Αγελαδινό γιαούρτι «σπιτικό» – Απολαυστικό!

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σίγουρο είναι ότι το γιαούρτι αρέσει πολύ και είναι γεύση πέρα για πέρα Ελληνική. Πάει με όλα και είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ δείπνο. Μπορεί να το συνδυάσουμε και με γλυκά του κουταλιού που αγαπάμε, μέλι, ξηρούς καρπούς. Ακόμα μπορούμε αν φτιάξουμε μια δροσερή σαλάτα με γιαούρτι και γλιστρίδα ή το παραδοσιακό τζατζίκι ή ακόμα και μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού που θα συντροφεύσει τα κεφτεδάκια ή το ρύζι.

Εμείς σας δίνουμε μια εύκολη συνταγή από τη βραβευμένη executive chef Νανά Γκαμπούρα, αλλά χρειάζεται σεβασμό στις θερμοκρασίες οπότε απαραίτητο εκτός από την ποιότητα του γάλακτος και την σχολαστική καθαριότητα χρειάζεται και ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόβειο γάλα ή μισό πρόβειο μισό κατσικίσιο για πιο ελαφρύ.

Αγελαδινό γιαούρτι σπιτικό 1

Αγελαδινό γιαούρτι «σπιτικό»

Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου «Στη κουζίνα της Μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης

Για ένα κιλό γιαούρτι

1 λίτρο αγελαδινό γάλα πλήρες

1 κ.σ. γιαούρτι πλήρες

Αγελαδινό γιαούρτι σπιτικό 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συχνά για να μην πιάσει.

Μόλις φθάσει τους 90ο C δηλαδή, λίγο πριν από το σημείο του βρασμού το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 45ο C.

Tότε προσθέτουμε τη κουταλιά με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί.

Μοιράζουμε το γιαούρτι σε 5 πήλινα μπολάκια που είναι πιο εύκολα στη χρήση αφού αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλο μπολ και το «κόψουμε» χωρίς να το καταναλώσουμε την ίδια στιγμή και μείνει στο ψυγείο θα βγάλει υγρά.

Βάζουμε τα μπολάκια στη σχάρα του φούρνου που έχουμε προθερμάνει  και τα αφήνουμε στους 50ο C για 150 λεπτά.

Βγάζουμε τα μπολάκια από το φούρνο και τα βάζουμε απευθείας στη κατάψυξη για 18 λεπτά. Έτσι υφίσταται το γιαούρτι μας «θερμικό σοκ» που είναι απαραίτητο για τη καλή υφή του.

Το βγάζουμε από την κατάψυξη και αφού το καλύψουμε με μεμβράνη το διατηρούμε στο ψυγείο.

Αγελαδινό γιαούρτι σπιτικό 3

Μετά από 3 ώρες μπορούμε να καταναλώσουμε.

Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί για μια εβδομάδα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου 2025