Αστακομακαρονάδα – Η καλοκαιρινή ψαρολιχουδιά

Αστακομακαρονάδα - Η καλοκαιρινή ψαρολιχουδιά

Η αστακομακαρονάδα της Ιτέας είναι από τις πιο νόστιμες που έχω δοκιμάσει μετά από αυτήν της Σκύρου.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το Μαϊστράλι φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και την αστακομακαρονάδα που την απολαμβάνεις ακριβώς πάνω στο κύμα. Βέβαια δεν είναι από τα φαγητά χαμηλού κόστους αλλά μια αστακομακαρονάδα σηματοδοτεί το καλοκαίρι, οπότε μπορούμε να την απολαύσουμε έστω μια ημέρα επετειακή για εμάς…

Η συνταγή έχει αρκετά μυστικά που ο Σταύρος μας τα αποκάλυψε όταν τον επισκέφτηκα προκειμένου να παρουσιάσω το γαστρονομικό πολιτισμό της περιοχής στο βιβλίο « Στερεά Ελλάδα Πάρε μια γεύση» που εξέδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε δύο γλώσσες.

Η συνταγή δική σας.

Αστακοί Κορινθιακού

Αστακομακαρονάδα

Από το εστιατόριο Μαϊστράλι, Iτέα Φωκίδας

Υλικά

1 κιλό φρέσκο αστακό

500 γρ. λιγκουίνι

2 χρωματιστές πιπεριές, κομμένες σε κομμάτια

2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

1 σφηνάκι κονιάκ

3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα με λίγο καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Κόβουμε τον αστακό κάθετα και το σοτάρουμε μαζί με τις πιπεριές και τα υπόλοιπα υλικά.

Σβήνουμε με κονιάκ και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά al dente ανάλογα με την ένδειξη της συσκευασίας και τα σουρώνουμε.

Προσθέτουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά στη σάλτσα με τον αστακό, για να δέσει καλύτερα.

Μόλις απορροφηθούν τα πολλά υγρά προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

Μια πλούσια πράσινη σαλάτα και το λευκό κρασί κυρίως το αγαπημένο μου ασύρτικο, συμπληρώνει τη γευστική πανδαισία.