Υγεία και Περιβάλλον: Να κηρυχθεί η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία ζητούν ειδικοί του Lancet

Ορισμένες από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία επιδεινώθηκαν ταχύτερα κατά τη δεκαετία μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας του Παρισιού (2016-2025) σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία (2006-2015). Αυτό διαπιστώνει η δέκατη έκθεση δεικτών της πρωτοβουλίας «Lancet Countdown» για την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή» και οι επιστήμονες ζητούν να κηρυχθεί η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. 

Η ζέστη συνδέθηκε με 540.800 εκτιμώμενους θανάτους ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2016 και 2023, εκ των οποίων το 68% αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 55% ετησίως κατά την περίοδο 2006-2015. Μόνο το 2023, το θερμότερο έτος της περιόδου αυτής, η ζέστη συνδέθηκε με αριθμό-ρεκόρ 710.000 θανάτων παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από το 70% αποδίδεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Εκτιμάται ότι συνολικά η κλιματική αλλαγή προκάλεσε σχεδόν τρία εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ 2016 και 2023.

Η ζέστη περιόρισε επίσης την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποδοτικά το 2025, προκαλώντας εκτιμώμενες απώλειες δυνητικού εισοδήματος ύψους 1,07 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,91% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι απώλειες ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Η νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική επλήγησαν περισσότερο, με τις απώλειες να αντιστοιχούν στο 3,9% και στο 3,2% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,2% και στην αμερικανική ήπειρο 1,5%. Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στη γεωργία και τις κατασκευές, κλάδους που περιλαμβάνουν κυρίως υπαίθριες και σωματικά απαιτητικές εργασίες

Ξηρασία και ακραίες βροχοπτώσεις

Το 2025, η ακραία ξηρασία επηρέασε σχεδόν το 52% της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη για τουλάχιστον έναν μήνα, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το 2023.  Από το 2016, η έκταση που πλήττεται από ξηρασία αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 700% ταχύτερο σε σχέση με την περίοδο 2006-2015. Επιπλέον, νέα δορυφορική ανάλυση δείχνει ότι από το 2003, το 80% της χερσαίας επιφάνειας έχει αντιμετωπίσει σημαντικές μεταβολές στα πρότυπα αποθήκευσης νερού στο έδαφος, με εναλλαγές μεταξύ ξηρών και υγρών συνθηκών, γεγονός που επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια και την υγιεινή.

Ταυτόχρονα, τα ακραία φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων γίνονται όλο και πιο συχνά. Την περίοδο 2016-2025 έπληξαν κατά μέσο όρο το 17,2% της παγκόσμιας χερσαίας επιφάνειας κάθε χρόνο, έναντι 14,8% την προηγούμενη δεκαετία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών, κατολισθήσεων και ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού.

Τα μέτρα δεν επαρκούν

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, υπό τον συντονισμό του University College London και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  επισημαίνει ότι οι δράσεις για το κλίμα, όπως οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, η ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και τα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα, συνέβαλαν σε πραγματικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις ραγδαία αυξανόμενες βλάβες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, που τροφοδοτείται από τα ορυκτά καύσιμα.

Συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έφτασαν το 2025 στο ποσό-ρεκόρ των 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σχεδόν διπλάσιες από τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα έχει αποτρέψει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 323.000 θανάτους ετησίως σε τουλάχιστον 77 χώρες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί από το 2016.

Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καλύπτουν πάνω από το 80% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, ενώ οι 100 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδιάζουν να παράγουν έως το 2040 ποσότητες ορυκτών καυσίμων κατά 150% μεγαλύτερες από εκείνες που συνάδουν με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης κατά 1,5°C. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από το 138% που καταγραφόταν πέρυσι.

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν να αναγνωριστεί επίσημα η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη και η προστασία της υγείας να τεθεί στο επίκεντρο κάθε απόφασης για το κλίμα, από τη μείωση των εκπομπών έως τις προτεραιότητες χρηματοδότησης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.thelancet.com/countdown-health-climate

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περού: Η εισαγγελία βάζει στο αρχείο υπόθεση χιλιάδων στειρώσεων γυναικών παρά τη θέλησή τους

Η περουβιανή εισαγγελία έβαλε στο αρχείο υπόθεση που αφορά τις εξαναγκαστικές στειρώσεις χιλιάδων αυτοχθόνων γυναικών επί προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, κρίνοντας πως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, με απόφασή της που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Τρίτη.

