Αρακάς με μάραθο φουρνιστός στη γάστρα – Μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο αρακάς αποτελεί μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών. Ξεχειλίζει από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως φολλικό οξύ και βιταμίνη Κ, Α και C. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινολών που περιέχει που προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

Το μόνον μειονέκτημα είναι ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι η κατανάλωσή του από άτομα που έχουν διαβήτη δεν συνιστάται.

Η Βάσω μας ετοίμασε μια συνταγή πανεύκολη γιατί ο αρακάς μπαίνει στη γάστρα και εσύ αποδεσμεύεσαι από το να είσαι στην κουζίνα. Αρκεί να ελέγξετε τα υγρά του 2-3 φορές.

Αρακάς με μάραθο φουρνιστός στη γάστρα 1

 Αρακάς φουρνιστός με μάραθο

 Από τη Βάσω Κατσαρού γιατρό και περίφημη μαγείρισσα

 Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κατεψυγμένο αρακά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο

5-6 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες

2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

 Προαιρετικά

 Μια κουταλιά πελτέ ντομάτας

Κουκιά ή  αγκινάρες

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Αρακάς με μάραθο φουρνιστός στη γάστρα 2

 Τρόπος παρασκευής 

 Βάζουμε στη γάστρα όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε ελαφρά.

 Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C με αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.

 Νερό δεν βάζουμε από την αρχή γιατί βγάζει ο αρακάς. Όμως το παρακολουθούμε και αν χρειαστεί βάζουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών γιατί είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Αρακάς με μάραθο φουρνιστός στη γάστρα 3

 Βγάζουμε από το φούρνο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί το φαγητό μας.

 Σερβίρουμε. 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 31 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 31 Μαΐου 2025