Πάνω από 3.000 αιτήσεις μετεγκατάστασης σε 10 ημέρες – Σχεδόν 1.000 ευρώ η πρώτη ενίσχυση από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας πριν από τα Χριστούγεννα

Στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δεύτερη φάση του «Ανακαινίζω», στο χρονοδιάγραμμα του «Σπίτι μου 3» και στη μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION 24.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η πρώτη ενίσχυση μέσω του νέου συστήματος επισιτιστικής βοήθειας αναμένεται να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ παρουσίασε τις αλλαγές στη φροντίδα των μικρών παιδιών. «Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που έχουν λάβει βεβαίωση επιλεξιμότητας. Μπορούν να υποβάλουν το σχέδιο εργασιών και τον προϋπολογισμό τους, με επιχορήγηση έως 36.000 ευρώ και επιπλέον κάλυψη έως 2.500 ευρώ για τη μελέτη του μηχανικού.

«Παράλληλα, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε το “Σπίτι μου 3” στα τέλη Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας τα δύο προηγούμενα προγράμματα, μέσω των οποίων 25.000 νέοι και νέες οικογένειες απέκτησαν το δικό τους σπίτι», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι αιτήσεις της δεύτερης φάσης θα ελεγχθούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έως τις 11 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση των εργασιών.

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 3.000 αιτήσεις μέσα σε δέκα ημέρες από την επέκτασή του σε δέκα επιπλέον νομούς (Δράμα, Φλώρινα, Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα, Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Ιωάννινα και Θεσπρωτία), πέραν του Έβρου. Ήδη λειτουργούν τοπικές επιτροπές σε Έβρο, Αμύνταιο και Νεστόριο, οι οποίες εξετάζουν τις αιτήσεις για την καταβολή της προκαταβολής των 5.000 ευρώ. Από τις πρώτες 150, τουλάχιστον οι μισές εκτιμάται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε οικογένειες, αλλά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εγκατασταθεί μόνιμα σε μία από τις περιοχές που καλύπτει η δράση, χωρίς να απαιτείται να εργάζεται εκεί, παρά μόνο να αποδεικνύει τη μόνιμη κατοικία του. Οι αιτήσεις συνεχίζονται στο relocation.vouchers.gov.gr.

Αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, επισήμανε ότι περίπου 190.000 νοικοκυριά θα λαμβάνουν ενίσχυση μέσω κουπονιών, με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής προϊόντων και σημείων αγοράς, από τις λαϊκές αγορές μέχρι τα μικρά παντοπωλεία. «Αντικαθιστούμε ένα σύστημα διανομής προκαθορισμένων πακέτων τροφίμων, που υποχρέωνε ευάλωτους συμπολίτες μας να περιμένουν σε ουρές, με έναν τρόπο στήριξης που προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε.

Το μέσο μηνιαίο ποσό υπολογίζεται στα 60 ευρώ, ωστόσο, χάρη στην αναδρομική καταβολή που εξασφαλίστηκε έπειτα από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρώτη ενίσχυση αναμένεται να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ, με στόχο να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Τέλος, για τη στήριξη των οικογενειών, υπενθύμισε ότι καταργήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους στην επιδότηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ενώ για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά το όριο φτάνει τις 37.000 ευρώ. Παράλληλα, το ηλικιακό όριο μετάβασης στον παιδικό σταθμό μειώθηκε από τα δυόμισι στα δύο έτη, ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 15% η επιτρεπόμενη δυναμικότητα των δομών.

Στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» συμμετέχουν ήδη σχεδόν 6.000 επιμελήτριες και περισσότερες από 8.000 μητέρες, ενώ έχουν υπογραφεί 3.500 συμφωνητικά. Όπως ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, οκτώ στις δέκα επιμελήτριες είναι γιαγιάδες, οι οποίες μπορούν να αμείβονται για τη φροντίδα των εγγονιών τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετρό Θεσσαλονίκης, 23 μήνες σε αριθμούς – Γράφει ο Νίκος Ταχιάος

Η κυρία που με σταματάει στην οδό Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, έχει άποψη για το μετρό και διάθεση να με ειρωνευτεί: «Συγχαρητήρια» μου λέει «όλο βλάβες είναι». Και συνεχίζει «Βεβαίως εγώ δεν το χρησιμοποιώ και όσες φορές το πήρα για να πάω ανατολικά, μια χαρά ήταν», αλλά «ακούω….».