Η εισαγγελία αποφάνθηκε πως η υπόθεση έχει παραγραφεί επικαλούμενη νομοθέτημα του 2024, το οποίο απέκλεισε το να χαρακτηρίζονται εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αξιόποινες πράξεις που είχαν τελεστεί πριν από τον Ιούλιο του 2002. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει το κείμενο αυτό νόμο που εγγυάται «την ατιμωρησία».

Οι εισαγγελείς εξέταζαν προσφυγές 4.172 γυναικών, που κατήγγειλαν ότι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς εξαιτίας των επεμβάσεων εξαναγκαστικής στείρωσης, που είχαν στοιχίσει τη ζωή άλλων τουλάχιστον πέντε.

Η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει εκτιμήσει πως η πρακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι στειρώσεις ανάγονται στην περίοδο της προεδρίας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), η κυβέρνηση του οποίου διέψευδε πάγια πως διεξήγαγε τέτοια εκστρατεία.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αυτόχθονες, φτωχές κάτοικοι της περουβιανής επαρχίας.

«Είμαστε απόλυτα αγανακτισμένες για την απόφαση αυτή, θα καταθέσουμε προσφυγή σε ανώτερο εισαγγελέα ώστε να μελετηθεί» το κατά πόσον μπορούσε η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, τόνισε στο AFP η Ροσίο Σίλβα-Σαντιστέμπαν, διευθύντρια της φεμινιστικής οργάνωσης Demus.

Η απόφαση απαλλάσσει 52 υπόπτους, ανάμεσά τους τρεις άλλοτε υπουργούς Υγείας του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, πατέρα της νυν προέδρου Κέικο Φουχιμόρι.

Η εθνική συντονίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στηλίτευσε την παραγραφή, καλώντας την εισαγγελία να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η ίδια υπενθύμισε ετυμηγορία τον Μάρτιο του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν ο θεσμός ανακήρυξε τη «διεθνή ευθύνη του περουβιανού κράτους» για τον θάνατο το 1997 γυναίκας η οποία είχε υποστεί εξαναγκαστική στείρωση, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Καταδικασμένος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι πέθανε το 2024. Του είχε απονεμηθεί χάρη, με την επίκληση «ανθρωπιστικών» λόγων, το 2018, από τον τότε πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισραήλ: Το κόμμα του Νετανιάχου κατηγορεί τα αραβικά κόμματα πως “έκλεψαν τις εκλογές”

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τα αραβικά κόμματα, τα οποία οδεύουν στο να εξασφαλίσουν αριθμό ρεκόρ 17 εδρών στο κοινοβούλιο, πως «έκλεψαν τις εκλογές».

Οι εκλογές «εκλάπησαν από αραβικά κόμματα που στηρίζουν την τρομοκρατία και την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους», υποστήριξε  το Λικούντ την επομένη των αμφίρροπων βουλευτικών εκλογών, διαβεβαιώνοντας πως διαθέτει αποδείξεις για περιστατικά “διαφθοράς, απειλών, βίας, νοθείας και χρήσης απαγορευμένων λογισμικών για να παρακινήσουν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν”.

Τα αραβικά κόμματα -το Ράαμ (ακρωνύμιο που σημαίνει στα εβραϊκά «Ενωμένο Αραβικό Ψηφοδέλτιο») και το Κοινό Ψηφοδέλτιο (ριζοσπαστική αριστερά)- έκαναν την έκπληξη επιτυγχάνοντας επιδόσεις πολύ καλύτερες απ’ ό,τι αναμενόταν.

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις με στόχο αυτούς τους σχηματισμούς. Χθες, Τρίτη, ημέρα της ψηφοφορίας, υποστήριξε μάλιστα ότι «τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» του Ράαμ είχαν συλληφθεί στο νότιο Ισραήλ έχοντας στην κατοχή τους φακέλους με μετρητά.

