Αυξάνονται οι μειώσεις στη τιμή του πρόβειου γάλακτος- Καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλούνται οι κτηνοτρόφοι – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Μειώσεις στην τιμή του πρόβειου γάλακτος εμφανίζονται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να στρέφονται ενάντια στις βιομηχανίες παραγωγής φέτας.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Οι τιμές του πρόβειου γάλακτος σε μερικές περιοχές της Ελλάδας αγγίζει σήμερα, τα 0,88 λεπτά σε σύγκριση με τη περσινή χρονιά που έφτανε το 1,02 ευρώ ανά κιλό.

Οι πληροφορίες μας, μας επισημαίνουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις της τάξης των 2-3 λεπτών.

Οι βιομήχανοι από την άλλη μεριά αποκαλούνται αυξημένο στοκ της φέτας, και αδιάθετο προϊόν, κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Οι τιμές χονδρικής της περσινής φέτας, που διατίθεται, αυτή τη στιγμή, από κάποιες βιομηχανίες παραγωγής, σε πολλά σούπερ μάρκετ της Ελλάδας είναι γύρω στα 4,20 με 4,30 το κιλό. Παρόλα αυτά η διάθεσή της είναι πολύ πιο μειωμένη από πέρσι.

Οι κτηνοτρόφοι όμως κάνουν λόγω για προφάσεις, και για βρόμικα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των παραγωγών γάλακτος, και της επονομαζόμενης Φέτας ΠΟΠ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν το παράδειγμα, πως για τη παραγωγή  1ος κιλού φέτας χρειάζεται 3,8 κιλά γάλα. Αν προσθέσουμε έξοδα συλλογής γάλακτος και ΦΠΑ, στη καλύτερη περίπτωση βγαίνει ένα κόστος της τάξης των 4,90 ευρώ ανά κιλό.

Δε μπορεί λοιπόν να πωλείται η φέτα στη χονδρική με 4,30 ευρώ το κιλό.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να έχει γίνει πρόσμιξη ή με αγελαδινό γάλα, ή με σκόνη γάλακτος, ή με γάλα εισαγωγής.

Τα συμβούλια των κτηνοτρόφων πολλαπλασιάζονται αυτές τις μέρες, και πηγές μας λένε πως οι κτηνοτρόφοι, δεν θα διστάσουν να κάνουν και καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το συγκεκριμένο θέμα.

Προηγούμενο άρθροΤο πούλμαν της ντροπής – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΚοζάνη: Οι επόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα γίνουν με απλή αναλογική, δήλωσε ο Κώστας Πουλάκης