Π. Κουκουλόπουλος: «Η προστιμολαγνεία της Κυβέρνησης μεγεθύνει το ιδιωτικό χρέος και τελικά την απόσταση πολιτών – πολιτικής»

Στην προστιμολαγνεία της Κυβέρνησης, ως κομμάτι του ιδιωτικού χρέους, καθώς και στις σχετικές τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, εστίασε  ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη δευτερολογία του ως Εισηγητής στην Ολομέλεια, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών:

Μετά από χρόνια ακατανόητης συμπεριφοράς, το Υπουργείο και η ΑΑΔΕ άκουσαν τις διαμαρτυρίες των λογιστών – φοροτεχνικών, αλλά και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που έχουμε δώσει πολλές “μάχες” στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Με το άρθρο 37 παύει να τιμωρείται με παράλογο πρόστιμο ένα μέρος δηλώσεων, οι οποίες έχουν οφειλές φόρου κάτω των 100 ευρώ, με πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία των βιβλίων. Φυσικά το υπερψηφίζουμε.

Το στρεβλό πλαίσιο, όμως, δεν διορθώνεται. Διατηρείται η προστιμολαγνεία που χαρακτηρίζει απ’ άκρου εις άκρον τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ενδεικτικό παράδειγμα: Αν μια δήλωση 101 ευρώ υποβληθεί μια μέρα εκπρόθεσμα, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 250 ή 500 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία βιβλίων. Εάν στην ίδια περίπτωση δεν υποβληθεί καθόλου, τότε -εάν πάει έλεγχος- το πρόστιμο θα είναι 25.25 ευρώ, εφόσον καταβληθεί εντός δέκα ημερών, ή 50.50 ευρώ, μετά το δεκαήμερο. Το Κράτος τιμωρεί τη διόρθωση ενός σφάλματος αυστηρότερα από το ίδιο το σφάλμα. Και αυτό διατηρείται, δεν διορθώνεται με το Νομοσχέδιο.

Πρέπει, επιτέλους, να γίνει αντιληπτό ότι όλα αυτά δεν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αντιθέτως γεννούν δυσπιστία και απόσταση της κοινωνίας από τις Φορολογικές Αρχές και το Κράτος εν γένει. Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση. 

Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, πρέπει επιτέλους να δείτε την πρόταση των λογιστών – φοροτεχνικών: κανένα οριζόντιο πρόστιμο για καθυστερήσεις μέχρι τέσσερις μήνες, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα καταβολής σε μόνιμη ταυτότητα οφειλής που θα χορηγείται σε κάθε ΑΦΜ. Μια ολοκληρωμένη πρόταση που συνοδεύεται από διαφάνεια και δεν επιτρέπει λαθροχειρίες. Απαλλάσσει από αυτό το τεράστιο άγχος τους λογιστές – φοροτεχνικούς, αλλά κυρίως απαλλάσσει την κοινωνία, ιδίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τεράστια πρόστιμα που ναρκοθετούν την επαγγελματική τους πορεία. 

Υπενθυμίζω, επίσης, τις δύο Τροπολογίες που είχαμε καταθέσει στη Βουλή, μάλιστα δύο φορές:

– Mη επιβολή προστίμου σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, όταν διαπιστώνεται ότι η μη υποβολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα και εφόσον προκύπτει ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν νομίμως εκδοθεί, έχουν εμπρόθεσμα καταχωρηθεί στα τηρούμενα βιβλία και έχουν αποδοθεί οι φόροι που αναλογούν σε αυτά εφόσον παρήλθε η προθεσμία υποβολής των αντιστοίχων δηλώσεων. 

– Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των μειώσεων, ώστε να εφαρμόζονται και  στους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, στις περιπτώσεις αποδοχής πράξης στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου. Με απλά, όπου ισχύει μείωση του προστίμου, να μειώνονται και οι τόκοι υπερημερίας, οι οποίοι παραμένουν πολλές φορές σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Επιμένουμε σε όλα αυτά, επαναφέροντας και το θέμα με τα παράλογα πρόστιμα των άρθρων 54 έως και 58 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για έναν μείζονα λόγο. Διότι όλα αυτά είναι κομμάτι του ιδιωτικού χρέους. 