Ο προσωρινός γενικός διευθυντής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ντιν Λίβνεχ έκανε από την πλευρά του λόγο για ένα «ασυνήθιστο» περιστατικό, διευκρινίζοντας ότι «η αστυνομία συνέλαβε», πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, «άτομα που προσπαθούσαν να εξαγοράσουν ψήφους». Είχε πάντως υπογραμμίσει πως «κανένα άλλο επεισόδιο αυτού του τύπου δεν σημειώθηκε στη χώρα».

Ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του Ράαμ, είχε στη συνέχεια κατγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «ψεύδεται» με τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας.

Σήμερα το Λικούντ υποστήριξε ότι διαβίβασε στις αστυνομικές αρχές, στη Σιν Μπετ (υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και στην Εκλογική Επιτροπή «εκατοντάδες μαρτυρίες και αποδείξεις εκλογικής κλοπής σε πολυάριθμα αραβικά εκλογικά τμήματα».

Το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε να διεξαχθεί «έρευνα σε βάθος» και να ασκηθούν «δικαστικές διώξεις εναντίον των υπευθύνων, καθώς και να επέμβει αμέσως η Εκλογική Επιτροπή για να εξετάσει αυτές τις κατηγορίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι παρελάσεις, ο πατριωτισμός κι εκείνοι που δεν γύρισαν – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σκεφτόμουν χθες, βλέποντας στην τηλεόραση τις μαθητικές παρελάσεις, ότι αυτές έχουν φανατικούς φίλους και άλλους που είναι αντίθετοι σ’ αυτές.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Οι φανατικοί των παρελάσεων ισχυρίζονται ότι οι παρελάσεις δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε στενή επαφή με την ιστορία, αφού όπως διδάσκεται στις τάξεις, τις περισσότερες φορές γίνεται μάθημα «παπαγαλίας». Ταυτοχρόνως, λένε, συμβάλλουν στην καλλιέργεια της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της πειθαρχίας, καθώς οι μαθητές καλούνται να λειτουργήσουν ως μέλη μιας ομάδας, με κοινό στόχο και αίσθημα ευθύνης. Εξ αυτών, η παρέλαση αποτελεί «βουτιά» στη γνώση και κυρίως στη συνειδητοποίηση της σημασίας της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Και πράγματι, υπάρχει κάτι συγκινητικό στην εικόνα τόσων παιδιών που κινούνται μαζί, στον ίδιο ρυθμό, κάτω από την σημαία. Η συλλογικότητα έχει τη δική της ομορφιά, αρκεί να μην απαιτεί από τον καθένα να απαρνηθεί τη μοναδικότητά του για να χωρέσει μέσα της.

Από την άλλη πλευρά, οι αρνητές των μαθητικών, κυρίως, παρελάσεων, εγείρουν και εύλογους προβληματισμούς, ιδιαίτερα ως προς τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι μαθητές. Σχεδόν πάντα οι παρελάσεις λαμβάνουν στρατοκρατικά χαρακτηριστικά, με ζητούμενο τον συγχρονισμό και την άψογη εμφάνιση, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ουσιαστική κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και να κυριαρχεί η τυπική εκτέλεση μιας διαδικασίας. Χώρια που υπάρχει κι η μεγάλη αδικία για όσους δεν διαθέτουν πλούσια σωματικά χαρακτηριστικά. Λένε ότι αν ο Αϊνστάιν πήγαινε σε παρέλαση ελληνικού σχολείου, θα τον έβαζαν στη μέση της τελευταίας σειράς, για να τον κρύψουν. Ενώ ακόμη κι οι σημαιοφόροι βγαίνουν με κλήρωση, αληθινή ή ψεύτικη! Κι όποιος δεν θέλει να πάει, απειλείται με μείωση βαθμών…

