγούμενη καριέρα, πριν από το 1960, γιατί τα υλικά του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, το κρεμώδες τυρί, τα ωμά αυγά και το κακάο που υγραίνεται αν μείνει στο ψυγείο και ίσως παλαιότερα δεν είχαν τον τρόπο να το διατηρήσουν ασφαλώς.
Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο πανέμορφο Dusseldorf της Γερμανίας δοκίμασα το δεύτερο ωραιότερο τιραμισού της ζωής μου, στο ιταλικό καφέ ζαχαροπλαστείο Poccino, ζήτησα την συνταγή και ευχαρίστως μου την έδωσαν.
Το καλύτερο βέβαια τιραμισού σε ποτήρι και μόνο με ένα αέρινο κομμάτι φύλλο ανάμεσα, το απόλαυσα πραγματικά στο εμβληματικό Caffe Greco, της Ρώμης… επικό γλυκό όπως άλλωστε και η real πανακότα… Εμπειρία Γαστρονομική.
Aυθεντικό Τιραμισού
Από το περίφημο Poccino του Dusseldorf, Γερμανία
Υλικά
2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες
1 φλιτζάνι espresso lungo, δυνατό
80 ml. γλυκό κρασί Mαρσάλα
150 γρ. άχνη ζάχαρη
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά, χωριστά τα ασπράδι και οι κρόκοι
Για το πασπάλισμα
Κακάο εξαιρετικής ποιότητας
Τρόπος παρασκευής
Σε στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το τυρί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ, από πάνω προς τα κάτω. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το espresso.
Ρίχνουμε σε στρογγυλή πιατέλα το γάλα και «περνάμε» τα σαβουαγιάρ γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Προσοχή δεν πρέπει να μουλιάσουν.
Σε ορθογώνιο πυρέξ στρώνουμε τα μισά σαβουαγιάρ σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια.
Με την βοήθεια της μαρίζ ρίχνουμε τη μισή κρέμα και την απλώνουμε στρώνοντας την επιφάνεια ομοιόμορφα.
«Περνάμε» από το γάλα και τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε πιο αραιά την επιφάνεια.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να «σταθεί»
Βγάζουμε το τιραμισού από το ψυγείο και μετά 10 λεπτά πασπαλίζουμε με το κακάο όλη την επιφάνεια, ίσως περισσότερες από μια φορά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.