Όταν συνολικά 4.000.000 ΑΦΜ είναι εγκλωβισμένα στο ιδιωτικό χρέος (εφορία,  ΕΦΚΑ, τράπεζες), δεν προκαλούν έκπληξη οι αρνητικές τοποθετήσεις των πολιτών, όταν στις δημοσκοπήσεις ερωτώνται για διάφορα δημόσια ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα ή άυλα αγαθά. Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στις μετρήσεις, καθώς καταδεικνύουν την απόσταση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα, με βασική αφετηρία το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο η Κυβέρνηση αρνείται μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει.

Επιμένετε στις 72 δόσεις. Γιατί δεν κάνετε αποδεκτή την πρότασή μας για 120 δόσεις, όπου στο τέλος (όχι στην αρχή), στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι συνεπής, γίνονται σημαντικές απαλοιφές / διαγραφές μέρους των προστίμων και των οφειλών; Εμείς δεν μιλάμε για σεισάχθεια, άλλοι μίλησαν κάποτε για σεισάχθεια. Σας καλούμε να δεχθείτε την τεκμηριωμένη πρότασή μας, καθώς σας υπενθυμίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος των 120 δόσεων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα στην πανδημία. Γιατί τέτοια εμμονή στην άρνηση επαναφοράς τους; 

Προχωρώ σε ένα άλλο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους, τα χρέη στις τράπεζες. Δείχνετε να μην έχετε αντιληφθεί ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης κατοικίας, που είχε βρεθεί στον “κυκλώνα” τις κρίσης, έχει πια απολεσθεί, έχει εκπλειστηριαστεί. Κάποιοι βέβαια παλεύουν ακόμα, έχουν καταφέρει να την κρατήσουν με “νύχια” και με “δόντια” και είμαστε μαζί τους. Το μεγάλο πρόβλημα, λοιπόν, σήμερα με τα δάνεια είναι αυτό που μας έθεσε και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών στην πρόσφατη συνάντησή μας: 1.000.200 λογαριασμοί (κάθε σπίτι ουσιαστικά) έχουν θέμα που έχει πια περάσει “σε άλλη πίστα”.

Αλίμονο στους εγγυητές και στους κληρονόμους. Όπου υπάρχει εγγυητής / κληρονόμος με διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία σε ρευστό ή σε ακίνητα, τα οποία υπερβαίνουν κατά τι τη διογκωμένη οφειλή που εμφανίζει το fund, τον έχουν “τελειωμένο”. Δεν είναι δυνατόν να αφήνετε έτσι την κατάσταση ανεξέλεγκτη με την πρόφαση ότι είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι δημόσια υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, όπως προτείνουμε».

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τζιώτη “Το Σύνταγμα της Νέας Μεταπολίτευσης”

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τζιώτη «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ».

Από το έτος 2.000 μ.Χ. έχουν γίνει τρεις αναθεωρήσεις του παλιού Συντάγματος. Χωρίς αποτέλεσμα. Οι θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη της χώρας, που ψηφίστηκε το 1975 μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία – ως αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλευομένη Δημοκρατία – εξακολουθούν να ισχύουν έως τις μέρες μας. Παρότι ακόμα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προτιμούσε ως πολίτευμα την Προεδρική Δημοκρατία, αντί για την Προεδρευομένη. Οι επιφανειακές τροποποιήσεις που έγιναν το 2001, το 2008 και το 2019 δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας.

Το 2009 η Μεταπολίτευση χρεοκόπησε. Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τα παλιά πολιτικά κόμματα. Επτά στους δέκα εκτιμούν ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν, ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου, δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη, θέλουν πολιτική αλλαγή και θεωρούν αναγκαία τη δημιουργία νέων κομμάτων. Μόλις δύο στους δέκα πιστεύουν ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας. Και το συντριπτικό ποσοστό του 97% θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα είναι αρκετά ή πολύ διαδεδομένη.

Στη χώρα δεν υπάρχει καν αξιωματική αντιπολίτευση. Πολύ σύντομα, είναι πιθανό να μην είναι εφικτός ούτε ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης. Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν χρέος που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η κρίση νομιμοποίησης είναι διάχυτη. Εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρομοίαζε το 1989 τη χώρα μας με «ένα απέραντο φρενοκομείο», πως θα τη χαρακτήριζε σήμερα; Η Δημοκρατία κινδυνεύει.

exofyllo to syntagma tis neas metapoliteysis

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος – στο δικό μας Πολυτεχνείο – για να απαιτήσουν Δικαιοσύνη. Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της σύγχρονης ιστορίας, το παλιό πολιτικό σύστημα απάντησε σαν να μην συνέβη τίποτα. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της παλιάς Μεταπολίτευσης.

