Το πούλμαν της ντροπής – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σκέφτηκα να κάνουμε σήμερα ένα μικρό διάλειμμα από τον σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας και να σχολιάσουμε όσα ντροπιαστικά για τον Παναθηναϊκό αποφάσισε κι εκτέλεσε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Δημ. Γιαννακόπουλος.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο οποίος, για να …τιμωρήσει τους παίκτες της ομάδας του επειδή αποκλείστηκαν από τη Φενέρ στην Ευρωλίγκα, ακύρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής και τους ανάγκασε να επιστρέψουν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με…πούλμαν!

Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια, είναι χειρότερη από όλους τους αποκλεισμούς που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τον Παναθηναϊκό.

Ο διοικητικός ηγέτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού, έβαλε μόνος του μια βόμβα και διέλυσε την ομάδα του. Και μου κινεί την περιέργεια ότι μόνο τέσσερις παίκτες του αντέδρασαν σε αυτή την ακατανόητη απόφαση και γύρισαν μόνοι τους στην Αθήνα με αεροπλάνο διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά τους.

Εκτιμώ ότι πρωτίστως αυτό έπρεπε να κάνει κι ο προπονητής Πασκουάλ. Να βάλει τα στήθη του μπροστά και να προστατέψει και τη δική του αξιοπρέπεια και των παικτών του. Είναι ένας προπονητής με προσωπικότητα, με κύρος, με σημαντικό όνομα στη μπασκετική αγορά κι όχι κάποιος τυχαίος ή χθεσινός. Αν δεν αντιδράσει ο Πσκουάλ ποιος θα το κάνει;

Ταυτοχρόνως, σκεπτόμενος την ακατανόητη αυτή ενέργεια, αναρωτιέμαι για κάποια πράγματα:

  1. Τι μεσολάβησε, άραγε, από την ώρα που αμέσως μετά τη λήξη του παιγνιδιού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδινε συγχαρητήρια στη Φενέρ κι έλεγε ότι δίκαια προκρίθηκε; Κάτι μεσολάβησε. Γιατί αυτή η ακατανόητη απόφαση δεν ήταν εν θερμώ. Έλήφθη πολλές πολλές ώρες μετά το παιγνίδι.
  2. Πώς θα μαζευτεί τώρα αυτή η ομάδα εν όψει πλέι οφ; Τι θα γίνει με τους παίκτες που δεν μπήκαν στο πούλμαν; Τι θα γίνει με τον Πασκουάλ;
  3. Τι θα γίνει με το γόητρο του Παναθηναϊκού που φτάνει στα πέρατα του κόσμου; Ποιος παίκτης θα θέλει τώρα να φορέσει τη φανέλα του, όταν γνωρίζει ότι αν χάσει σε κάποιο παιγνίδι μπορεί να γυρίσει σπίτι του με πούλμαν ή με τα πόδια ή με βάρκα;
  4. Αξίζει μια ομάδα με 6 αστέρια στη φανέλα της τέτοιον διασυρμό; Τέτοια υπονόμευση του κύρους της;
  5. Θα συνέβαιναν όλα αυτά αν στην ομάδα ήταν ο Διαμαντίδης, ο Ιτούδης, ο Ομπράντοβιτς, ο Τσαρτσαρής, ο Σάρας;

Πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη.

Επειδή ακούγεται ότι ο διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων» επιχείρησε έτσι να συνετίσει κάποιους παίκτες που είχαν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, έχω να τονίσω ότι ακόμη κι αυτό ακραίο είναι. Δεν τιμωρείς μια ολόκληρη ομάδα –και μάλιστα με αυτό τον τρόπο- επειδή κάποιοι ήταν υπόλογοι. Δεν ταπεινώνεις μια ολόκληρη ομάδα, ακόμη κι αν ένας ή δυο είναι υπόλογοι. Επαγγελματίες είναι, μπορούσε να τους καλέσει στο γραφείο του, να τους μιλήσει επαγγελματικά και να τους επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα. Εξάλλου, με αυτού την είδους την αντίδραση –τιμωρία, δεν τιμωρούνται οι «παραβάτες» της ομάδας, αλλά όλος ο Παναθηναϊκός.

Εκτιμώ ότι το πούλμαν της ντροπής, προϊόν απίστευτης παρορμητικότητας, θα μείνει στην ιστορία και του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ. Αυτή η ιστορία θα πληγώνει για δεκαετίες τον Παναθηναϊκό.

Κι είναι κρίμα για την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού σε συλλογικό επίπεδο.

Είναι κρίμα για μια ομάδα που έχει ραμμένα χρυσοκέντητα στη φανέλα της έξι ευρωπαϊκά τρόπαια…