Επίσκεψη της Συντονίστριας του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα και της Γραμματείας Εθελοντισμού της ΝΔ στην Ημαθία

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Δίπλα στους Εθελοντές Πρώτης Γραμμής», η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, κα Έλενα Σώκου, η Γραμματέας Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας, κα Πίστη Κρυσταλλίδου, και η Συντονίστρια της Γραμματείας Εθελοντισμού Ν. Ημαθίας, κα Κατερίνα Πανάγου, συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ημαθίας, κ. Ηλία Ηλιόπουλο,  πραγματοποίησαν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2026 σειρά θεσμικών επισκέψεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

1000052424

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Συρμουλα Τζήμα και τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας, κ. Βεργώνη Κωνσταντίνο καθώς και μέλη της ΔΕΕΠ Ημαθίας. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους Ραδιοερασιτέχνες Νάουσας – Βέροιας – Αλεξάνδρειας και στη ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης – Παράρτημα Βέροιας, με σκοπό την ενημέρωση για το έργο, τις δράσεις και τις ανάγκες των εθελοντικών οργανώσεων.

1000052425

Η επίσκεψη εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που προσφέρουν στην πρώτη γραμμή της Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τη συμβολή τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

1000052426

Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην Πολιτική Προστασία, μεταξύ των οποίων:

  • η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας μέσω του Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.) και της πιστοποίησης των οργανώσεων και των εθελοντών,
  • η αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας,
  • η δυνατότητα χρηματοδότησης των πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων για πρώτη φορά με οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο,
  • η απαλλαγή από τα τέλη χρήσης για συγκεκριμένα μηχανήματα έργου που χρησιμοποιούν οι πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις στις επιχειρησιακές τους δράσεις (άρθρο 8 του Ν. 5290/2026),
  • η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για χαρακτηρισμένα οχήματα άμεσης ανάγκης που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα και πιστοποιημένες Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία (άρθρο 35 του Ν. 5301/2026).

1000052428

Μέσα από τη δράση «Δίπλα στους Εθελοντές Πρώτης Γραμμής», η Γραμματεία Εθελοντισμού επιδιώκει να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, να καταγράφει τις ανάγκες και τις προτάσεις τους και να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού του εθελοντισμού και της Πολιτικής Προστασίας.

1000052427 1000052430 1000052431

ΑΑΔΕ-ΔΕΟΣ: Φρένο σε παράνομα συμπληρώματα διατροφής στην Αττική – Φοροδιαφυγή άνω των 200.000 ευρώ

Στον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων μη εγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής προχώρησαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Ερευνών και Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΣ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους σε φαρμακείο και σε επιχείρηση διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική. Συνολικά, κατασχέθηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά 4.712 τεμάχια σκευασμάτων, ενώ η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Οι κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν διαπίστωσης ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα στερούνταν της απαιτούμενης και υποχρεωτικής από τον νόμο γνωστοποίησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η παράβαση αυτή καθιστά τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό παράνομη, καθώς δεν έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου σύνθεσης και ασφάλειας, με κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, τα προϊόντα δεν έφεραν τις προβλεπόμενες ελληνικές σημάνσεις επί της ετικέτας τους, κατά παράβαση των διατάξεων του υπουργείου Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν και τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Για τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη κινηθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές και νομικές διαδικασίες επιβολής κυρώσεων, ενώ για την επιχείρηση διακίνησης στην Αττική (έδρα και υποκατάστημα), σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των υπευθύνων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την πάταξη του παράνομου εμπορίου σκευασμάτων υγείας, καθώς η τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και η γνωστοποίηση των σκευασμάτων στον ΕΟΦ αποτελούν απαράβατο όρο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών από δυνητικά επικίνδυνα προϊόντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για την Αφροδίτη Νέστορα – «Θα προσπαθήσω να σταθώ ξανά στα πόδια μου», δήλωσε – Τι είπε για τους δράστες

Εξιτήριο πήρε το μεσημέρι από το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, η πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αφροδίτη Νέστορα, μετά τη νοσηλεία της στη Μονάδα Εγκαυμάτων και στη συνέχεια στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η κ. Νέστορα νοσηλεύτηκε από τις 2 Ιουλίου 2026 στη Μονάδα Εγκαυμάτων και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της εφαρμόστηκε η ενδεδειγμένη υποστηρικτική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η κλινική της πορεία υπήρξε σταθερή, με σταδιακή βελτίωση και με  βάση την παρούσα κλινική εικόνα, οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία και η ασθενής εξήλθε από το νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση. Στην ασθενή δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και θα ακολουθήσει στενή παρακολούθηση στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος.