Το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης δεν έχει κάτι νέο να πει. Περιορίζεται σε επιμέρους αναθεωρήσεις μόνο κάποιων άρθρων του ξεπερασμένου καταστατικού χάρτη της χώρας. Τα παλιά κόμματα επιμένουν να αναπαλαιώνουν τα θεμέλια των θεσμών του κράτους με μπαλώματα, παρότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η αλήθεια είναι απλή: Αν δεν αλλάξει η αρχιτεκτονική της Πολιτείας, τίποτα δεν θα αλλάξει πραγματικά.

Το παλιό Σύνταγμα γράφτηκε σε μια άλλη εποχή, για έναν άλλο κόσμο, που δεν υπάρχει πια. Στις μέρες μας δεν ζούμε πια σε χρόνους μεγάλων αλλαγών. Ζούμε την αλλαγή́ μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου. Τώρα, η Ιστορία γράφεται από την αρχή. Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, το Αύριο ήταν – σε μεγάλο βαθμό́ – προβλέψιμο. Σύμφωνα με τη συστατική́ υπόσχεση της Σύγχρονης Εποχής, το μέλλον ήταν καλύτερο από́ το παρελθόν. Στους καιρούς μας, η βεβαιότητα αυτή́ κατέρρευσε.

Η Σύγχρονη Εποχή́ ολοκληρώνει τον ιστορικό́ της κύκλο. Όλες οι σταθερές που καθορίσαν το δεύτερο μισό́ του 20ού αιώνα αμφισβητούνται. Η μεγάλη σύγκρουση για το μέλλον ειναι προ των πυλών. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι μιας εξέλιξης που μπορεί́ να συγκριθεί́ μονό με περιόδους κοσμογονίας. Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών θα υπερβεί́ τις επιπτώσεις, τόσο της Αγροτικής όσο και της Βιομηχανικής Επανάστασης. Θα καθορίσει μια για πάντα τη μορφή́ της παρουσίας του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.

Στην εποχή́ μας, η μεγάλη εικόνα είναι θολή́. Κάνεις δεν ξέρει που μας οδηγεί́, κανείς δεν ξέρει που πάμε. Το Κράτος Δικαίου δεν λειτουργεί. Οι τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος αναδιατάσσονται συθέμελα. Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η δεύτερη ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Τζιώτη «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ». Τα Συντάγματα γράφονται από τους λαούς. Οι αναθεωρήσεις τους, από τους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες. Το νέο Σύνταγμα πρέπει να απέχει από το παλιό όσο ένας πίνακας του Πικάσο από μία αγιογραφία.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης ο Μίκης Θεοδωράκης, «έχουμε ήδη εισέλθει σε μια εντελώς νέα διεθνή περίοδο, πολύ περισσότερο επικίνδυνη, ακόμα και για την ύπαρξη των λαών και εθνών έως σήμερα. Ο πόλεμος, σαν πεινασμένος λύκος, τριγυρνά στη γειτονιά μας. Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, όλες οι χώρες και οι λαοί πρέπει να υπολογίζονται σαν μελλοντικά θύματα. Οπότε το ερώτημα που αναγκαστικά τίθεται μπροστά μας είναι: Τι κάνουμε;  Ως κληρονόμοι ενός μοναδικού́ Πολιτισμού́, δεν μπορούμε να μοιρολογούμε διαπιστώνοντας την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, αλλά́ είμαστε υποχρεωμένοι πάντα να αναζητούμε την προοπτική́, το Όραμα». Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον. Μία νέα μεγάλη Αλλαγή. Ένα νέο Σύνταγμα. Για τις ανάγκες και τις προοπτικές του 21ου αιώνα. Μία Νέα Μεταπολίτευση.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Τζιώτης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, όπου διετέλεσε πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου και τιμήθηκε με το βραβείο του ιδρυτή Homer Davis για την κοινωνική του προσφορά, την υπευθυνότητα και το αίσθημα καθήκοντος προς την κοινωνία. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Ολοκλήρωσε το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και αποφοίτησε από το The Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University σε συνεργασία με το Harvard University, όπου τιμήθηκε με Mid–Career Master of Arts in International Communications.

Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας εξειδικεύτηκε στη Στρατηγική, συνεργαζόμενος με διεθνείς δεξαμενές σκέψης και πολιτικούς οργανισμούς. Συνεργάστηκε με το think tank Demos στο Λονδίνο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του Τρίτου Δρόμου και στην εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου της Μάργκαρετ Θάτσερ. Στη συνέχεια ίδρυσε το Demos Athens, την πρώτη δεξαμενή ιδεών στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη θεσμική ανάπτυξη της στρατηγικής σκέψης στη χώρα.

dimitris tziotis

Καθοριστικό σημείο της διαδρομής του αποτέλεσε η ανάληψη της ευθύνης της Στρατηγικής και της καμπάνιας για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα. Για τη συμβολή του αυτή βραβεύτηκε με το Βραβείο Αθήνα 2004, ως διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, ενώ νωρίτερα είχε τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μίας από τις καλύτερες νέες εταιρίες στην Ευρώπη το έτος 2000. Στο ίδιο πλαίσιο, διατύπωσε για πρώτη φορά την πρόταση για την παγκόσμια διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας και είχε την ιδέα και τον σχεδιασμό της δημιουργίας του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Επίσης, σχεδίασε τη στρατηγική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τον τίτλο «Celebrate Humanity», η οποία προβλήθηκε σε 188 χώρες παγκοσμίως.

Στον χώρο της πολιτικής στρατηγικής έχει διαχειριστεί τις εκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ, του ιταλικού Unione για τη νίκη του Ρομάνο Πρόντι και έχει συνεργαστεί με το think tank του Εργατικού Κόμματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ως υπεύθυνος των εκλογικών εκστρατειών του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε το σύνθημα «Πρώτη Φορά Αριστερά», οδηγώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κόμμα της Αριστεράς στη νίκη των εθνικών εκλογών. Παράλληλα, είχε ενεργή πολιτική παρουσία ως υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη 30.000 μελών του κινήματος, ενώ υπήρξε εκ των ιδρυτών και υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διατυπώνοντας τη θέση ότι το κόμμα όφειλε να διατηρήσει το όνομα και το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Σε τοπικό επίπεδο, ως υποψήφιος Δήμαρχος Βουλιαγμένης παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, λαμβάνοντας ποσοστό 36%.

Στον τομέα του πολιτισμού σχεδίασε τη στρατηγική για τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Σχέδιο Δράσης του Εθελοντικού Κινήματος και το Κέντρο Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ενώ διαμόρφωσε τη στρατηγική και το σήμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και εκπόνησε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Παγκόσμια Ένωση Ολυμπιακών Πόλεων, για την οποία τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για τη συμβολή του στη διεθνή αναγνώριση της διπλωματίας των πόλεων.

Στον τομέα του τουρισμού διαμόρφωσε τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σχεδίασε το Brand της Ελλάδας και την καμπάνια με το μήνυμα «Live your Myth in Greece», συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεθνή εικόνα της χώρας.

Για τη συνολική του προσφορά έχει τιμηθεί από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ για την κοινωνική του δράση. Παράλληλα με την επαγγελματική και πολιτική του πορεία, έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο, εκδίδοντας βιβλία στρατηγικής, πολιτικής και ιδεών, μεταξύ των οποίων τα «Ταξίδι στη Νέα Ελλάδα» (εκδ. Κέρκυρα – Economia Publishing, 2007), «Μακεδονία – Πολιτικές ευθύνες – Δυσοίωνοι χρησμοί» (εκδ. Γρηγόρη, 1994, προλογίζουν Λεωνίδας Κύρκος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου), «Πράσινη Αλλαγή» (εκδ. Κέρκυρα – Economia Publishing, 2008), «Επανάσταση» (εκδ. Καστανιώτη, 2014), «Η Φαντασία στην Εξουσία» (εκδ. iWrite.gr, 2019), «Η επανάσταση που δεν έγινε ποτέ. Το Σύνταγμα του 21ου αιώνα» (εκδ. Παπαζήση, 2019, προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης), «Η Ιδέα του Φωτός» (εκδ. Πατάκη, 2017, προλογίζει ο Βασίλης Βασιλικός). Το 2026 κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου το ebook του «Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αληθινή ιστορία».

