Απολαύστε καφέ και τσάι, μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Έτσι για να μπορούμε να απολαύσουμε το καφεδάκι μας, έρχονται μελέτες να μας ενημερώσουν πόσο καλό κάνει στην υγεία μας, άσχετα με το κακό που κάνει στην τσέπη μας η αυξημένη τιμή του…

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Σύμφωνα με μελέτες, ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι όταν καταναλώνονται με μέτρο αποτρέπουν το εγκεφαλικό έμφραγμα πιθανόν λόγω των φαινολών που περιέχουν και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.

Δύο πολύ κοινά και αγαπημένα  ροφήματα που καταναλώνονται με διάφορους τρόπους μέσα από διάφορες παραλλαγές και τύπους σε όλη τη γη, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Stroke, την έρευνα έκανε η Σουζάνα Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, οι συσχετισμοί μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ και του τσαγιού έχουν άμεση σχέση με την αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως είναι εγκεφαλική και η υπαραχνοειδής αιμορραγία που προκαλείται συχνά από αρτηριοσκλήρυνση.

Στην Φιλανδία έγινε μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου που συμμετείχαν 26.566 ενήλικοι Φιλανδοί οι οποίοι ήταν όλοι καπνιστές και κατανάλωναν καφέ και τσάι. Κανείς εκ των ανδρών δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου όταν άρχισε η μελέτη.

Τα αποτελέσματα που δόθηκαν αναφέρουν πως οι άνδρες που κατανάλωναν οκτώ φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος συγκριτικά με άνδρες που κατανάλωναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ οι άνδρες που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι καθημερινά αντιμετώπιζαν κατά 21% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με άνδρες που δεν έπιναν καθόλου τσάι.

Τελικά μπορούμε να πίνουμε άφοβα το καφεδάκι ή το τσαγάκι μας αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ και τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού εμφράγματος, ανεξαρτήτως των γνωστών καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και αυτό γιατί οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης των ροφημάτων είναι βιολογικά πιθανές λόγω των φαινολών που περιέχουν και των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, που ίσως προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση.

Η κατανάλωση των ροφημάτων αυτών δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους οργανισμούς, καλό είναι να γίνονται εξετάσεις αίματος και ιατρικό γενικό τσεκάπ κάθε χρόνο γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Προηγούμενο άρθροΙταλία: Αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι Ιταλοί και αγοράζουν χρυσό και στην Ελβετία
Επόμενο άρθροΜελίκη: Ζ’ Μελίκεια – “ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΡΤΣΙΟΥΝΗΣ”: Με πολύ κόσμο, συμμετοχές και βραβεύσεις – (βίντεο-φωτό)