Η Αφροδίτη Νέστορα, η οποία τραυματίστηκε στην εμπρηστική επίθεση της 1ης Ιουλίου στο σπίτι της οικογένειάς της, από την οποία έχασε τη ζωή της η μητέρα της, Βάγια Νέστορα, ευχαρίστησε τους γιατρούς και το προσωπικό των νοσοκομείων Ιπποκρατείου και Παπαγεωργίου, όπου νοσηλεύτηκε, επισημαίνοντας πως η αποκατάσταση της υγείας της δεν έχει τελειώσει και θα χρειαστεί να υποβληθεί για αρκετούς μήνες ακόμα σε αλλαγές και συναντήσεις με γιατρούς.

Η κ. Νέστορα δήλωσε αποφασισμένη να σταθεί ξανά στα πόδια της με κάθε τρόπο και όση δύναμη της έχει απομείνει, θεωρώντας αυτή την προσπάθεια ως μια απάντηση σε τέτοιου είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές ενέργειες, καθώς και τρόπο να κάνει περήφανη τη μητέρα της, τον πατέρα της και όλους όσοι πιστεύουν σε αυτήν.

Παράλληλα χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση κατά την οποία υπέστη εγκαύματα και έχασε την μητέρα της ως κάτι  ακραίο, που ξεφεύγει από κάθε ανθρώπινη λογική, και εξέφρασε τη λύπη της που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονται και ενεργούν με τέτοιο τρόπο, πλήττοντας βάναυσα τη δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης τόνισε την ανάγκη να αγκαλιαστεί και να διαφυλαχθεί η δημοκρατία, αποτελώντας οδηγό για τις επόμενες γενιές.

Ως δικηγόρος, δήλωσε ότι οι ποινές που πρέπει να επιβληθούν στους υπεύθυνους πρέπει να είναι οι βαρύτατες που προβλέπονται από τον κοινό ποινικό κώδικα και τον αντιτρομοκρατικό νόμο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για απλό εκφοβισμό, αλλά για δολοφονική και τρομοκρατική ενέργεια υψίστου βαθμού.

Η κ. Νέστορα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη και δηλώντας ότι πιστεύει πως θα απαγγελθούν οι δέουσες κατηγορίες, σημείωσε πως δεν είναι απλώς ένα κορίτσι που «έζησε κάτι», αλλά ένα κορίτσι που επέζησε από μια ακραία τρομοκρατική ενέργεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος και ο 24χρονος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα – Προσωρινά κρατούμενοι και οι τρεις κατηγορούμενοι

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο 24χρονος που απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας για εμπλοκή στη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας της Αφροδίτης Νέστορα, στη Θεσσαλονίκη, από την οποία έχασε τη ζωή της η μητέρα της, Βάγια Νέστορα.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκισή του, ενώ πλέον και οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Ο 24χρονος φοιτητής, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στην άρνησή του για οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το εγκαταλελειμμένο σπίτι που παραχώρησε και χρησιμοποιήθηκε, πριν και μετά την επίθεση, από τους φερόμενους ως φυσικούς δράστες, τους οποίους ανέφερε πως δεν γνωρίζει. Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, ο ίδιος φέρεται να απολογήθηκε ότι έδωσε τα κλειδιά τού σπιτιού σε άτομο το οποίο γνωρίζει από τον πανεπιστημιακό χώρο, δηλώνοντας άγνοια για τη διαδρομή που ακολούθησαν μετέπειτα (τα κλειδιά).

Σε βάρος του, όπως και των δύο συγκατηγορουμένων του, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριές κατηγορίες- μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, καθώς και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο 29χρονος και η 26χρονη, έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή, μετά την απολογία τους στην ίδια ανακρίτρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ»: Αύξηση προϋπολογισμού κατά 10 εκατ. ευρώ  και παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2026

Με την έκδοση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 115362/14.07.2026 (Β΄ 4349), αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά – γ’ κύκλος», ο οποίος πλέον ανέρχεται σε 76 εκατ. ευρώ.

