Αρχέγονη γεύση της Κρήτης από τους Μινωικούς ακόμα χρόνους. Γεύση δυνατή, ρουστίκ των ορέων και πάνω από όλα αυθεντική.
Η συνταγή πανεύκολη και το κρέας νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές κυρίως στην χρήση των μπαχαρικών και των μυριστικών…εμείς σας δίνουμε μια από τις πιο γνωστές της Δυτικής Κρήτης.
Η συνταγή δική σας.
Από τον Μανώλη Ξυλά της ξακουστής ταβέρνας «Τζιτζιφιά» στο Τζιτζιφέ Αποκορώνου Χανίων
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ψαρονέφρι ή χοιρινό ψαχνό κομμένο σε λωρίδες 3-4 εκ.
1 λίτρο ξύδι από κρασί μαρουβά
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια
Κύμινο σε σκόνη
Ρίγανη τριμμένη
Για το κάπνισμα
Φασκόμηλο σε κλαράκια
Θυμάρι σε κλαράκια
Συνδυασμό δικής μας έμπνευσης
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας και προσθέτουμε το ξύδι μέχρι να το σκεπάσει. Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό το αραιώνουμε με λίγο νερό χλιαρό.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος για 4 μέρες.
Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά τα απλώνουμε σε ένα πάγκο.
Βγάζουμε το χοιρινό από το ξύδι και έτσι όπως είναι υγρό το «ρολλάρουμε» στα μπαχαρικά μέχρι να κολλήσουν πάνω του.
Το κρεμάμε σε σκιερό μέρος σε σταθερό σημείο και το «καπνίζουμε» ανάβοντας μικρή φωτιά με αρωματικά χόρτα θυμάρι ή φασκόμηλο ή συνδυασμούς. Στον καπνό το αφήνουμε για 5-7 ώρες μέχρι να στεγνώσει το κρέας.
Μόλις πάρει τα αρώματα και στεγνώσει το διατηρούμε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό και με βαμβακάκι το περνάμε ελαιόλαδο.
Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες 5 χιλιοστών περίπου. Το ζεσταίνουμε στο τηγάνι γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές και σερβίρουμε.
Με το απάκι διανθίζουμε τα χόρτα, τις σαλάτες, το σφουγγάτο και τα ζυμαρικά.
Με το μέλι δένει τέλεια όπως και με την γραβιέρα Κρήτης