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Προσωπικά —μα και άλλοι φίλοι που κατά καιρούς συζητάμε— θυμάμαι παρελάσεις στον Πειραιά, που ήταν εφιαλτικές. Στημένοι από το πρωί σε κάποιον δρόμο της πόλης, είτε είχε κρύο είτε ζέστη είτε βροχή, περιμέναμε πότε θα φτάσει η ώρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, για να παρελάσουμε 500-600 μέτρα και να περάσουμε μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, όπου βρίσκονταν οι… επίσημοι. Κάποιος υπουργός, ο δήμαρχος και ένα σωρό παρατρεχάμενοι με τις συμβίες τους… Μόνο η «χοντρή του Θησαυρού» έλειπε κι ο Ζαχαρίας, ο άνδρας της… Το ωραίο, πάντως, ήταν, ότι στα χρόνια της εφηβείας, οι παρελάσεις γίνονταν πεδία ανεπανάληπτων φλερτ…

Ίσως, τελικά, αυτό να μένει από τα μαθητικά χρόνια: όχι τόσο ο συγχρονισμός των βημάτων, όσο οι μικρές, τότε, στιγμές που, με τα χρόνια, αποκτούν τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Οι συμμαθητές, οι φίλοι, τα βλέμματα που συναντήθηκαν, τα πειράγματα, τ’ αστεία, οι βόλτες μετά την παρέλαση, το πρώτο ανοιξιάτικο παγωτό ή το καινούργιο χειμωνιάτικο μπουφάν.

Έμαθα κάτι από τις παρελάσεις; Κατηγορηματικά απαντώ «όχι», πλην του θαυμασμού για τις συμμαθήτριές μου, ειδικά αν φυσούσε κι «έπαιζε» ο αέρας με τις πλισέ φούστες τους…

Πιο πολύ έμαθα τα ιστορικά γεγονότα από τους γονείς μου και την προσωπική μου αναζήτηση, παρά από τον τρόπο που τα δίδασκαν στο σχολείο ή από τις παρελάσεις.

Σκεφτόμουν από τότε, το κάνω ακόμη, ότι τις παρελάσεις τις καθιέρωσε ο Μεταξάς. Ο οποίος τις μετέτρεψε σ’ έναν θεσμό με στρατιωτικό χαρακτήρα.

Μα, πέραν οτιδήποτε άλλου, ήταν άλλες εποχές. Άλλα δεδομένα. Το Έθνος βρισκόταν μπροστά στον μεγάλο πόλεμο.

Σήμερα γιατί; Ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε κατά κόρον σε μαθητικές παρελάσεις που μετατρέπονται σε καλλιστεία; Με στοιχήματα μεταξύ των σχολείων για το ποιο έχει τις καλύτερες… γκόμενες ή τα καλύτερα… κοκοράκια…

Γιατί να παρελαύνουν τα σχολεία, όταν τη γνώση και το εθνικό φρόνημα μπορούν να τα προσλάβουν στις τάξεις και στις εθνικές γιορτές με καταθέσεις στεφάνων; Γιατί να διατηρούμε κάτι που ευθέως παραπέμπει σε στρατιωτικές πρακτικές και λογικές; Θέλουμε να συγκρινόμαστε με την Τουρκία και τη Ρωσία, αφού μόνο εκεί γίνονται ακόμη παρελάσεις, ενώ πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν; Εκεί δεν πολέμησαν, δεν έχουν ήρωες, δεν έχουν νεκρούς;

Θα πει κάποιος: Και πώς θα εμπεδώσουν τα παιδιά τον πατριωτισμό;

Μα αυτόν ο καθείς δεν τον ασπάζεται με το αν παρελαύνει ή όχι. Ο πατριωτισμός ορίζεται από γνώση, πεποιθήσεις, συνείδηση, φλογερές ψυχές, αγνότητα, ανιδιοτέλεια.

Πατριωτισμός είναι η βαθιά υπόκλιση σ’ εκείνους που δεν γύρισαν από τα πεδία των μαχών. Που έμεινε άδεια η θέση τους στο οικογενειακό τραπέζι. Που το όνομά τους δεν είναι σκαλισμένο επάνω στο μάρμαρο ενός τάφου. Που έμειναν άταφοι σε φαράγγια και λαγκάδια. Που πολέμησαν για την ελευθερία και νίκησαν.