Η νέα κατανομή του προϋπολογισμού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  έχει ως εξής:

11

Επιπλέον, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2026, η προθεσμία υποβολής νέων αιτήσεων. Η προθεσμία αυτή μπορεί να συντμηθεί σε περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι εξαντληθούν νωρίτερα. «Η αύξηση του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει την πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για αδιάλειπτη συνέχιση της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με νέους χρηματοδοτικούς πόρους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου .

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μύκονος: Συνελήφθη 51χρονος για κακομεταχείριση ζώων – Είχε “παστουρώσει” 10 κατσίκες

Στη σύλληψη ενός 51χρονου ημεδαπού προχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουλίου 2026 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, στο πλαίσιο ελέγχων για την προστασία των ζώων.

Ο 51χρονος διατηρούσε δέκα παραγωγικά ζώα (αίγες) σε υπαίθριο χώρο, έχοντας περιορίσει με ακατάλληλο τρόπο την κινητικότητά τους, εφαρμόζοντας την πρακτική του «παστουρώματος». Σε βάρος του σχηματίστηκε η προβλεπόμενη δικογραφία, ενώ του επιβλήθηκε και το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο για την παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η κακομεταχείριση και η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων διώκονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ οι έλεγχοι για την εφαρμογή της συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βουλή: Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή η επεξεργασία του ν/σ για την Τεχνητή Νοημοσύνη- Αύριο η ψήφισή του από  την Ολομέλεια

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία και σε β’ ανάγνωση, του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τα «Μέτρα εφαρμογής του κανονισμού ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Αύριο αναμένεται η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -εκτός του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που καταψήφισαν- ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΙΚΗ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια.

«Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά έρχεται να δημιουργήσει πλέον ένα καθαρό γήπεδο, με καθαρούς κανόνες και διαφάνεια, τόσο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας όσο και των δικαιωμάτων των πολιτών,  από την χρήση και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης που τόσο κρίσιμη και απαραίτητη είναι στις μέρες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «χρήσιμες και εποικοδομητικές» τις παρατηρήσεις και προτάσεις κομμάτων και φορέων και επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του ότι θα κάνει δεκτές βελτιωτικές αλλαγές.

Όπως είπε, «στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να προετοιμάσουμε τις αρμόδιες αρχές, με στελέχωση, πόρους και υποδομές για να θωρακίσουμε τη χώρα και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις που δημιουργούνται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νατάσα Θωμά

Κυρ. Μητσοτάκης: Είχαμε δεσμευτεί ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε ποτέ η χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το κέντρο υγείας Ιστιαίας, το πρώτο που διαθέτει μονάδα τεχνητού νεφρού και συγκαταλέγεται στα περισσότερα από 110 ΚΥ που ανακαινίστηκαν και αναβαθμίστηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτη Σερέτη, ξεναγήθηκε από τη συντονίστρια του κέντρου υγείας Άννα Λουκατζίκου στη νεοσύστατη μονάδα τεχνητού νεφρού, δυναμικότητας έξι μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, η οποία πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση τόσο των νεφροπαθών από την ευρύτερη περιοχή όσο και των επισκεπτών.

«Οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονταν να πάνε μέχρι τη Χαλκίδα τρεις φορές την εβδομάδα για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, μπορούν πια να το κάνουν εδώ, στον τόπο τους. Και φυσικά, δεν απευθύνεται αυτή η μονάδα μόνο στους πολίτες οι οποίοι κατοικούν στη Βόρεια Εύβοια. Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές αιμοκάθαρσης είναι πάρα πολύ σημαντικές για να μπορούμε να προσελκύουμε και επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι πάντα αναζητούν αυτές τις μονάδες. Και νομίζω ότι θα είναι ένας ακόμα λόγος γιατί ένας επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τη Βόρεια Εύβοια», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους ανακαινισμένους, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, χώρους του κέντρου υγείας και να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