Νίκος Ταχιάος
Γράφει ο Νίκος Ταχιάος

Συνέχεια δεν υπάρχει, δεν κάθεται να ακούσει τον αντίλογο.

Ο δημοσιογράφος σοβαρής εφημερίδας, σε άρθρο του με τίτλο «όλα λάθος», μεταξύ των άλλων ισοπεδωτικών σχολίων, συμπεριλαμβάνει και το μετρό της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας την ίδια με την προηγούμενη κυρία, εικόνα: Ένα μετρό που είναι συνεχώς σε ακινησία.

Έχω εθισθεί πλέον στην έκθεση στην υπερβολή στα όρια του μηδενισμού και την ανέχομαι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Είκοσι τρεις μήνες μετά την έναρξη της επιβατικής του λειτουργίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί πλέον να κριθεί με αριθμούς, όχι με αυθαίρετες εντυπώσεις και αστήρικτους ισχυρισμούς. Και οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Ας ανατρέξουμε στα στοιχεία:

Η ακρίβεια άφιξης των δρομολογίων ανέρχεται σε 99,93%. Η διαθεσιμότητα του δικτύου παραμένει κάθε μήνα πάνω από το 99%, με μέσο όρο 99,35% και με μήνες που έφθασαν το 99,97%.

Οι επιδόσεις αυτές έχουν ιδιαίτερο βάρος επειδή αφορούν ένα πλήρως αυτόματο σύστημα, χωρίς οδηγό, που βρίσκεται ακόμη στην αρχική περίοδο ωρίμανσης, αυτή που οι μηχανικοί ονομάζουν «στρώσιμο». Συρμοί, σηματοδότηση, θύρες αποβαθρών, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες και συστήματα σταθμών πρέπει να λειτουργούν ως ένα, ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν η συντήρηση, η διαχείριση των συμβάντων από το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας και οι τρόποι αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Είναι η φάση στην οποία αναδεικνύονται και εξαλείφονται οι λανθάνουσες αστοχίες. Ο αυτοματισμός περιορίζει τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους και εκμηδενίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών, δεν καταργεί όμως τις τεχνικές αστοχίες.

Αυτό δεν είναι θεωρία. Από τον Δεκέμβριο του 2024 έως σήμερα έχουν καταγραφεί τρεις έκτακτες διακοπές σε ολόκληρη τη γραμμή. Μιάμιση ώρα τον Φεβρουάριο του 2025, οκτώ ώρες τον Ιούνιο του 2025 και δυόμισι ώρες στις 9 Οκτωβρίου 2026, αυτήν τη φορά όταν ένα ανθρώπινο λάθος στην διάρκεια μιας κακώς προγραμματισμένης σε ώρα λειτουργίας, παρέμβασης στο σύστημα μετάδοσης δεδομένων, ενεργοποίησε την αυτόματη διακοπή και οι συρμοί αποβίβασαν τους επιβάτες στους σταθμούς. Συνολικά δώδεκα ώρες σε περίπου δώδεκα χιλιάδες ώρες προγραμματισμένης λειτουργίας και όλα επειδή λειτούργησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Τα υπόλοιπα συμβάντα, ακινητοποιήσεις συρμών, κυκλοφορία από μία τροχιά, ένας κλειστός σταθμός, ήταν τοπικά. Η διαθεσιμότητα μετρά την ικανότητα του συστήματος να παρέχει την προγραμματισμένη υπηρεσία σε βάθος χρόνου, όχι την απουσία βλαβών. Ένα μεμονωμένο περιστατικό, όσο ενοχλητικό και αν είναι για όσους το έζησαν στην αποβάθρα, κρίνεται από τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον χρόνο αποκατάστασης.

Με αυτό το δεδομένο, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη στην περιοχή επιδόσεων ώριμων αυτόματων μετρό, όπως της Μπρέσια, των γραμμών Μ4 και Μ5 του Μιλάνου και της Κοπεγχάγης, μόλις 23 μήνες μετά τους πρώτους επιβάτες και λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την ένταξη του κλάδου προς Καλαμαριά. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι τιμές πάνω από το 99% είναι η στάθμη των ιδιαίτερα αξιόπιστων συστημάτων αυτού του είδους.