Αυτούς όλους δεν τους τιμάμε με κριτήριο ποιος περπατά πιο ευθυτενώς ή από το ύψος τους…

Η αλήθεια είναι, ότι σε μια χώρα σαν τη δική μας, όποιος ανοίγει τέτοιο ζήτημα μπορεί και να χαρακτηριστεί άπατρις ή κι ανθέλληνας.

Εξ ου και τελικά το ζήτημα, δεν είναι αν πρέπει να υπάρχουν ή όχι παρελάσεις. Οι παραδόσεις έχουν τη δική τους αξία, οι συμβολισμοί τη δική τους δύναμη και η συλλογική συμμετοχή μπορεί να δημιουργεί δεσμούς και μνήμες.

Από την άλλη πλευρά όμως, καμία παράδοση δεν είναι υπεράνω κριτικής, ούτε η ιστορική μνήμη εξαντλείται σε έναν βηματισμό, όσο άψογος κι αν είναι.

Οι παρελάσεις, λοιπόν, μπορεί να έχουν τη θέση τους, αλλά δεν είναι αυτές που ορίζουν την αγάπη για την πατρίδα. Όπως και η απουσία τους δεν σημαίνει λήθη ή αδιαφορία. Το ουσιαστικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία, να κατανοούν τις θυσίες, να σκέφτονται ελεύθερα και να διαμορφώνουν τη δική τους συνείδηση. Να ξέρουν πως ο πατριωτισμός δεν μετριέται με το ύψος, τον βηματισμό ή την ομοιομορφία, αλλά με τη γνώση, την ευθύνη και τον σεβασμό στην ελευθερία.

Κι ίσως η πιο αληθινή τιμή προς εκείνους που δεν γύρισαν να είναι τούτη: να μπορούμε, εμείς που μείναμε πίσω, να διαφωνούμε ελεύθερα για τον τρόπο που τους τιμάμε, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε γιατί εκείνοι αγωνίστηκαν.

Σοκολατόπιτα πανεύκολη – Ένας πειρασμός με βελούδινη υφή

Σοκολατόπιτα

Η Γερμανία δεν φημίζεται τόσο για τα γλυκά της, όμως άλλαξα γνώμη όταν πήγα προσκεκλημένη της κολλητής μου φίλης Έφης, στο Dusseldorf  και βέβαια γυρίσαμε την μισή Γερμανία.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα σοκολατένια τους γλυκάκια ήταν μια έκπληξη όπως και οι τάρτες τους με φρούτα του δάσους που με κέρδισαν.

Η Έφη, μου έκανε την έκπληξη με μια σοκολατόπιτα που έφτιαξε σε χρόνο DT, όταν μετά από ένα δείπνο απίθανο μας έπιασε λιγούρα για σοκολάτα και βέβαια στις 10 το βράδυ όλα τα ζαχαροπλαστεία ήταν κλειστά.

Κανένα πρόβλημα, μου λέει η Έφη θα φτιάξω σοκολατόπιτα έχω τα υλικά. Και ναι όπως το ακούτε έφτιαξε μια πανεύκολη σοκολατόπιτα.

Στη σοκολατόπιτα μπορούμε να βάλουμε καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα ή ακόμα και φρούτα του δάσους ή ψιλοκομμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα αποξηραμένα για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία στη γεύση της…

Από τότε έχω φτιάξει σοκολατόπιτα αρκετές φορές και πάντα με επιτυχία. Μοιράζομαι λοιπόν και τη συνταγή μαζί σας.

Σοκολατόπιτα πανεύκολη 2

Σοκολατόπιτα πειρασμός

Από την Έφη Μαρκοζάνες, δεινή μαγείρισσα, Dusseldorf  Γερμανία

Υλικά

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια

4 μεγάλα αυγά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

110 γρ. μαργαρίνη

50 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο

20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού

120 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

ξύσμα από μισό πορτοκαλί

Για το γλάσο σοκολάτας

80 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

80 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

Για το πασπάλισμα του ταψιού

Λίγο βούτυρο

Σκόνη κακάου

Σοκολατόπιτα πανεύκολη

Τρόπος παρασκευής

Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει και προσθέτουμε τη μαργαρίνη ανακατεύοντας με το σύρμα τακτικά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ρευστό μείγμα.

