Ένα μαμαδίστικο φαγητό που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις. Πινελιές ρουστίκ που αρέσουν πολύ. Το γιουβετσάκι με διάφορα κρεατικά ήταν διαχρονικά το Κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό των Ελλήνων.
Ακολουθώντας την ίδια συνταγή ακριβώς μπορείτε να το ετοιμάσετε με κατσικάκι ή μοσχάρι ή κόκορα… Η επιλογή δική σας.
Εμείς το απολαύσαμε στο εστιατόριο Πανόραμα, που φημίζεται για τα αυθεντικά του πιάτα.
Αρνάκι Γιουβέτσι με μανέστρα
Από τον Κώστα Aρκουμάνη, εστιατόριο Πανόραμα, Καρπενήσι
Υλικά για 4 άτομα
2 κιλά αρνάκι, κομμένο σε μερίδες
2 κρεμμύδια ολόκληρα
2 κλωνάρια άγρια ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. μανέστρα ή κριθαράκι
2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο εκλεκτό
2 κ.σ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βάζουμε το κρέας, τα ολόκληρα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και ξαφρίζουμε συνεχώς.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ώρες, αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Από την κατσαρόλα που βράζαμε το κρέας αφαιρούμε τα κρεμμύδια, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και τα πετάμε.
Σε πήλινη γάστρα ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε το ζωμό από το κρέας, τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος βάζουμε το κρέας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250οC για 20 λεπτά.
Aν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουν το γιουβετσάκι από το φούρνο, ρίχνουμε δύο κουταλιές τυρί τσαλαφούτι και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και να αναδυθούν τα αρώματα και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή τυρί τριμμένο.