Η πόλη, πάντως, ψηφίζει μετρό ανεβάζοντας διαρκώς την εμπιστοσύνη της προς το μέσο. Από τις 30 Νοεμβρίου 2024 έως τις 22 Οκτωβρίου 2026, έχουν μετακινηθεί με το μετρό 50,69 εκατομμύρια επιβάτες. Από την ένταξη της Καλαμαριάς η επιβατική κίνηση, μετρούμενη με τις επικυρώσεις εισόδου στις πύλες, ανεβαίνει μήνα με τον μήνα. Τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος ήταν 107.600 επιβάτες την ημέρα. Τον Οκτώβριο, έως τις 22 του μήνα, έφθασε τους 126.790, δηλαδή 17,8% περισσότερους, και 58% περισσότερους από τη μέση ημερήσια κίνηση της βασικής γραμμής έως τον Αύγουστο του 2026. Στις πέντε νύχτες 24ωρης λειτουργίας, τον Σεπτέμβριο και στις 17 Οκτωβρίου, πέρασαν τις πύλες μεταξύ μεσονυκτίου και τριών το πρωί 54.500 επιβάτες, έως 18.600 σε μία νύχτα, και το δίκτυο άντεξε το νυχτερινό φορτίο. Η Αγίας Σοφίας παραμένει σταθερά ο πολυσύχναστος σταθμός, με έως 20.000 εισόδους σε μία ημέρα, ενώ η Καλαμαριά μπήκε κατευθείαν στην πρώτη δεκάδα.

Η μέχρι σήμερα επίδοση δεν περιγράφει ένα σύστημα χωρίς αστοχίες. Περιγράφει ένα σύστημα με πολύ υψηλή αξιοπιστία σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής του, το οποίο η πόλη ήδη χρησιμοποιεί μαζικά. Καθώς ωριμάζουν το σύστημα, η συντήρηση και η λειτουργία, τα καλύτερα δεν είναι υπόσχεση αλλά λογική εξέλιξη. Μαζί με αυτά, ταυτόχρονα, θα ωριμάζει και ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες, η κοινή γνώμη και όσοι συμβάλλουν στην διαμόρφωσή της, αντιμετωπίζουν ένα μητροπολιτικό μέσο δημόσιας συγκοινωνίας, εντελώς διαφορετικό από όσα ήξεραν μέχρι τώρα.

Ο Νίκος Ταχιάος  είναι Υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, αρμόδιος για θέματα υποδομών

Η σοβαρότητα που κάνει τη διαφορά – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία, με 68 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών που υπερβαίνουν τον τριψήφιο αριθμό, καταδεικνύει ότι τα συστήματα ασφαλείας προϋποθέτουν ισχυρή και υπεύθυνη ανθρώπινη παρουσία, όσο αυτοματοποιημένα κι αν είναι. Τα μηχανήματα χαλάνε και ξεσυντονίζονται κι ο άνθρωπος οφείλει να είναι παρών για να τα διορθώνει. Γιατί πίσω από κάθε σήμα που δεν λειτουργεί, πίσω από κάθε απόφαση που δεν λαμβάνεται σωστά, δεν βρίσκονται απλώς αριθμοί και τεχνικές αστοχίες. Βρίσκονται ανθρώπινες ζωές, οικογένειες, όνειρα και άνθρωποι που περιμένουν κάποιον να τους επιστρέψει στο σπίτι.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Συνεπώς, ο άνθρωπος και το ανθρώπινο λάθος είναι και πάλι μπροστά μας. Κι άλλη μια σιδηροδρομική γραμμή, στην άλλη άκρη της Ευρώπης, έγινε βωμός αίματος. Όπως στα Τέμπη, όπου ένας σταθμάρχης έκανε κάτι άλλο από τη δουλειά του, έτσι και στο Τολέδο, ένας άλλος συνάδελφός του έδωσε άδεια σε αμαξοστοιχία να συνεχίσει την πορεία της και τελικά να συγκρουστεί με συρμό που είχε ακινητοποιηθεί προσωρινά για την επιδιόρθωση βλάβης στην ίδια γραμμή.

Μέσα στην τραγικότητα των στιγμών, λοιπόν, δεν μπορούμε να μη διακρίνουμε τη διαφορά επιπέδου των εκεί πολιτικών με τους δικούς μας.

