Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια – Η πιο πλούσια και νόστιμη τυρόπιτα

Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια

Στο Καρπενήσι η τυρόπιτα έχει άλλη νοστιμιά και είναι ξακουστή. Ο λόγος είναι ότι βάζουν διάφορα τυριά και σε αρκετή ποσότητα και το φύλλο είναι νόστιμο οπότε το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα -Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Τα μυστικά του φύλλου είναι ανθρακούχο νερό, το καλό αλεύρι και το ξύδι. Για το καλύτερο άνοιγμα χρησιμοποιούν  νισεστέ.

Εμείς απευθυνθήκαμε στη Τριανταφυλλιά που φτιάχνει πίτες ονειρικές και μας έδωσε την συνταγή την ώρα που την έφτιαχνε.

Απολαύστε την και είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε. Μπορείτε να βάλετε το κρεμώδες τυρί που αγαπάτε είτε κατίκι Δομοκού ΠΟΠ ή ανεβατό Γρεβενών ή αν δεν θέλετε κάτι κρεμώδες αυξήστε την ποσότητα των άλλων τυριών.

Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια

Αυθεντική Τυρόπιτα βουνίσια

Από την Τριανταφυλλιά Γουργιώτη, Εργαστήριο πίτας «Πλαστήρι» Καρπενήσι

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο

Μισή κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 κ.σ. ξύδι

νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι

Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια 3
Το φύλλο θαυμαστό

Για τη γέμιση

1 κιλό τυρί φέτα

800 γρ. ανθότυρο

200γρ. γιαούρτι στραγγιστό

200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

1 φλιτζανάκι υγρή σόδα

6 αυγά χωριάτικα

Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο

Για το φινίρισμα

50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.

Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια 2Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.

Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 24 Ιανουαρίου 2024