Αρνάκι ρολό με τυριά φουρνιστό – Πιο νόστιμο δεν γίνεται …

Αρνάκι ρολό με τυριά φουρνιστό
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη να μας το φτιάξει για μεγαλύτερη ευκολία. Μια πλούσια σαλάτα και μια συλλογή από ωραία τυριά είναι ότι πρέπει για ένα τραπέζι γιορτής.

Ένα ωραίο κρασί και καλή παρέα κάνουν το φαγητό μας εμπειρία μοναδική.

Αρνάκι ρολό με τυριά φουρνιστό 1

Αρνάκι ρολό με τυριά φουρνιστό

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

  • 1 αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο 2 κιλά ή σπάλα
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή chardonnay
  • 300 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • δεντρολίβανο
  • ρίγανη
  • θυμάρι

Για τις πατάτες

  • 2 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 λίτρο νερό
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Μισό ποτήρι λευκό κρασί, μοσχοφίλερο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

Αρνάκι ρολό με τυριά φουρνιστό

Τρόπος παρασκευής

Ζητάμε από τον κρεοπώλη ένα μπούτι αρνί, ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο στη μέση και ζητάμε να τα ετοιμάσει για ρόλο, να τα ανοίξει και να τα χτυπήσει για να λεπτύνει ελαφρά και να πλατύνει.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγουμε το κρέας  πάνω στον πάγκο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε με το μισό μείγμα το κρέας εσωτερικά. Σε όλη την επιφάνεια απλώνουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το τυρί.

Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος ή το βάζουμε στο ειδικό δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του.

Βάζουμε το ρολό στο ταψί και το περιχύνουμε με κρασί αφήνοντάς το να απορροφήσει για 2 λεπτά.

Αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα μουστάρδας. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες.

Τις πλένουμε τις στραγγίζουμε  πολύ καλά τις πατάτες. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο μαζί  με τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το αλάτι και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τις πατάτες μέσα στο ταψί ολόγυρα από το ρολό.

Τέλος τις περιχύνουμε με κρασί και βάζουμε λίγο ζεστό νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 ώρες, αφού σκεπάσουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο.

Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά μετά από 1 ώρα και ελέγχουμε τα υγρά προσθέτουμε χυμό από 2 λεμόνια στο κρέας και τις πατάτες ή ακόμα  λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.

Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα ακόμα, χωρίς να το σκεπάσουμε για να πάρει χρώμα και γυρίζουμε και το ρολό από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες μελωμένες.

Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε νόστιμη σαλάτα Ρώσικη!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Μ. Σαββάτου 1ης Μαΐου 2021