Προσέξτε:

Α. Η Αριστερά (Movimiento Sumar) στην Ισπανία ζήτησε σεβασμό, σιωπή και περισυλλογή. Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή δεν είναι αδυναμία ούτε υπεκφυγή. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους που δεν μπορούν πια να μιλήσουν.

Β. Οι λαϊκιστές και ανερμάτιστοι Podemos ζήτησαν να ολοκληρωθούν σύντομα οι έρευνες και, ταυτοχρόνως, να επανεξεταστεί η υπεργολαβία.

Γ. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ανέφερε ότι το δυστύχημα και η κατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών αντανακλούν την κατάσταση της χώρας.

Δ. Το ακραίο εθνικιστικό, εθνικολαϊκιστικό και ακροδεξιό VOX του Σαντιάγκο Αμπασκάλ αναφέρθηκε στην ανικανότητα της κυβέρνησης Σάντσεθ, ενώ συνέδεσε το δυστύχημα με τη διαφθορά και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Τις ίδιες τραγικές στιγμές, κανένα κόμμα δεν έκρυψε ή αποσιώπησε το ανθρώπινο λάθος, ούτε μετέτρεψε κάποια μάνα σε αιχμή αντικυβερνητικής πολιτικής.

Προσέξτε κι αυτό: Όπως στα Τέμπη, έτσι και στην Ισπανία, οι διασώστες και όσοι ήταν υπεύθυνοι για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων προέβησαν, στο γνωστό από τα καθ’ ημάς «μπάζωμα». Μα ουδείς αναφέρθηκε σε προσπάθεια του Σάντσεθ να αποκρύψει στοιχεία. Ούτε τον χαρακτήρισε δολοφόνο! Ούτε βρέθηκαν κάποιοι να εκφράζουν μέσα στην ισπανική Βουλή θεωρίες συνωμοσίας για ξυλόλια και χαμένα βαγόνια… Ούτε για όπλα που δήθεν υπήρχαν στα τρένα με προορισμό πολεμικά πεδία, όπως η Ουκρανία!

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε κι αυτό: Στις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά στις πόλεις της Ισπανίας, ουδείς φωνάζει για δολοφόνους ούτε απαιτεί κρεμάλες. Οι διαδηλωτές ζητούν Δικαιοσύνη, φωνάζουν ότι δεν τους αξίζουν τέτοιοι πολιτικοί και τονίζουν με αμέτρητα πανό: «Σάντσεθ, πάντα απών».

Κι εδώ βρίσκεται ίσως η πιο ουσιαστική διάσταση της διαμαρτυρίας: μπορείς να απαιτείς απαντήσεις χωρίς να εγκαταλείπεις τη λογική, να διεκδικείς δικαιοσύνη χωρίς να παραδίδεσαι στη μανία της εκδίκησης, να καταγγέλλεις την πολιτική ανεπάρκεια χωρίς να κατασκευάζεις ενόχους πριν μιλήσουν τα στοιχεία.

Στην Ισπανία, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, συνέβησαν δυο θλιβερά σιδηροδρομικά δυστυχήματα. Στο πρώτο, στην Κόρδοβα, έχασαν τη ζωή τους 46 άνθρωποι, στο δεύτερο πριν λίγες ημέρες, χάθηκαν -μέχρι ώρας- 68! Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση απεδόθη στο ανθρώπινο λάθος, παρά τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Στη χώρα μας, όλοι έχουν λησμονήσει τον περιβόητο σταθμάρχη, για να βγάλουν … δολοφόνο τον Μητσοτάκη!  Είναι προφανής η διαφορά σοβαρότητας.

Ξέρετε κάτι; Το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία, θυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, η ευθύνη δεν είναι επικοινωνιακή επιλογή και η αλήθεια δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.

Η πολιτική σοβαρότητα δεν μετριέται στις εύκολες καταγγελίες ούτε στην ένταση των συνθημάτων. Μετριέται στην ικανότητα να αναζητάς την αλήθεια, να σέβεσαι τον πόνο και να λογοδοτείς χωρίς υπεκφυγές. Άλλωστε, οι νεκροί δεν επιστρέφουν με κραυγές, ούτε δικαιώνονται με θεωρίες συνωμοσίας. Δικαιώνονται μόνο όταν η μνήμη τους γίνεται ευθύνη και η ευθύνη γίνεται πράξη.

