Το Dusseldorf που επισκέφθηκα πρόσφατα είναι μια σύγχρονη μητρόπολη με «δυνατές» γεύσεις. Μια πόλη έκπληξη, με αυθεντική γαστρονομική ταυτότητα, κοσμοπολίτικη, δυναμική, χαρούμενη, σημείο συνάντησης του χθες με το σήμερα, αλλά και το αύριο.
Γνωρίσαμε το Dusseldorf by locals, φιλοξενούμενοι της Έφη Μαρκοζάνες, που ζει εδώ 25 χρόνια. Η παλιά πόλη Altstadt, θεωρείται το μεγαλύτερο μπαρ του κόσμου, αφού στην ακτίνα της περικλείονται 260 bar-μπυραρίες, κρυμμένα σε κουκλίστικα κτήρια με λιθόστρωτα, μονοπάτια γεύσης. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις αυθεντικές, νοσταλγικές της φωτιάς …χαμόγελα και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Το «κυνήγι» των γεύσεων γοητεύει τους Γερμανούς και στις αγορές τους βρίσκεις του κόσμου τα καλύτερα. Η αγορά της Carlsplatz μας καλεί για σπουδή γαστρονομική. Στους υπαίθριους πάγκους θα βρείτε αστεράτα τυριά, αλλαντικά και λουκάνικα πάνω από 25 είδη. Οι πατάτες από μόνες τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, αφού συνοδεύουν το κρέας, έτσι οι ποιότητες και τα είδη τους πολλά.
Ξετρελάθηκα με τις υπαίθριες κυκλικές ψησταριές που ψήνουν λουκάνικα και φτιάχνουν σαντουιτσάκια. Στα μεγάλα mall η γαστρονομία «παίζει» δυνατά… Στα κιόσκια μπύρας σερβίρουν αυγά τουρσί, που φτιάχνουν επιτόπου, ξεφλούδισαν το αυγό και το έκοψαν στη μέση από πάνω προς τα κάτω. Αφαίρεσαν τον κροκό πρόσθεσαν ελαιόλαδο, ξύδι και μια κουταλιά μουστάρδας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύοντας δημιούργησαν το μείγμα που έβαλαν στη θέση του κρόκου πασπαλίζοντας με πιπέρι. Απλά υπέροχο. Η κορυφαία λιχουδιά… τα σουβλιστά γουρουνόπουλα του Schweine Janes. Περισσότερες από 2.000 σούβλες με Schweine καταναλώνονται κάθε ημέρα από τους καρναβαλιστές, που συνωστίζονται στα ψητοπωλεία, τα αρώματα μεθυστικά και τα ποτήρια μπύρας τεράστια.
Ότι πιο νόστιμο, γουρουνάκι με τραγανή πέτσα και κρέας μελωμένο, βουτηγμένο στην τοπική μπύρα. Σερβίρεται σε πιάτα με πατάτες και ξυνολάχανο ή «κλείνεται» μέσα σε τεράστια σάντουιτς. To Gewürzhaus Altstadt είναι το σπίτι της μουστάρδας ΑΒΒ, που ενέπνευσε τον Van Gogh να την ζωγραφίσει το 1726. Μπορείτε να φέρετε το δικό σας σκεύος και να το ξαναγεμίσετε με σπάνιες παραδοσιακές μουστάρδες. Στο delicatessen Düsseldorfer Senfladen μπορείτε να δοκιμάσετε μουστάρδα καρύδας, ψημένου μήλου, μελιού και κερασιού.
Το ψωμί επίσης κατέχει θέση ξεχωριστή στη Γερμανική γαστρονομία. Υψηλή ποιότητα, νοστιμιά, φαντασία και κάπου η παράδοση συναντά το σήμερα των εκλεπτυσμένων γεύσεων. Τα μπυρόψωμα και τα printenbruch συναντούν τις αέρινες μπαγκέτες και τα αλμυρά ψωμιά συναγωνίζονται τα γλυκά. Αυτό με το δαμάσκηνο και τα καρύδια χαρίζει γεύση αξέχαστη όπως και το άλλο με κάστανο, φουντούκι και αμύγδαλο. Περάστε οπωσδήποτε από το Backerei Hinkel, σημείο συνάντηση για τους λάτρεις του ψωμιού… Αποτελεί τίτλο τιμής το πέρασμα και η εκπαίδευση των αρτοποιών εκεί.
Αυθεντικό γερμανικό σνίτσελ (Schweineschnitzel)
Από την Εφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα, κάτοικο του Ντίσελντορφ
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο
αλάτι βοτάνων (εστραγκόν, θρούμπη, ρίγανη, μέντα)
φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, ροζ, κόκκινο και λευκό)
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο με 1 κ.γ. αλάτι
2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
3/4 φλιτζανιού μπαγιάτικο προζυμένιο ψωμί, καβουρδισμένο και τριμμένο
αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
- Βάζουμε τις χοιρινές μπριζόλες ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης και τα χτυπάμε και από τις δύο πλευρές με ξύλινο σφυράκι για να σπάσουν οι ίνες και να λεπτύνει το κρέας(να έχει πάχος 1 εκ.).Τις αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές και πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
- Βάζουμε σε 3 χωριστές πιατέλες το αλεύρι, τα αβγά και το τρίμμα ψωμιού.
Περνάμε τα σνίτσελ από κάθε πιατέλα κατά σειρά, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές και φροντίζοντας να παναριστούν και στις άκρες.
Σημείωση:Το μυστικό είναι ότι δεν πρέπει να πιέσουμε το κρέας στο αλεύρι ή στα τρίμματα του ψωμιού ώστε να κολλήσει πάνω περισσότερη επικάλυψη. Τινάζουμε λίγο, για να φύγει η επιπλέον ποσότητα, και τα τηγανίζουμε αμέσως.
- Εχουμε ζεστάνει σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι το λάδι (τέτοια ποσότητα ώστε τα σνίτσελ να κολυμπούν μέσα), χωρίς όμως να είναι καυτό, προκειμένου να μείνει η επικάλυψη τραγανή. Τηγανίζουμε τα σνίτσελ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
Σημείωση:Ετσι θα έχουμε μια ωραία τραγανή επίστρωση και μέσα το κρέας θα είναι τρυφερό.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως, με λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και μαϊντανό και συνοδεύουμε με σπέσιαλ πατάτες ή ξιδάτη πατατοσαλάτα ή ξινολάχανο, λευκό ή κόκκινο.