Μια πανεύκολη συνταγή για γαλλικό ζεστό σάντουιτς croque-monsieur, που αρέσει πολύ και είναι ένα απίθανο snack.
Εμείς το δοκιμάσαμε στην Λυών και ζητήσαμε τη αυθεντική συνταγή, οπότε η Μαρίνα μας το ετοίμασε και το απολαύσαμε στην δροσερή πλατεία κάτω από τα πλατάνια.
Η παρασκευή του απαιτεί μόνον 4 συστατικά. Λευκό ψωμί, τυρί, ζαμπόν και βούτυρο. Δένει αρμονικά με μια πράσινη σαλάτα και αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα. Τα παιδιά σας θα το λατρέψουν.
Mια ακόμα ωραία ιδέα είναι να κόψετε τα croque monsieur σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και να τα περάσετε σε ένα σουβλάκι, τα παιδιά θα ξετρελαθούν και είναι ιδανικά για παιδικά πάρτι.
Αυθεντικό Croque monsieur
Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 2 άτομα
4 φέτες ψωμιού πολύσπορο
2 φέτες ζαμπόν φουέ
30 γρ. βούτυρο
4 φέτες τυρί καπνιστό ή γραβιέρα ή τσένταρ
80 γρ. τυρί κασέρι ή γραβιέρα τριμμένο
1 κρόκο αυγού, χτυπημένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Αλείφουμε 2 φέτες ψωμί σάντουιτς με βούτυρο στη μία πλευρά και μετά πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και μια φέτα τυριού.
Κόβουμε τις φέτες ζαμπόν στα 2 και τοποθετούμε 2 μισά στην στρώση τυριού.
Καλύπτουμε και με τη δεύτερη φέτα τυριού.
Για πιο αισθητικό φινίρισμα, περνάμε τις άκρες του ζαμπόν που περισσεύει καθώς και τις άκρες του ψωμιού με τον κρόκο, που έχουμε χτυπήσει και απλώσει σε ένα μικρό πιάτο και έχουμε πασπαλίσει με πιπέρι.
Κλείνουμε κάθε croque monsieur με τις φέτες ψωμιού.
Ροδίζουμε το croque monsieur σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε ένα κομματάκι βούτυρο για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο σε όλη την επιφάνεια και τα βάζουμε στο γκριλ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC.
Μόλις λιώσει το τυρί είναι έτοιμα και σερβίρουμε αμέσως.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί επιλογής μας ακόμα και οβάλ φέτες πολύσπορου ή ολικής άλεσης, που είναι πιο νόστιμο και θρεπτικό.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζαμπόν με γαλοπούλα καπνιστή, μπέικον ή σαλάμι.