Αυτό είναι το πραγματικό μέτρο κι αυτό επιτάσσει η λογική.  Κι αυτή είναι η σοβαρότητα που κάνει τη διαφορά.

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας – Γεύση μούρλια… που γίνεται γρήγορα και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας γεύση μούρλια… που γίνεται γρήγορα και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το αρωματικό γλυκό το δοκίμασα πρώτη φορά στο ζαχαροπλαστείο Βαβίτσα, στην Καλαμπάκα στα ριζά των Μετεώρων. Σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι η σπάτουλα αλλά και το πολίτικο που έχει άρωμα μαστίχας, κανέλας, πορτοκαλιού. Το κακό είναι ότι δεν σταματάς σε ένα κομμάτι…

Γλυκιά γευστική ανάμνηση από την Καλαμπάκα, την πόλη της τρούφας και των μουσείων με κορυφαία αυτά της Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών αλλά και το μουσείο Ελληνικής Παιδείας, που μας ανακαλεί στην μνήμη μας την μαθητική μας ζωή.

lithino-dasos-ton-meteoron

Το μυστηριακό “λίθινο δάσος” των Μετεώρων, μοναδικό φαινόμενο προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας

από την Ελένη Βαβίτσα, του γνωστό ζαχαροπλαστείου της Καλαμπάκας

πολίτικο γλυκό Καλαμπάκας 2Υλικά

Για την βάση

450 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

220γρ. ζάχαρη καστανή

250ml γάλα

100 γρ. καρύδα τριμμένη

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο

½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Για την κρέμα

1 φακελλάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφείγ

600 ml γάλα φρέσκο

Για το σιρόπι

300 γρ. ζάχαρη

100 γρ. μέλι θυμαρίσιο

500 ml νερό

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την ζάχαρη, την μαστίχα, την καρύδα, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ποτήρι γάλα διαλύουμε την σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Περνάμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο το ταψί μας 32 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα στρώνοντας την επιφάνεια με την μαρίζ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 30 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι, ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

politiko-glyko-kalabakas-2Βράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Όπως είναι καυτό το σιρόπι με μια κουτάλα το ρίχνουμε αργά αργά στο γλυκό μας που έχει κρυώσει

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα δυνατά την σκόνη της κρέμας ζαχαροπλαστικής  με το φρέσκο γάλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη κρεμώδη υφή.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο γλυκό μας με την βοήθεια της μαρίζ.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο αφού καλύψουμε την επιφάνειά του για 2 ώρες περίπου.

Κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα πριν σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Την κανέλα την βάζουμε πριν το σερβίρισμα για να μην υγρανθεί στο ψυγείο.

Μπορούμε να προσθέσουμε  στην βάση χυμό πορτοκαλιού αφαιρώντας  ποσότητα γάλακτος .

Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με κρέμα αραβοσίτου σοκολάτας ή μπανάνας.

Την μαστίχα αν είναι δάκρυ ολόκληρο την χτυπάμε μαζί με ζάχαρη στο γουδί.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με λίγες τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι κυρίως μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 22 και στα Δωδεκάνησα τους 23 βαθμούς Κελσίου. Οι αναλυτικές ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες ανά περιοχή αποδίδονται από τον πίνακα της ΕΜΥ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στα παράκτια και θαλάσσια τμήματα, κυρίως της Μακεδονίας, πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Στη Θράκη οι βροχές αναμένονται περισσότερο τοπικές.

Άνεμοι: Στα ηπειρωτικά ασθενείς έως μέτριοι, κυρίως βόρειοι ή μεταβλητοί ανά περιοχή. Στο ανοιχτό βόρειο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5, πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Θράκη 11–19°C, Ανατολική Μακεδονία 10–18°C, Κεντρική Μακεδονία 10–17°C και Δυτική Μακεδονία 8–16°C.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιθανότητα τοπικής βροχής ή όμβρου, περισσότερο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.

Άνεμοι: Γενικά ασθενείς μεταβλητοί, κατά διαστήματα από βόρειες διευθύνσεις. Οι μεγαλύτερες εντάσεις στον χάρτη αφορούν το ανοιχτό βόρειο Αιγαίο, όχι κατ’ ανάγκην το κέντρο της πόλης.

Θερμοκρασία: 12–17°C.

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους. Πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως πάνω από το Ιόνιο και στα παραθαλάσσια.

