Οστεοαρθρίτιδα, πως θα προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όσο μεγαλώνουμε κάποιες ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας τείνουν να μειώνονται και κάποια σημεία του σώματος φθείρονται όπως οι χόνδροι στις αρθρώσεις μας.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Οι χόνδροι βρίσκονται σε όλες τις αρθρώσεις μας, αλλά αυτοί που φθείρονται περισσότερο είναι αυτοί που βρίσκονται στα γόνατα μια και αυτά χρησιμοποιούνται αλλά και καταπονούνται περισσότερο από κάθε άλλο.

Οι χόνδροι περιέχουν νερό που με την πάροδο του χρόνου δεν παράγεται από τον οργανισμό όπως με αποτέλεσμα το πρωτεϊνικό ισοζύγιο του κολλαγόνου του χόνδρου εκφυλίζονται.

Είτε λόγω γενετικής προδιάθεσης είτε λόγω παχυσαρκίας, ή κακών διατροφικών συνήθειών, ή τραυματισμών, κ.λ.π. δημιουργούνται οι συνθήκες που ο χόνδρος ερεθίζεται και φλεγμαίνετε  με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και οίδημα που άλλοτε θεραπεύεται και άλλοτε προχωρά σε απώλεια του χόνδρου μεταξύ των οστών των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να προκαλείται τριβή των οστών, Ο πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας είναι το αποτέλεσμα που αντιμετωπίζεται με επέμβαση ή και αντικατάσταση.

Όλο αυτό που αναφέραμε περιγράφει την οστεοαρθρίτιδα που για να θεραπευτεί ή να συντηρηθεί σε ένα επίπεδο πρέπει να ακολουθηθεί αγωγή από γιατρό έτσι ώστε να μειωθεί ο πόνος και η φλεγμονή, βελτιώνοντας και διατηρώντας την αρθρική λειτουργία.

Υπάρχουν κάποιες απλές πρακτικές και κάποια φυσικά στοιχεία και λειτουργικά συστατικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν με ευεργετικά αποτελέσματα.

Συστήνεται η αποφυγή της κόπωσης της άρθρωσης που πάσχει, η αερόβια άσκηση και η απώλεια βάρους.

Ευεργετική είναι η λήψη των: βιταμίνη C, μαγγάνιο, κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, MSM, γλυκοζαμίνης & χονδροϊτίνης, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των χόνδρων και των οστών, που βοηθούν στη δημιουργία του κολλαγόνου του οργανισμού, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαμψίας.

Συνιστάται δε για τις παθήσεις των αρθρώσεων η κατανάλωση των εξής τροφών:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης – πηγές θειαμίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε και φιλικού οξέος
  • Γαλακτοκομικά – πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Α
  • Όσπρια – πηγές θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος
  • Φρούτα και λαχανικά την – πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών καθώς και φιλικού οξέος
  • Ψάρι –  ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12
  • Λευκό κρέας – πηγές νιασίνης, βιταμίνης B6, βιταμίνης Β12 και σεληνίου
  • Κόκκινο κρέας – πηγές νιασίνης, βιταμίνης B6, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου
  • Ξηρούς καρπούς και ωμό ελαιόλαδο – πηγές λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και σεληνίου

Φυσικά τα συμπληρώματα διατροφής, η θεραπεία φαρμάκων, οι φυσιοθεραπείες αλλά και η ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να βάλει στη διατροφή του όποιος πάσχει από οστεοαρθρίτιδα τα συμβουλεύει ο ιατρός και καλό είναι να τον επισκεπτόμαστε όταν έχουμε τα πρώτα συμπτώματα και λίγο πόνο για να προλάβουμε τυχόν δυσκολίες στο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΑυξάνονται οι μειώσεις στη τιμή του πρόβειου γάλακτος- Καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επικαλούνται οι κτηνοτρόφοι – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Ψάρι φαγκρί με λαχανικά στην λαδόκολλα – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)