Το κέντρο υγείας Ιστιαίας, που έχει ενισχυθεί με προσωπικό τα τελευταία χρόνια, στελεχώνεται πλέον με 65 άτομα, με σχεδόν 40 προσλήψεις να έχουν γίνει την τελευταία επταετία. Πέραν των έργων που ήδη υλοποιήθηκαν, υπάρχει μέριμνα για περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού της μονάδας με υπερσύγχρονο μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, μηχάνημα για υπερήχους, ασθενοφόρο και νέο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει. Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης επενδύονται προς όφελος της συνολικής του αναβάθμισης. Kαι αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ στο κέντρο υγείας Ιστιαίας είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα από μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε ποτέ η χώρα και νομίζω ότι εργαζόμαστε σκληρά για να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη στο προαύλιο του κέντρου υγείας τις δύο κινητές μονάδες υγείας, αιματολογικών και γυναικολογικών εξετάσεων.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το πλωτό ασθενοφόρο του λιμενικού σώματος στο λιμάνι των Ωρεών, το οποίο βρίσκεται σε 24ωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εδώ και τρεις μήνες και έχει πραγματοποιήσει τρεις διακομιδές περιστατικών υψηλής κρισιμότητας από το κέντρο υγείας Ιστιαίας προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη δυνατότητα του πλωτού ασθενοφόρου να επιχειρεί με ασφάλεια ακόμα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χάρη στον τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς που διαθέτει.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας:

«Εγώ θέλω πράγματι, από καρδιάς, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας της Ιστιαίας, αλλά και στην Υγειονομική Περιφέρεια, στον κ. Σερέτη, διότι εργάστηκαν πράγματι πολύ σκληρά για να πετύχουμε αυτό το οποίο είχαμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα.

Ένα πλήρως αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας στην Ιστιαία, στη βόρειο Εύβοια, ουσιαστικά ένα μικρό νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει απόλυτα τις πρωτοβάθμιες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αξονικό τομογράφο.

Αλλά το σημαντικότερο με μία τεχνητή μονάδα νεφρού, την πρώτη σε πρωτοβάθμια δομή σε όλη τη χώρα: οι ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονταν να πάνε μέχρι τη Χαλκίδα τρεις φορές την εβδομάδα για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, μπορούν πια να το κάνουν εδώ, στον τόπο τους.

Και φυσικά, δεν απευθύνεται αυτή η μονάδα μόνο στους πολίτες οι οποίοι κατοικούν στη Βόρεια Εύβοια. Γνωρίζουμε ότι οι υποδομές αιμοκάθαρσης είναι πάρα πολύ σημαντικές για να μπορούμε να προσελκύουμε και επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι πάντα αναζητούν αυτές τις μονάδες. Και νομίζω ότι θα είναι ένας ακόμα λόγος γιατί ένας επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τη βόρεια Εύβοια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλάζει. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύονται προς όφελος της συνολικής του αναβάθμισης. Kαι αυτό το οποίο βλέπουμε εδώ στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας είναι ένα μόνο μικρό παράδειγμα από μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία φτάνει πια στην ολοκλήρωσή της, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης οδεύει και αυτό προς το τέλος του.

Είχαμε δεσμευτεί ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα παραδώσουμε το καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε ποτέ η χώρα και νομίζω ότι εργαζόμαστε σκληρά για να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση. Τέλος, θέλω να πω ότι πέντε χρόνια μετά την καταστροφική φωτιά του 2021, έχουμε λόγο εδώ, στη Βόρεια Εύβοια, να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Η κυβέρνηση έσκυψε με πολλή προσοχή πάνω στα πολλά προβλήματα τα οποία άφησε πίσω της αυτή η καταστροφική πυρκαγιά. Και εδώ, στον τομέα της δημόσιας υγείας, νομίζω ότι αποδείξαμε ότι αυτά τα οποία είπαμε, γι’ αυτά τα οποία δεσμευτήκαμε, αγωνιστήκαμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε.

Οπότε και πάλι, τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό. Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τους εργαζόμενούς του, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό, το υποστηρικτικό προσωπικό. Χαιρόμαστε πάντα όταν στα πρόσωπά σας βλέπουμε το χαμόγελο της ικανοποίησης και όταν, βέβαια, μιλώντας και με τους ασθενείς, βλέπουμε ότι εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οπότε καλή αρχή, ειδικά στη μονάδα αιμοκάθαρσης που ξεκινάει να λειτουργεί ουσιαστικά από σήμερα, και να ξέρετε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 5ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτης Σερέτης ανέφερε: «Σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, νομίζω είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, γιατί θυμόμαστε όλοι μας πάρα πολύ καλά ότι μετά τις φωτιές είχατε δώσει εντολή η βόρεια Εύβοια να αναβαθμιστεί από υγειονομικής πλευράς. Σήμερα, λοιπόν, έρχεστε και βλέπετε ότι η επιθυμία σας και η εντολή σας γίνεται πραγματικότητα.