Άνεμοι: Στο Ιόνιο κυρίως μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τοπικά ασθενέστεροι προς το βράδυ. Στην ενδοχώρα γενικά ασθενείς.

Θερμοκρασία: Ήπειρος 10–18°C και Νησιά Ιονίου 14–20°C.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στις Σποράδες και τα παράκτια τμήματα ενδέχεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη μεμονωμένη καταιγίδα.

Άνεμοι: Στην ενδοχώρα ασθενείς έως μέτριοι, κυρίως βόρειοι. Στις Σποράδες και το ανοιχτό Αιγαίο πρόσκαιρα 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση αργότερα.

Θερμοκρασία: 10–19°C.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Στην Εύβοια και στα θαλάσσια τμήματα πιθανότητα όμβρων.

Άνεμοι: Στα δυτικά γενικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά και στην Εύβοια κυρίως βόρειοι 3 με 5 μποφόρ, τοπικά ισχυρότεροι στα ανοιχτά το πρωί.

Θερμοκρασία: Δυτική Στερεά 12–21°C και Ανατολική Στερεά – Εύβοια 12–20°C.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανότερες στα δυτικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

Άνεμοι: Στα δυτικά κυρίως μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι 3 με 5 μποφόρ στις εκτεθειμένες θαλάσσιες περιοχές, με εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Δυτική Πελοπόννησος 10–21°C και Ανατολική Πελοπόννησος 12–20°C.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Δεν προβλέπονται εκτεταμένα φαινόμενα σε ολόκληρη τη νησιωτική περιοχή.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις ανοιχτές περιοχές του Αιγαίου το πρωί πρόσκαιρα έως 6, με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα και τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Κυκλάδες 16–21°C και Κρήτη 14–21°C.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες έως παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Στα περισσότερα τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα.

Άνεμοι: Στα βορειότερα νησιά κυρίως βόρειοι 4 με 5 μποφόρ, στο ανοιχτό Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί έως 6. Στα νοτιότερα τμήματα 3 με 4, τοπικά 5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Νησιά Ανατολικού Αιγαίου 16–21°C και Δωδεκάνησα 17–23°C.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες και μετά.

Άνεμοι: Κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, γενικά ασθενείς έως μέτριοι. Στα ανατολικά παράκτια έως 4 με 5 μποφόρ, με τάση εξασθένησης αργότερα.

Θερμοκρασία: 12–20°C.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026

Στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τις Κυκλάδες οι νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, πιθανές μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 5 μποφόρ, ενώ στα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο νότιοι – νοτιοανατολικοί με παρόμοια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή: στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 15 με 18°C, στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22°C και στα Δωδεκάνησα έως τους 23°C.

Με πληροφορίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1793…. Εκτελούνται στη γκιλοτίνα οι Γιρονδίνοι της Γαλλικής Επανάστασης, με εντολή των Ιακωβίνων.

1831…. Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, συλλαμβάνεται ο Νατ Τέρνερ, δραπέτης σκλάβος, που ηγήθηκε της πιο αιματηρής εξέγερσης σκλάβων στην αμερικανική ιστορία. Επειτα από λίγες μέρες θα απαγχονιστεί μαζί με 21 συντρόφους του.

1863…. Φτάνει στην Ελλάδα ο δανός πρίγκηπας, Γεώργιος Γκλύξμπουργκ. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα οι προστάτιδες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία δέχονται μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, την αγγλική πρόταση για εκλογή του Δανού πρίγκιπα Γουλιέλμου Γεωργίου Γκλύξμπουργκ στον ελληνικό θρόνο. Ο νέος βασιλιάς φτάνει στην Ελλάδα και αναγορεύεται συνταγματικός βασιλεύς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’. Την επομένη θα αναλάβει επισήμως τη βασιλική εξουσία, δίνοντας τον προβλεπόμενο βασιλικό όρκο.

1905…. «Οκτωβριανό Μανιφέστο»: Μετά τη στρατιωτική ήττα από τους Ιάπωνες και την εκδήλωση της πρώτης Ρωσικής Επανάστασης, ο τσάρος Νικόλαος Β’ παραχωρεί συνταγματικά δικαιώματα στο λαό και πολιτικές ελευθερίες, ενώ εγκρίνει τη λειτουργία της Βουλής.

1908…. Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα.

