Μια νόστιμη πίτα που σηματοδοτεί την ηπειρώτικη κουζίνα και γίνεται πολύ εύκολα. Στην πανέμορφη Κόνιτσα δοκίμασα την καλύτερη κασιόπιτα, καμωμένη από τη μαμά Ελένη Λαζογιάννη, στο πρωινό του πολύ ατμοσφαιρικού ξενοδοχείου Rodovoli.
Το μυστικό της είναι τα εξαιρετικά υλικά που χρησιμοποιεί και απαραίτητο συστατικό η αγάπη και η φροντίδα, για τους ανθρώπους που θα την προσφέρει.
Μας φίλεψαν και μερικά κομμάτια που τα απολαύσαμε δίπλα στον μαγικό Αώο, με ήχους της φύσης υπέροχους. Εμπειρία μοναδική…
Αυθεντική Κασιόπιτα Hπειρώτικη
Από την Ελένη Λαζογιάννη, Rodovoli hotel, Κόνιτσα
Υλικά για 6-8 άτομα
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 μεσαία αυγά
300 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
150 γρ. βούτυρο εκλεκτό
1 πρέζα αλάτι
100 ml. γάλα φρέσκο πλήρες
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 8% λιπαρά
Για το ράντισμα
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Τέλος ρίχνουμε τη φέτα σπασμένη σε κομματάκια.
Το μείγμα πρέπει να έχει μορφή παχύρευστου χυλού, οπότε εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη ή αν είναι πολύ πηχτό αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και ρίχνουμε τον παχύρρευστο χυλό.
Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδοκοκκινήσει, περίπου για 35 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.