Όταν τρώμε έξυπνα κερδίζουμε σε βιταμίνες και ενδυναμώνουμε τον οργανισμό μας. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 φολικό οξύ, Βιταμίνη Κ και C. Είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου, χαλκού και μαγγανίου. Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά είναι πολλά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος καθώς επίσης και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η Μαρία Δενεκαρία, είναι υπεύθυνη για το Φεστιβάλ Αγκινάρας που γίνεται κάθε χρόνο στην Τήνο. Μας έφτιαξε αγκινάρες γεμιστές και μας τις σερβίρισε σε μαρμάρινη πιατέλα, αφού το νησί φημίζεται για την μαρμαρογλυπτική του.
Αγκινάρες με κιμά
Από τη Μαρία Δενεκαρία, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Αγκινάρας Τήνου
Υλικά για 4 άτομα
15 αγκινάρες, καθαρισμένες φρέσκες ή κατεψυγμένες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιο, λάπα ή σπάλα
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, σε κύβους
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
60 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για την κρέμα μπεσαμέλ
500 ml φρέσκο γάλα
2 αυγά μεγάλα
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.σ. βούτυρο
Μισή κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα + κασέρι τριμμένα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις αγκινάρες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.
Τις στραγγίζουμε, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε.
Παράλληλα, σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό εμφιαλωμένο.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το αλεύρι και τα 300 ml γάλα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα μικρή ρίχνουμε την κρέμα με το υπόλοιπο γάλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς κυκλικά από τα δεξιά στα αριστερά μέχρι να έχουμε μια πηχτή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και από πάνω βάζουμε μια κουταλιά γεμάτη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.
Σερβίρουμε σε πιατέλα.