1918…. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου. Αυτή η συνθήκη θα αποτελέσει την απαρχή της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1930…. Βενιζέλος και Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα σύμψωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1938…. Ο Όρσον Ουέλς σκορπά τον πανικό μεταδίδοντας ραδιοφωνικά με μοναδικό ρεαλισμό την εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας, πείθοντας τους αμερικανούς ότι, η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.

1941…. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, προσφέρει εφόδια αξίας ενός δισ. δολαρίων στους σοβιετικούς.

1944….  Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή. Τμήματα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Μάρκο Βαφειάδη και Ευριπίδη Μπακιρτζή απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη από τους γερμανούς. Ο λαός της πόλης χειροκροτά με έξαλλο ενθουσιασμό αντάρτες και αντιστασιακές οργανώσεις, που παρελαύνουν στη λεωφόρο Νίκης.

1956…. Βρετανία και Γαλλία προβάλλουν βέτο στην απαίτηση των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης για κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο Ισραήλ-Αιγύπτου, στην κρίση του Σουέζ.

1974…. Διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

1975…. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ισπανίας, όταν ο δικτάτορας Φράνκο δηλώνει “πολύ άρρωστος για να κυβερνήσει”.

1983…. Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή.

1995…. Σε δημοψήφισμα στο Κεμπέκ, οι γαλλόφωνοι κάτοικοι της περιοχής τάσσονται κατά της απόσχισης της χώρα τους από τον Καναδά (50,6% υπέρ- 49,4% κατά).

2003…. Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει άρση της ασυλίας μελών της. Πρόκειται για πέντε βουλευτές που κατηγορούνται για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για ψευδορκία και χειροδικία.

Γεννήσεις

Το 1821 γεννήθηκε ο ρώσος λογοτέχνης, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, («Έγκλημα και Τιμωρία»).

το 1888 ο έλληνας ολυμπιονίκης, Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, το 1896 ο πεζογράφος και ποιητής της νεορομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής, Κώστας Καρυωτάκης.

το 1959 ο ηθοποιός, Παύλος Χαϊκάλης.

1960 ο αργεντίνος ποδοσφαιριστής, Ντιέγκο Μαραντόνα.

το 1967 ο δεξιοτέχνης του βιολιού, Λεωνίδας Καβάκος.

Θάνατοι

Το 1676 πέθανε ο μέγας βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλβανικής καταγωγής, Αχμέτ Κιοπρουλού, ο οποίος κατέκτησε την Κρήτη από τους Ενετούς.

το 1910 ο ελβετός επιχειρηματίας, ανθρωπιστής και ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν.

το 1966 ο λογοτέχνης, Γιώργος Θεοτοκάς.

το 1988 ο δημοσιογράφος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Τάσος Λειβαδίτης.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλατύ: Και πάλι διακοπή ρεύματος σε Πλατύ, Λιανοβέργι και Παλιοχώρι

Πραγματικά το έχουν παραξηλώσει με τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος στο Πλατύ και στην ευρύτερη περιοχή του. 

Από τις 22:15 υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Αυτό που συντελείται εδώ πλέον είναι βαρύτατο ποινικό αδίκημα γιατί παίζουν με την ψυχολογία των κατοίκων.

Αν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ας απευθυνθούν στο εξωτερικό για σίγουρη λύση.

Ισπανία- σιδηροδρομικό δυστύχημα: Στους 74 νεκροί σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό – Ο βασιλιάς Φελίπε ζητά λήψη «μέτρων»

Σε τουλάχιστον 74 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στη χθεσινή σύγκρουση δύο τρένων στην Ισπανία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Δυστυχημάτων (CIAF) του υπουργείου Μεταφορών.

Προηγούμενος απολογισμός από τις αρχές της περιφέρειας Καστίλλη-Λα Μάντσα, όπου συνέβη το δυστύχημα, ανέφερε 69 θανάτους. Μετά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο στο Τολέδο όπου νοσηλεύονται τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ΄ ζήτησε σήμερα τη λήψη «μέτρων» για την αποτροπή μιας ακόμη σιδηροδρομικής καταστροφής. «Η έρευνα πρέπει να προσδιορίσει πώς και γιατί συνέβη αυτή η καταστροφή. Πρέπει επίσης να μελετήσουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καππαδοκία: Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από κατολίσθηση στην Καππαδοκία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή Γκιόρεμε της Καππαδοκίας, στην κεντρική Τουρκία. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε την αποκόλληση βράχων από έναν από τους χαρακτηριστικούς γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής, γνωστούς ως «νεραϊδοκαμινάδες», κοντά στο Υπαίθριο Μουσείο του Γκιόρεμε.

