ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Εκλογή του καθηγητή κ. Hans Joachim Schellnhuber ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

Εκλογή του καθηγητή κ. Hans Joachim Schellnhuber ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και της Κλιματολογίας

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε χθες, Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019, τον κ.Hans Joachim Schellnhuber, ως αντεπιστέλλον μέλος της,  στην Τἀξη των Θετικών Επιστημών, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προσφορά του στην Επιστήμη της Φυσικής του Περιβάλλοντος και της Κλιματολογίας.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του κ. Hans Joachim Schellnhuber.

O κ. Schellnhuber γεννήθηκε το 1950 στο Ortenburg στη Γερμανία. Από 40ετίας ερευνά χαρακτηριστικά προβλήματα που έχουν σχέση με την αλληλεπίδραση της σύστασης της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και των βιογενών εκπομπών από τη βιόσφαιρα του πλανήτη μας. Ο καθηγητής Schellnhuber έχει διακριθεί για τη μεγάλη του συμβολή στις εκτιμήσεις όχι μόνον της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά και ως Μέλος ή Πρόεδρος σημαντικών επιστημονικών αλλά και κοινωνικών Ιδρυμάτων, όπως της Γερμανικής Ακαδημίας Leopoldina, της Academia Pontificia, της National Academy of Sciences, Μέλος του Εuropean Academies Science Advisory Council, αλλά και Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Science Advances, Proceedings National Academy of Sciences, Climate Change και πολλών άλλων επιφανών επιστημονικών περιοδικών.

Έχει τιμηθεί με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ αυτών από τη Βασίλισσα της Αγγλίας (Most Excellent Order of the British Empire-2004) από τον Πρόεδρο της Γερμανίας (Order of Merit-2008). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Blue Planet (2017) και πολλά άλλα. Με το επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει στην κατανόηση των μακροχρόνιων μεταβολών στην ατμόσφαιρα και έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμων στις πλέον διάσημες Επιτροπές που καθόρισαν και καθορίζουν το μέλλον των Ατμοσφαιρικών Επιστημών. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ινστιτούτου Wuppertal για το κλίμα, διαδεχθείς τον Ernst Ulrich von Weizsäcker, καθώς και Διευθυντής του διάσημου Ινστιτούτου Potsdam  στη Γερμανία και έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Κίνα.

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια – 2ος γύρος εκλογών: Ομιλία Παναγιώτη Γκυρίνη – βίντεο – φωτο
Επόμενο άρθροΑπάντηση του ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση της τομεάρχου Πολιτισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη για τις προκηρύξεις των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών