Η απάντηση είναι ο κούκος…
Μια διαγωνιζόμενη στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» έχει φτάσει στην τελευταία ερώτηση. Αν απαντήσει σωστά, κερδίζει 150.000 ευρώ. Αν απαντήσει λάθος, κερδίζει μόνο 25.000€. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ερώτηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση:
«Ποιο από τα παρακάτω είδη πουλιών δε χτίζει μόνο του τη φωλιά του, αλλά χρησιμοποιεί τις φωλιές άλλων πουλιών;» Οι πιθανές απαντήσεις ήταν:
Α) ο αετός;
Β) το αγριοπερίστερο;
Γ) ο κούκος;
Δ) το χελιδόνι;
Η γυναίκα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Δεν ήξερε την απάντηση. Και ήταν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση γιατί είχε εξαντλήσει 2 από τις 3 βοήθειες. Το μόνο που της απέμενε ήταν να τηλεφωνήσει μια φίλη. Η γυναίκα, όμως, απευχόταν τη χρήση αυτής της βοήθειας, γνωρίζοντας πως η μοναδική φίλη της που θα βρισκόταν σπίτι εκείνη την ώρα ήταν ξανθιά. Αλλά η διαγωνιζόμενη δεν άλλη λύση. Τηλεφώνησε στη φίλη της και της διάβασε την ερώτηση και τις τέσσερις πιθανές απαντήσεις.
Χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό, η ξανθιά απαντάει:
-Α, αυτό είναι πανεύκολο. Η σωστή απάντηση είναι το Γ: Ο κούκος…
Η ξανθιά είχε απαντήσει με τόση σιγουριά, που η διαγωνιζόμενη δε μπορούσε παρά να την εμπιστευτεί.
Σταυρώνοντας τα δάχτυλά της, η διαγωνιζόμενη λέει:
-Το Γ, ο κούκος».
Η απάντηση ήταν σωστή και η γυναίκα ήταν εκατομμυριούχος! Είχε κερδίσει 150.000 ευρώ.
Τρεις μέρες αργότερα, η νικήτρια του διαγωνισμού διοργανώνει ένα πάρτι για οικογένεια και φίλους, συμπεριλαμβανομένου της ξανθιάς που τη βοήθησε να κερδίσει.
-Ρε Νατάσα, δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω-, λέει η νικήτρια. «Χάρη σ’ εσένα, είμαι εκατομμυριούχος. Και ξέρεις κάτι; Ήταν η ταχύτητα και σιγουριά με την οποία απάντησες την ερώτηση που με έπεισε να επιλέξω το Γ. Παρεμπιπτόντως… πως και γνώριζες τη σωστή απάντηση;»
Χα, έλα τώρα καλέ μου – της λέει η ξανθιά. – Όλοι γνωρίζουν πως οι κούκοι δε χτίζουν φωλιές. Ζουν σε ρολόγια…
ΓΝΩΜΙΚΟ
Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσο πολλοί ηλίθιοι στον κόσμο μέχρι που άρχισα να χρησιμοποιώ το Ίντερνετ.
Στανισλάβ Λεμ – (Πολωνός συγγραφέας επιστ. φαντασίας ) – 1921-2006