Τα βράχια κατέπεσαν σε σημείο όπου βρίσκονταν επισκέπτες και άλλοι πολίτες. Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, χωροφυλακή, διασώστες της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD και ασθενοφόρα. Αρχικά εντοπίστηκαν δύο νεκροί κάτω από τα συντρίμμια, ενώ στη συνέχεια οι διασώστες ανέσυραν τη σορό ενός ακόμη ανθρώπου, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους τρεις νεκρούς. Πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Νεβσεχίρ.

Ο νομάρχης της επαρχίας Νεβσεχίρ, Χουσεΐν Κιοκ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της καταστροφής, απέδωσε την κατολίσθηση στις έντονες βροχοπτώσεις και ανακοίνωσε την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων κρατικών μέσων για την αντιμετώπιση του περιστατικού.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις διάσωσης, οι τουρκικές δικαστικές αρχές διέταξαν έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατολίσθηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Ακίν Γκιουρλέκ, ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία του Νεβσεχίρ ανέλαβε τη διερεύνηση του περιστατικού, ορίζοντας τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στην περιοχή συνεχίζονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΗΕ- Κυρ. Μητσοτάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, είναι αυθαίρετο και αντιβαίνει στην ίδια τη γεωγραφία

«Είναι παράνομο, είναι αυθαίρετο και αντιβαίνει στην ίδια τη γεωγραφία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ  για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαρακτηρίζοντάς το «κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία και η Λιβύη επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό θαλάσσιο σύνορο, «σαν να μην υπήρχαν τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται ανάμεσα στις ακτές τους». Όπως ανέφερε, «η γεωγραφία, κυρίες και κύριοι, δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν μπορούν να διαγραφούν με τη χάραξη αυθαίρετων γραμμών πάνω σε έναν χάρτη».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. «Καμία συμφωνία μεταξύ δύο κρατών δεν μπορεί να στερήσει από ένα τρίτο κράτος τα κυριαρχικά του δικαιώματα και καμία διμερής ρύθμιση δεν μπορεί να υπερισχύσει του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ότι η πρόσφατη κύρωσή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης «δεν μπορεί να μετατρέψει ένα παράνομο μνημόνιο σε νόμιμη συμφωνία».

Χαρτης παρανομίας τουρκίας

Συνδέοντας το ζήτημα με τη θαλάσσια ασφάλεια και την περιφερειακή ανάπτυξη, τόνισε ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αμφισβήτηση νόμιμων δραστηριοτήτων ή την παρεμπόδιση στρατηγικών έργων διασυνδεσιμότητας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις να μετατραπούν σε εργαλεία παρεμπόδισης της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας μιας ολόκληρης περιοχής», ανέφερε.

Παράλληλα, καταδίκασε την επίθεση και τη βύθιση εμπορικού φορτηγού πλοίου ιδιοκτησίας ελληνικής εταιρείας στη Μαύρη Θάλασσα, δηλώνοντας ότι «η στοχοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας είναι απολύτως απαράδεκτη». Επανέλαβε την ανάγκη για «μια παγκόσμια θαλάσσια εκεχειρία», επισημαίνοντας ότι η ανασφάλεια στη θάλασσα διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, αυξάνει το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης και επιβαρύνει τις τιμές ενέργειας και βασικών αγαθών.

Για τον ρόλο της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να φιλοδοξεί να αποτελεί παγκόσμια οικονομική δύναμη, παραμένοντας ταυτόχρονα θεατής όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των εμπορικών της οδών». Αναφέρθηκε στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και ζήτησε ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Στάθηκε επίσης στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, των δορυφόρων και των προηγμένων αισθητήρων, επισημαίνοντας ότι «η τεχνολογία από μόνη της δεν αποτελεί στρατηγική» και ότι απαιτούνται διεθνής συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και επενδύσεις.

Κλείνοντας, επαναβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», τονίζοντας ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας εξαρτάται από τη θαλάσσια ασφάλεια και η θαλάσσια ασφάλεια εξαρτάται από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γ. Γαραντζιώτη