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα καρύδια, ανακατεύοντας και πάλι να πασπαλιστούν με το μείγμα.

Στον κάδο του μίξερ, που πρέπει να είναι καθαρός και εντελώς στεγνός, βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με κακάο και ρίχνουμε το μείγμα. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C  για 15 με 20 λεπτά.

Bγαζουμε την σοκολατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε 5 λεπτά και την ξεφορμάρουμε από το ταψί.

Την ακουμπάμε σε σχάρα, για να κρυώσει ομοιόμορφα. Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε μπεν μαρί.

Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το γλάσο.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε 3 λεπτά για να μην είναι καυτό και περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.

Βάζουμε και ένα καρύδι ή φουντούκι και κόβουμε σε κομμάτια.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2026

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 29-10-2026

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στα ανατολικά της χώρας προβλέπονται νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες, με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, όπου τα φαινόμενα ενδέχεται αρχικά να είναι κατά τόπους έντονα. Στα δυτικά θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα οι νεφώσεις θα εναλλάσσονται με ανοίγματα καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις: στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 19 με 22°C, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 23°C.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες έως παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένονται και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Άνεμοι: Κυρίως βόρειοι έως βορειοανατολικοί. Στο ανοιχτό βόρειο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, ενώ στην ηπειρωτική ενδοχώρα γενικά ασθενέστεροι.

Θερμοκρασία: Θράκη 10–19°C, Ανατολική Μακεδονία 10–19°C, Κεντρική Μακεδονία 10–19°C και Δυτική Μακεδονία 6–15°C.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές, και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας.

Άνεμοι: Κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι. Οι εντάσεις 5 με 6 μποφόρ που εμφανίζονται στον θαλάσσιο χάρτη αφορούν κυρίως το ανοιχτό βόρειο Αιγαίο και όχι το κέντρο της πόλης.

Θερμοκρασία: 11–19°C.

ΗΠΕΙΡΟΣ – ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Καιρός: Γενικά βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις, κατά τόπους παροδικά αυξημένες. Μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στο Ιόνιο, με περαιτέρω εξασθένηση κατά τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Ήπειρος 10–20°C και Νησιά Ιονίου 12–21°C.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, κυρίως στα ανατολικά και στις Σποράδες. Σταδιακά θα εμφανιστούν ανοίγματα του καιρού.

Άνεμοι: Στην ενδοχώρα κυρίως βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι. Στις Σποράδες και τα ανοιχτά θαλάσσια τμήματα βόρειοι έως βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: 8–18°C.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Στα δυτικά λίγες νεφώσεις και διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην ανατολική Στερεά παροδικά αυξημένες νεφώσεις, ενώ στην Εύβοια προβλέπονται τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένης καταιγίδας κυρίως το πρωί. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.

Άνεμοι: Στα δυτικά κυρίως βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ισχυρότεροι στο ανοιχτό Αιγαίο.

Θερμοκρασία: Δυτική Στερεά 11–22°C και Ανατολική Στερεά – Εύβοια 11–19°C.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά λίγες νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας. Στα ανατολικά και νότια πιθανές πρόσκαιρες νεφώσεις και πολύ τοπικές ασθενείς βροχές, κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές.

Άνεμοι: Κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα δυτικά, στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα κατά τόπους 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Δυτική Πελοπόννησος 11–22°C και Ανατολική Πελοπόννησος 10–22°C.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανές τοπικές βροχές. Στην Κρήτη νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως από το απόγευμα και κατά τη νύχτα.

Άνεμοι: Στις Κυκλάδες κυρίως βόρειοι 5 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στα εκτεθειμένα τμήματα ισχυρότεροι. Στο Κρητικό πέλαγος κυρίως βόρειοι 4 με 5, κατά διαστήματα 5 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση προς τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Κυκλάδες 15–20°C και Κρήτη 15–21°C.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα βορειοανατολικά νησιά και κυρίως τις πρωινές ώρες πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και καταιγίδες αρχικά πιθανόν κατά τόπους έντονες, με σταδιακή εξασθένηση στη συνέχεια.

