Περισσότερες χοιρομητέρες για την Ε.Ε. – Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Μετά την πτώση κατά σχεδόν 2% το πρώτο εξάμηνο του 2017, η σφαγή των χοιρινών,  αντανακλά αύξηση. Στις τριμηνιαίες προοπτικές της, για τις γεωργικές αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής κατά 1,1%, πριν την αύξηση κατά 1% το 2018.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Ο πληθυσμός στις χοιρομητέρες ,στις κυριότερες χώρες παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο οποίος έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αρχίζει να αυξάνεται. Ήταν υψηλότερος κατά 1,2% στην έρευνα του Ιουνίου, σε σύγκριση με την έρευνα του Δεκεμβρίου του 2016.

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση του ισπανικού ζωικού κεφαλαίου (+101.000 κεφάλια). Άλλες χώρες αναπτύσσονται επίσης: οι Κάτω Χώρες (+ 43.000 κεφάλια) και η Πολωνία (+26.000 κεφάλια). Αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίζουν τις μειώσεις στη Ρουμανία (35.000 κεφάλια), Γαλλία (16.000 μονάδες), τη Γερμανία (15.000 μονάδες) και η Δανία (8000 κεφαλές).

Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει μικρό αριθμό στις χοιρομητέρες, και η πτώση των αριθμών του ζωικού κεφαλαίου συνεχίζεται..

Η μείωση αυτή των αποθεμάτων αναπαραγωγής μέχρι το τέλος του περασμένου έτους επηρεάζει την παραγωγική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τη σφαγή να μειώνεται σχεδόν κατά 2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 . Και αυτό για τις κύριες χώρες παραγωγής, με εξαίρεση τη Δανία και την Ισπανία. Η τάση αυτή αναμένεται να ακυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους , αντανακλώντας την τρέχουσα αύξηση των αριθμών ζώων. Για ολόκληρο το 2017, η Επιτροπή προβλέπει μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής κατά 1,1%, πριν να αυξηθεί κατά 1% το 2018.

Οι εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος αναμένεται να μειωθούν κατά 9% το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14% (6% για τα παραπροϊόντα) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο . Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: μείωση της ζήτησης στην Κίνα από τον Απρίλιο, έλλειψη προσφοράς στην ΕΕ και υψηλές ευρωπαϊκές τιμές που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα αυτών των υψηλών τιμών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2% σε όρους αξίας.

Σύμπτυξη στην Κίνα

Οι όγκοι εξαγωγών,για την Κίνα μειώθηκαν κατά 43% (17% για τα παραπροϊόντα) τους πρώτους επτά μήνες του 2017 σε σύγκριση με το 2016, ένα εξαιρετικό έτος που συνδέεται με την αναδιάρθρωση του κινεζικού τομέα. Ωστόσο, αυτές οι αποστολές προς το Μεσαίο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από το 2015 (+ 78% για το χοιρινό, + 14% για τα παραπροϊόντα). Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μετατόπιση των ροών προς άλλες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας (σήμερα δεύτερου προορισμού, με την ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά), τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λιγότερο ανταγωνιστική

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με τους ανταγωνιστές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους στην Κίνα από 23% το πρώτο τρίμηνο σε 35% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ΕΕ μειώθηκε από 69% σε 57% . Ωστόσο, η μείωση αυτή των εξαγωγών το 2017 θα πρέπει να αντιστραφεί εν μέρει (+ 3%) το 2018 καθώς αυξάνεται η παραγωγή, αναφέρουν οι Βρυξέλλες.

Οι τιμές ξεκίνησαν το 2017 στο υψηλότερο επίπεδο, φτάνοντας τα 177 € / 100 κιλά στα τέλη Ιουνίου, πριν μειωθούν τα 170 € το καλοκαίρι. Με τις τιμές των περιεχομένων των τροφίμων και τις φθηνότερες στα χοιρίδια, τα περιθώρια των κτηνοτρόφων δεν έχουν βελτιωθεί. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές χοιρινού κρέατος μειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά σε λιγότερο από 130/100 κιλά, προβλέποντας την αύξηση της προσφοράς. Αυτό ασκεί πίεση στην ΕΕ, στις εξαγωγικές αγορές.