Αγριογούρουνο στιφάδο … όπως παλιά

Αγριογούρουνο στιφάδο

Η μυστική συνταγή των κυνηγών

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

 Τελευταία τα αγριογούρουνα είναι πολυπληθή και έτσι οι κυνηγοί είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι. Όλοι ψάχνονται για την καλύτερη συνταγή αγριογούρουνου … Έτσι και εμείς κατόπιν των δικών σας «αιτημάτων» αναζητήσαμε την πιο αυθεντική συνταγή και συνάμα εύκολη και γευστική, γιατί όπως και να το κάνουμε η μαγειρική του αγριογούρουνου δεν είναι και η ευκολότερη… έχει πολλά μυστικά.

Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να φύγει με τον σωστό τρόπο το αίμα και να μαριναριστεί σωστά.

Εμείς εξασφαλίσαμε τη πιο αυθεντική συνταγή από τους κυνηγούς των Βαρδουσίων, που είναι η περιοχή του αγριογούρουνου…

Ζητήσαμε από τη φίλη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδόχο στο Γαλαξίδι, να ετοιμάσει το αγριογούρουνο με την παλιά μυστική συνταγή των κυνηγών και εκείνη μας έδωσε την πιο αυθεντική εκδοχή της …

Ευχαριστούμε Χρυσούλα, χρυσοχέρα με τα ωραία σου…

Η συνταγή δική σας.

Αγριογούρουνο στιφάδο

Αγριογούρουνο στιφάδο … όπως παλιά – Από την Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι

Υλικά

1 ½  κιλό κρέας αγριογούρουνο, κομμένο σε κομμάτια

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

25 κρεμμυδάκια, για στιφάδο

Αλάτι θαλασσινό

2 φλιτζάνια ξύδι, δυνατό

1 κ.γ. κόκκους πιπεριού

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 κ.σ. ντομάτα πελτέ

3- 4 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

6 γαρύφαλλα

Αγριογούρουνο στιφάδο

Τρόπος παρασκευής

Το μυστικό για την επιτυχία του αγριογούρουνου είναι η διαδικασία που ακολουθούμε για να φύγει το αίμα.

Βάζουμε το κρέας αγριογούρουνου στο νερό από το πρωί της προηγούμενης ημέρας και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Το μεσημέρι  αλλάζουμε το νερό και ξαναβάζουμε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Το βράδυ πετάμε το νερό και βάζουμε άλλο προσθέτοντας 1 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι και το αφήνουμε όλη τη νύκτα.

 Το πρωί ξεπλένουμε το αγριογούρουνο πολύ καλά και το βάζουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίξει καλά.

Σε μεγάλη χύτρα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το σοτάρουμε γυρνώντας το με λαβίδα από όλες τις πλευρές  μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την πάπρικα, τα γαρύφαλλα και καλύπτουμε την επιφάνεια του κρέατος και λίγο παραπάνω με ζεστό νερό.

Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά, για να μαλακώσει το κρέας, χωρίς όμως να λιώσει.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια.

Μόλις πάρουν χρώμα τα προσθέτουμε στη χύτρα με το ήδη βρασμένο αγριογούρουνο.

Συμπληρώνουμε επιπλέον 2 φλιτζάνια του καφέ ξύδι και το βράζουμε με το καπάκι ελαφρά ανοικτό, προσοχή όχι κλειστό.

Αφήνουμε μέχρι να βράσουν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία ελαφρά πηχτή σάλτσα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΕπτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα και διεθνώς δεν είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους τους
Επόμενο άρθροΦρόσω Καρασαρλίδου: Με εντατικούς ρυθμούς η Ν.Δ. αποδομεί την Δημόσια Υγεία – «Θύμα» της πολιτικής της και το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Βέροιας