Η Βασούλα είναι αγαπημένη μου φίλη και καταπληκτική μαγείρισσα. Είναι μικροβιολόγος και επειδή σπούδασε Ιταλία φτιάχνει φαγητά που «μιλάνε»… ειδικά οι ιταλικές γεύσεις και οι σαλάτες της δεν παίζονται.
Από καιρό της είχα ζητήσει να φτιάξουμε μαζί την ζύμη της πίτσας, που είναι νόστιμη πολύ και να μας δώσει τη συνταγή άλλωστε είναι πιστή φίλη του emvolos.gr.
Την απολαύσαμε με τον Κώστα, τον σύζυγό της και αγαπημένο μου φίλο και ενθουσιαστήκαμε…
Η συνταγή δική σας.
Αυθεντική Ιταλική Πίτσα
Από τη Βασούλα Γιαννοπούλου, ιατρός και δεινή μαγείρισσα
Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κ.γ. αλάτι
2 κοφτά κ.γ. ζάχαρη
3 γραμμάρια νωπής μαγιάς
1 φλιτζάνι γάλα ή νερό 220 γρ
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
1 φλιτζάνι τυρί έμενταλ, τριμμένο
2 κ.σ. γκορκονζόλα ή μπλε τυρί θρυμματισμένο
1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο
10 φέτες μπέικον, καπνιστό
10 φέτες ζαμπόν
Για τη σάλτσα
3 κ.γ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. νερό
Μισό κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πιπεριές κομμένες φέτες
Τρόπος Παρασκευής
Φτιάχνουμε τη ζύμη.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό ή το γάλα και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αμέσως τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά, το κοσκινισμένο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί .
Ανοίγουμε κατόπιν τη ζύμη, σε κυκλικά φύλλα διαμέτρου 30 – 40 εκ. τα αφήνουμε και αυτά να φουσκώσουν για 2 ώρες.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον πελτέ με το ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, κρεμμύδια, αλάτι, μαύρο πιπέρι, και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά για να γίνει η σάλτσα. Την αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματά της.
Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας.
Απλώνουμε το ζαμπόν, όλα τα τυριά και από πάνω βάζουμε το μπέικον και την πιπεριά.
Ψήνουμε την πίτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 25 λεπτά μέχρι να ψηθεί και το κάτω μέρος της ζύμης καλά.