Άνεμοι: Στα βορειότερα νησιά κυρίως βόρειοι έως βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Στο κεντρικό Αιγαίο τοπικά 6 με 7 και βαθμιαία τη νύχτα 5 με 6 μποφόρ. Στα νοτιοανατολικά κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Νησιά Ανατολικού Αιγαίου 15–20°C και Δωδεκάνησα 16–23°C.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως τις πρωινές ώρες και περισσότερο στα βόρεια και ανατολικά. Αργότερα τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης.

Άνεμοι: Κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι στην πόλη, τοπικά 4 με 5 μποφόρ στα ανατολικά και εκτεθειμένα παραθαλάσσια τμήματα.

Θερμοκρασία: 11–19°C.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026

Στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και, κυρίως στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Στα δυτικά οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 μποφόρ, τοπικά στο Ιόνιο 4, και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 21°C, τοπικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη τους 22°C και στα Δωδεκάνησα τους 23 με 24°C.

Με πληροφορίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1618…. Ο άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας, σερ Ουόλτερ Ράλι, αποκεφαλίζεται με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά Ιακώβου.

1814…. Καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος».

1859…. Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.

1863…. Ιδρύεται από 16 χώρες στη Γενεύη ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, από τον ελβετό, Ερρίκο Ντυνάν.

1864…. Η ελληνική Βουλή ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο εισάγει το θεσμό της βασιλευομένης δημοκρατίας.

1888…. Υπογράφεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Ελεύθερη Ναυσιπλοΐα στη Διώρυγα του Σουέζ.

1914…. Οι έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα.

1918…. Ιδρύεται η ΓΣΕΕ. Ο φιλοβενιζελικός Εμμανουήλ Μαχαίρας εκλέγεται γενικός γραμματέας της νεοσύστατης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

1922…. Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, στο Μπενίτο Μουσολίνι.

1929…. «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ»: Καταρρέει το αμερικανικό χρηματιστήριο, χάνοντας πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα χρειαστούν 25 χρόνια για να επανέλθει ο δείκτης Dow Jones στα επίπεδα που ήταν πριν από το 1929.

1933…. Τοποθετούνται τα πρώτα ευρωπαϊκά φανάρια σηματοδότησης στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

1947…. Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν ένωση τελωνειακού ελέγχου, τη Μπενελούξ (BENELUX). Θα αποτελέσει τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1956…. Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον της Αιγύπτου, μετά την απόφαση της τελευταίας να εθνικοποιήσει την διώρυγα του Σουέζ (26 Ιουλίου 1956). Το εγχείρημα θα αποτύχει.

      …. Την ίδια μέρα, κάνει το ντεμπούτο της στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης η Μαρία Κάλλας με τη “Νόρμα” του Μπελίνι.

1961…. Η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές με 50,79% των ψήφων, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία.  Σύμφωνα με τις καταγγελίες ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα. Ο ηγέτης της Ενώσεως Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κηρύσσει τον Ανένδοτο Αγώνα.

1964…. Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται και σχηματίζουν τη δημοκρατία της Τανζανίας.

      …. Την ίδια μέρα, κάνει “φτερά” από το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, μία συλλογή πολύτιμων λίθων ανάμεσα στους οποίους το “Αστέρι της Ινδίας”, ένα ζαφείρι 565 καρατίων.

1969…. Γίνεται η πρώτη σύνδεση από υπολογιστή σε υπολογιστή στο δίκτυο ARPANET.

1988…. Ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.

1998…. O τυφώνας Mitch, χτυπά τις Ονδούρες. Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην Κεντρική Αφρική.

2004…. Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, όπου αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001. Aναφέρεται και στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α., χαρακτηρίζοντας διεφθαρμένη την κυβέρνηση Μπους.

