Αρνάκι λεμονάτο με ρύζι της Γιακουμίνας – Σιγομαγειρεμένο όπως παλιά…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Νάξος είναι από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου. Η ιστορία του μεγάλη και η παρουσία από την προιστορική ακόμα εποχή. Η Πορτάρα στέκει αγέρωχη στα Παλάτια, η Χώρα κουκλίστικη με το Κάστρο, αλλά και τα χωριά πανέμορφα το Χαλκί, το Φιλώτι, η Απείρανθος, η Κωμιακή και η Κόρωνος. Οι παραλίες υπέροχες και τα νερά πεντακάθαρα και το χρώμα τους όλη η παλέτα του μπλε και του πράσινου.

Το Φιλώτι της Νάξου

Η γαστρονομία περίφημη. Η Νάξος είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Κτηνοτροφία και αστεράτα τυριά, πατάτες ΠΓΕ, λικέρ κίτρου ΠΟΠ, ψάρια που «μιλάνε» και κατσικάκια και αρνάκια που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, «γλείφοντας» τους βράχους. Στη Γαλλία τα ονοματίζουν «αρνάκια της θάλασσας» και είναι περίφημα για την νοστιμιά τους. Τα λαχανικά είναι από τα μποστανάκια τους και βέβαια η κουζίνα τους είναι εξαιρετική.

Οι παραλίες της Νάξου

Μια μαγείρισσα αυθεντική είναι η Γιακουμίνα, η μητέρα του φίλου μου Δημήτρη Καρούση και νοιώθω τυχερή που πολλές φορές έχω δοκιμάσει την κουζίνα της. Όλα φτιαγμένα με αγάπη περισσή, για όλους τους φίλους και τους γνωστούς, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της φιλοξενίας.

Την τελευταία φορά μου έφτιαξε αρνάκι λεμονάτο με ρύζι και λαχανικά, που της έφερε φίλης της από το μποστανάκι της.

Ευχαριστώ Γιακουμίνα.

Αρνάκι λεμονάτο με ρύζι της Γιακουμίνας

Από την Γιακουμίνα Καρούση, δεινή μαγείρισσα της Νάξου

Υλικά

1 κιλό αρνάκι, μπούτι σε μερίδες

200ml ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ποτήρι λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. κύμινο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Αλάτι θαλασσινό

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ζεστό

1 κ.γ κορν φλάουρ

Φρεσκοστυμμένος χυμός από ένα λεμόνι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Συνοδευτικά

500 γρ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο

300 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε κομμάτια

300 γρ. μπρόκολο, σε κομμάτια

250 γρ. καρότο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνάκι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Για το γύρισμα χρησιμοποιούμε λαβίδα και όχι πιρούνι για να μην φύγουν τα υγρά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά ακόμα.

«Σβήνουμε» με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.

Περιμένουμε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπάσει το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτρια, προσθέτουμε ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του κρέατος και 1 cm παραπάνω και ρίχνουμε αλάτι.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε το κύμινο, τρίβοντάς το λίγο με τα χέρια μας, για να αφήσει τα αρώματά του.

Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 40 λεπτά ακόμα μέχρι 90 λεπτά, εξαρτάται βέβαια και από τις ιδιαιτερότητες του κρέατος, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, στο ποτήρι με το χυμό λεμονιού ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει βράση για 2 λεπτά και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ακόμα.

Παράλληλα πλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό και το βάζουμε σε μπολ. Σκεπάζουμε το ρύζι με νερό και το αφήνουμε για λίγο να μουλιάσει και το σουρώνουμε.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ρυζιού και  2 εκατοστά ακόμα και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά χαμηλώνοντας προς το τέλος τη φωτιά.

Βράζουμε στον ατμό το καρότο, το μπρόκολο και το καρότο που έχουμε κόψει σε φέτες.

Βγάζουμε το αρνάκι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια πιατέλα.

Ρίχνουμε το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το αρνάκι, δίπλα το ρύζι και από την άλλη πλευρά βάζουμε το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το καρότο.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.