Αλλάξτε τον χώρο σας και κάντε τον ξεκούραστο χωρίς χρήματα! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο μήνα Οκτώβριος βρίσκεται ήδη στο μέσον του σιγά – σιγά θα μικρύνει η μέρα, θα κάνει ψύχρα και θα μαζευόμαστε νωρίς στο σπίτι.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Οι ώρες που θα βρισκόμαστε σε αυτό θα είναι περισσότερες και όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε έναν χώρο που θα μας ανεβάζει την διάθεση και θα μας ξεκουράζει.

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε τις «κλειστές μας»  και για να νοιώσουμε καλά θέλουμε να κάνουμε κάποια αλλαγή στο σπίτι μας, που αν είναι και οικονομική θα μας ανακουφίσει περισσότερο.

Θα σας πούμε κάποιους πρωτότυπους και σχεδόν ανέξοδους τρόπους να κάνετε το σπίτι σας διαφορετικό με μικρές αλλαγές… Κατά το γνωστό… «Άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»…

Βγάλτε το κεντρικό έπιπλο από το σαλόνι που συχνά είναι ένα τραπεζάκι και καθίστε καταγής στο κέντρο του δωματίου.

Σκεφτείτε, μετρήστε με το μάτι, αλλάξτε θέση στα έπιπλα νοερώς, πάρτε ένα μέτρο και μετρήστε αρχικά αν χωράνε, κάνετε ένα γύρω κοιτώντας το από όλες τις μεριές.

Περπατήστε, μπείτε από όλες τις εισόδους, σκεφτείτε πόσο ανοίγει ή κλείνει ο χώρος με τις νοητές σας αλλαγές, κοιτάξτε από έξω προς τα μέσα από κάθε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα.

Νοιώστε την κίνηση του χώρου, καθίστε πάλι στο κέντρο.

Χαλαρά σχεδιάστε σε χαρτί την ιδέα σας αφού έχετε κατασταλάξει τι θα θέλατε. Σχεδιάστε μία νέα διάταξη του χώρου με τα έπιπλα που υπάρχουν σε αυτόν.

Μην ασχολείστε με τα κάδρα, είναι το πιο εύκολο κομμάτι των αλλαγών, στο τέλος τους αλλάζετε θέση ή και αφαιρείτε μερικά.

Μετακινείστε έπιπλα και σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Βρείτε θέση για τον καθρέπτη να είναι απέναντι από παράθυρο να φωτίζεται και να αντανακλά το φως, έτσι φαίνεται το σπίτι μεγαλύτερο.

Μετακινείστε τα κάδρα που έχουν μεγάλη αξία όπως τους πίνακες ζωγραφικής από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Βάλτε φυτά στον χώρο σας.

Τα μικρά σπίτια φαίνονται μεγαλύτερα αν παίζουν περισσότερο με ανοιχτά και λιγότερο έντονα χρώματα, φρεσκάρετε το χρώμα στους τοίχους.

Αν σας περισσέψει χρώμα βάψτε κάποια έπιπλα, κορνίζες, μικροαντικείμενα ή καλάθια αποθήκευσης ή μια πόρτα για ανανέωση και δώστε δυναμική και συνέχεια στον χώρο.

Στην καλύτερη περίπτωση για τους τολμηρούς, αναπαλαιώστε με τεχνική κιμωλίας τα έπιπλά σας μόνοι σας, πάρτε πληροφορίες για την τεχνική από το χρωματοπωλείο.

Κρεμάστε κουρτίνες που θα τις ανανεώσετε χρησιμοποιώντας τα χρώματα τοίχου ζωγραφίζοντάς τις με στάμπες που φτιάξατε με πατάτα. Κάντε το ίδιο σε υφάσματα καρέκλας και χαλάκια τους μπάνιου και της κουζίνας, τέλος εφαρμόστε την ίδια τεχνική σε μαξιλάρες.

Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι σε ένα χώρο που τον έχεις διακοσμήσει με τα χεράκια σου, και μάλιστα δεν κόστισε τίποτα αφού η προσωπική εργασία και η ανακατάταξη των αντικειμένων είχε τον κύριο λόγο.