2004….Την ίδια μέρα, σε εορταστικό κλίμα, στη Ρώμη, οι ηγέτες των 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Τουρκίας υπογράφουν τη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Γεννήσεις

Το 1884 γεννήθηκε ο ούγγρος ηθοποιός, Μπέλα Φέρεντς Μπλασκό, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπέλα Λουγκόζι, ο πρώτος που ενσάρκωσε το Δράκουλα στη μεγάλη οθόνη.

το 1897 ο ναζιστής αξιωματούχος, Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, το επώνυμο του οποίου έγινε συνώνυμο της προπαγάνδας.

το 1947 ο αμερικανός ηθοποιός, Ρίτσαρντ Ντρέιφους.

το 1971 η αμερικανίδα ηθοποιός, Γουαϊνόνα Ράιντερ (Χόροβιτς).

Θάνατοι

Το 1911 πέθανε ο αμερικανός εκδότης, Τζόζεφ Πούλιτζερ, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας» και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του.

το 1986 ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός, Μίμης Φωτόπουλος.

το 2006 η ηθοποιός και θιασάρχης, Μαρία Καλουτά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κ. Πιερρακάκης από το Σουφλί: Το καθήκον και η αφοσίωση αποκτούν άλλο βάρος όταν είσαι στα σύνορα

Στο Σουφλί βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την εκεί Λέσχη Αξιωματικών, ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, είναι μεγάλη συγκίνηση για μένα να βρίσκομαι εδώ, στο Σουφλί, στην καρδιά του Έβρου. Το καθήκον και η αφοσίωση αποκτούν άλλο βάρος, το καταλαβαίνουμε όλες και όλοι, όταν είσαι στα σύνορα. Η εθνική ασφάλεια, η εθνική ακεραιότητα, η εθνική κυριαρχία εξαρτώνται από τη δική σας αφοσίωση. Θέλω να εκφράσω ένα βαθύ ευχαριστώ και τον σεβασμό μας απέναντι σε όλους εσάς και να ευχηθώ για ακόμη μια φορά χρόνια πολλά σε εσάς και στις οικογένειές σας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη-Ν. Δένδιας: «Η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030” απαραίτητος όρος για την εθνική επιβίωση»

«Σήμερα, νομίζω, τιμήσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εδώ στη Θεσσαλονίκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχω τη βεβαιότητα ότι τόσο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλοι οι Έλληνες μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, είδαν τη μεγάλη διαδρομή που έχουν διανύσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030″», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν μπορούμε παρά να επαγρυπνούμε, διότι η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και θα πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στάθηκε στη συμμετοχή αμερικανικών τμημάτων στην παρέλαση, καθώς και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο, και ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα, για την παρουσία του.
«Η ταχύτατη εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» είναι απαραίτητος όρος για την εθνική επιβίωση. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου, ζήτω η Θεσσαλονίκη, ζήτω η Ελλάς», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει ότι “πολύ σύντομα” θα οργανωθεί συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «πολύ σύντομα» θα οργανωθεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πολύ σύντομα θα οργανωθεί μια συνάντηση και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που μαίνεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
Την Κυριακή, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών με αμερικανική μεσολάβηση για να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν περιέλθει σε τέλμα από την αρχή της χρονιάς.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Εάν πρόκειται για το εδαφικό ζήτημα, αυτό πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών. Τα άλλα θέματα αφορούν τις τεχνικές ομάδες. Όλα αυτά θα μπορούν άρα να συζητηθούν τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι τέτοια συνάντηση προβλέπεται τον Νοέμβριο στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο των πρόσφατων αμερικανικών προσπαθειών με στόχο την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, που είναι σε παύση από την αρχή του πολέμου των πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το 2025 χωρίς να καταλήξουν σε διευθέτηση της σύγκρουσης, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στους όρους που θέτουν.
Το Κρεμλίνο έχει αποκλείσει έως τώρα κάθε προοπτική συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του Ζελένσκι σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία πέραν της Μόσχας.
Η Ρωσία απορρίπτει κάθε παύση των επιχειρήσεων πριν από μια συμφωνία επί της ουσίας, εκτιμώντας ότι μια εκεχειρία θα έδινε τη δυνατότητα στο Κίεβο να επανεξοπλιστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