Έχουμε ανακαινίσει το κέντρο υγείας από το ταμείο ανάκαμψης, ενεργειακά αυτοτελές. Είμαστε πρότυπο κέντρο υγείας γιατί διαθέτουμε αξονικό τομογράφο, διαθέτουμε μονάδα τεχνητού νεφρού, η πρώτη μονάδα τεχνητού νεφρού σε όλη την Ελλάδα σε πρωτοβάθμια δομή υγείας. Δουλέψαμε πάρα πολύ για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα».

Η συντονίστρια του κέντρου υγείας Ιστιαίας Άννα Λουκατζίκου σημείωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας καλωσορίζω σήμερα στο κέντρο υγείας, ένα εξαιρετικό σημείο στην περιοχή μας, η μοναδική δομή σε αυτή την περιοχή, γιατί είναι δυσπρόσιτη και σε μεγάλη απόσταση από τα νοσοκομεία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον κόσμο να έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τους περιθάλψουμε, με τον πιο σύγχρονο και τον πιο καλό τρόπο, παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν και να αντιμετωπίσουμε. Αυτή όλη η προσπάθεια μας κάνει πιο δυνατούς και να θέλουμε να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε, αλλά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε τα μέγιστα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαλκιδική: Διαρρήκτες «άνοιγαν» αυτοκίνητα παραθεριστών

Χειροπέδες σε δύο άνδρες που διέπρατταν διαρρήξεις σε οχήματα που ήταν σταθμευμένα σε παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πολυγύρου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι δύο ημεδαποί, δρώντας από κοινού, το χρονικό διάστημα από 26 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2026, διέπραξαν οκτώ διαρρήξεις αυτοκινήτων, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 2.250 ευρώ και αντικείμενα αξίας πάνω από 11.000 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Χαλκιδικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε επιχειρησιακή ωριμότητα το πρώτο ελληνικό Μη Επανδρωμένο Μαχητικό Αερόχημα KERVEROS με αντιαρματικούς πυραύλους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι βολές του πρώτου ελληνικού Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροχήματος με αντιαρματικούς πυραύλους KERVEROS στο πεδίο βολής Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, η ελληνική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ALTUS-LSA, το γεγονός επιβεβαιώνει την επιχειρησιακή ωριμότητα του πρώτου ελληνικού UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle).

Το γεγονός, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σηματοδοτεί τη μετάβαση του KERVEROS στη φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας και θέτει τις βάσεις για την εμπορική του αξιοποίηση εντός του 2026. Η εξέλιξη αποτελεί ορόσημο τόσο για την ALTUS-LSA όσο και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία εισέρχεται πλέον στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων συστημάτων (UCAVs), προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Μη Επανδρωμένο Μαχητικό Αερόχημα KERVEROS

Το KERVEROS αναπτύχθηκε σε στρατηγική συνεργασία με την MBDA και συνδυάζει το βαρέως τύπου οκτακόπτερο ATLAS 8 με τον αντιαρματικό πύραυλο AKERON MP, έναν από τους πλέον προηγμένους πυραύλους πέμπτης γενιάς παγκοσμίως.

Οι επιτυχημένες βολές, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, επικύρωσαν την πλήρη λειτουργικότητα της πλατφόρμας, του συστήματος πτήσης, των ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων, του συστήματος ελέγχου πυρός και του οπλικού φορτίου σε πραγματικές συνθήκες πεδίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι επιτυχημένες βολές του KERVEROS επιβεβαιώνουν στην πράξη την τεχνογνωσία και τη συνέπεια της ομάδας μας. Σε συνεργασία με την MBDA, αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο UCAV που ανταποκρίνεται σε σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης του συστήματος», τόνισε ο Ζαχαρίας Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος της ALTUS-LSA.

Η ανάπτυξη του KERVEROS είναι αποτέλεσμα πολυετούς επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία και διαδοχικών επιχειρησιακών δοκιμών από την ALTUS-LSA, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι πρώτες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2023, ενώ το Αερόχημα συμμετείχε στην άσκηση «Αίσιος Οιωνός-25» με μονάδες του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο.

Με τεχνολογίες που αναπτύσσει στα Χανιά, η ALTUS-LSA επιβεβαιώνει τη δυνατότητά της να σχεδιάζει, να αναπτύσσει και να παραδίδει ολοκληρωμένα μη επανδρωμένα συστήματα υψηλής ακρίβειας, έτοιμα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή άμυνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