Αναστασία Σιμητροπούλου: Ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, προέβαλε τις θέσεις του Κινήματος για την οικονομία και τοποθετήθηκε σχετικά με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα.

Για την ακρίβεια, την οικονομία και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:

Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι σαφέστατες. Έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα βασικά προϊόντα, όπως φυσικά γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το οποίο και αυτό φυσικά είναι μέσα στην εργαλειοθήκη που προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κάποιες άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, η οποία είναι μεν κοστολογημένη, αλλά αναφέρεται σε κάποια προνόμια των ολίγων και όχι των πολλών.

Για την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος, ήτανε αρχικώς, άνω των 250.000 και πλέον, έχει γίνει ξεχωριστά για κάθε ιδιοκτησία και μάλιστα, από 400.000€. Επομένως, όταν καταργεί αυτό το συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος ανέρχεται σε 360 εκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνεται ότι δεν αναφέρεται στα μεσαία νοικοκυριά αλλά σε κάποια άλλη κατηγορία.

Επίσης, για την γονική παροχή. Το αφορολόγητο υπήρχε ως 150.000 και τώρα έχει γίνει στις 800.000€, επομένως η φοροαπαλλαγή σαφέστατα ευνοεί συγκεκριμένες πάλι κατηγορίες πολιτών.

Μέσα στις προτάσεις μας, έχουμε κοστολογήσει μια νέα μορφή του ΕΚΑΣ, που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για 350.000 ανθρώπους και είναι κοστολογημένο και αυτό, στα 650 εκατομμύρια.

Οι προτάσεις μας όμως, δεν είναι μόνο για την ακρίβεια και για το φυσικό αέριο, όπου πλέον, αν παρατηρήσατε, δυστυχώς δεν υπήρχε στους λογαριασμούς η επιδότηση η οποία ανακοινώθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Δηλαδή τα νοικοκυριά αυτή τη στιγμή λαμβάνουν τους λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει μέσα ενσωματωμένη η επιδότηση που δόθηκε από την κυβέρνηση και εξαγγέλθηκε στις 7 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν σαφείς προτάσεις, με συγκεκριμένη στόχευση, για να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά. Δεν υπάρχει «δώστα όλα». Το θέμα είναι να έχεις ρεαλιστικές προτάσεις, να υπάρχει στόχευση, να μπορείς την οικονομία να την προχωράς ένα βήμα παραπάνω, αλλά, χωρίς να ξεχνάς ότι τον τελευταίο καιρό, ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 5.5%.

Επιπλέον, για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τα εισοδήματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να ανταποκριθούν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία βιώνουμε όλοι στα σπίτια μας

Για το θέμα της Πανδημίας η κ. Σιμητροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: Σαφέστατα, η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε 3οι στις απώλειες ανθρωπίνων ζωών ανά εκατομμύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 6οι στον κόσμο και 16οι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δεν έγινε σωστή διαχείριση της πανδημίας και δεν πέτυχε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, για τους εξής απλούστατους λόγους.

Δόθηκαν ασαφή μηνύματα. Υπήρξε εφησυχασμός από πλευράς της κυβέρνησης και αυτό καθότι κήρυτταν τη λήξη και δημιούργησαν ένα κλίμα χαλαρότητας.

Δεν μου αρέσει να είμαι αφοριστική. Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν κάποια θετικά δείγματα. Στη συνέχεια όμως το γνωρίζετε και αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα, από τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνει για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, «Με τη συλλογική προσπάθεια όλων των μελών και των φίλων της παράταξης, οι οποίοι έδωσαν ξεκάθαρη εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη, προσδοκούμε, με ρεαλιστικό λόγο και όχι λαϊκισμό, να στοχεύσουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος δικαίου»

Σε αυτούς τους βασικούς πυλώνες, στους οποίους εμείς στοχεύουμε και πιστεύουμε, δεν έχει ανταπόκριση η συμπεριφορά και η πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία διέπεται από άκρατο λαϊκισμό και μια «μη εμπιστοσύνη» στους θεσμούς.

Είναι γνωστά τα «Οι αρμοί της εξουσίας» όπως έχουνε επικαλεστεί. Θεωρώ, ότι ο σεβασμός στη δικαιοσύνη που είναι ο πυλώνας της Δημοκρατίας μας, πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα από όλους.

Προηγούμενο άρθροΛάζαρος Τσαβδαρίδης: Σε φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις
Επόμενο άρθροΕπίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κροατία