Οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους και μαγειρεύονται γρήγορα και είναι νόστιμες όπως και αν τις φτιάξουμε. Από λεμονάτες μέχρι ομελέτα. Το μόνο δύσκολο είναι για τις φρέσκες αγκινάρες το καθάρισμα και το μυστικό για να μην μαυρίσουν είναι να τις επαλείψουμε χυμό λεμονιού και αλάτι. Για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες.
Πάντως η διατροφική αξία της αγκινάρας είναι σημαντική και ήταν γνωστή σαν θεραπευτικό φυτό από τον 4ο αιώνα π.Χ., τότε που οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν προβλήματα του πεπτικού. Στο συκώτι κάνει καλό αλλά και σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η βιταμίνη C που περιέχουν καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, επίσης κάνει καλό στα οστά και λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχει βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι αγκινάρες βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σίγουρα κάνουν καλό στο χανγκόβερ. Τα φύλλα της αγκινάρας θεωρείται ότι καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο.
Η φίλη μου Μάγδα Σταθοπούλου δεινή μαγείρισσα μας δίνει τη συνταγή που νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμη την περίοδο της Σαρακοστής.
Αγκινάρες Λεμονάτες
Από την Μάγδα Σταθοπούλου, Αθήνα
Υλικά
800 γρ. αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
4 πατάτες καθαρισμένες, κομμένες σε κομμάτια
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κύβο λαχανικών
750 γρ. νερό, βραστό
ξύσμα, από 2 λεμόνια
χυμό, από 3 λεμόνια
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το σερβίρισμα
Λίγο άνηθο
Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και τις πατάτες.
Ανακατεύουμε ελαφρά να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο
Αν θέλουμε να δέσει η σάλτσα περισσότερο προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να «σταθούν» λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σχοινόπρασο.