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δημήτρη Τζιώτη μπορείτε να βρείτε εδώ: dimitristziotis.gr

ΥΠΑΑΤ: Καταβολή αποζημιώσεων 3,6 εκατ. ευρώ σε 226 κτηνοτρόφους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους, των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων εξάλειψης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Ήδη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής συνολικού ύψους 3.628.350 ευρώ, που αφορούν 226 δικαιούχους στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Τα σχετικά ποσά πιστώνονται από σήμερα και τις επόμενες ημέρες στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταβάλλονται 164.545,70 ευρώ σε 34 δικαιούχους, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταβάλλονται 3.463.804,30 ευρώ σε 192 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, στις 28 Απριλίου, η καταβολή 22.757.594,65 ευρώ σε 849 δικαιούχους για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς των αιγοπροβάτων και αφθώδους πυρετού. Με τη σημερινή καταβολή, οι αποζημιώσεις που έχουν πληρωθεί το 2026 για θανατωθέντα ζώα λόγω επιζωοτιών ανέρχονται συνολικά σε 26.385.944,65 ευρώ.

Παράλληλα, στις 4 Απριλίου καταβλήθηκαν 4,4 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών που συνδέονται με την εφαρμογή των κτηνιατρικών μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του αφθώδους πυρετού.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τον κτηνοτροφικό κόσμο, συνεχίζει έμπρακτα να βρίσκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επιζωοτίες, με στόχο την άμεση ανακούφιση και τη στήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για βία από νοσηλευτή σε 16χρονο σε παιδοψυχιατρική κλινική νοσοκομείου

Νοσηλευτής καταγγέλθηκε ότι άσκησε βία σε βάρος 16χρονου κατά τη διαδικασία σωματικού ελέγχου ενόψει της εισαγωγής του σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε η μητέρα του ανήλικου, το περιστατικό συνέβη, χθες το απόγευμα, στην παιδοψυχιατρική κλινική νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

Η καταγγέλλουσα έκανε μήνυση, αναφέροντας ότι εντόπισε σημάδια στο χέρι και στον λαιμό του παιδιού της, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ. Ο 47χρονος νοσηλευτής συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία και παραπέμφθηκε να δικαστεί για απλή σωματική βλάβη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΑΔΕ- ΔΕΟΣ: 46 κιλά κοκαΐνης αξίας 1,7 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στα διεθνή κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών κατάφεραν οι ελεγκτικές δυνάμεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ), σε στενή συνεργασία με τους ελεγκτές του 1ου Τελωνειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΤΕΚ) Πειραιά, μετά από αξιοποίηση ειδικής ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), εντοπίστηκε ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από το Εκουαδόρ στο λιμάνι του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες μέσα σε αυτό 40 συσκευασίες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 46 κιλών. Το παράνομο φορτίο εκτιμάται ότι θα απέφερε παράνομο οικονομικό όφελος άνω του 1,7 εκατ. ευρώ.

Από την πορεία των ερευνών, οι αρχές έχουν ήδη ιχνηλατήσει το συγκεκριμένο modus operandi των κυκλωμάτων, που αφορά στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών διαμέσου της χώρας μας από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η έρευνα συνεχίζεται από τις ΔΕΟΣ, με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη του δικτύου και τον εντοπισμό των δραστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Έριξε βαζάκια με εύφλεκτο υγρό στο σπίτι της πρώην συντρόφου του – Συνελήφθη 33χρονος

Βαζάκια με εύφλεκτο υγρό κατηγορείται ότι πέταξε προς το σπίτι της πρώην συντρόφου του 33χρονος, σε περιοχή του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη μετά από καταγγελία και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η 46χρονη γυναίκα, ο 33χρονος πέρασε το προηγούμενο 24ωρο τρεις φορές με το αυτοκίνητό του μπροστά από την οικία της, εκσφενδονίζοντας σε όλες τις περιπτώσεις βαζάκια που περιείχαν εύφλεκτο υγρό, χωρίς πάντως να προκληθεί φωτιά.

Μετά από κινητοποίηση των Αρχών, ο 33χρονος συνελήφθη, ενώ -σύμφωνα με την Αστυνομία- εις βάρος του υπήρχε δικαστική απόφαση μη προσέγγισης της καταγγέλλουσας. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030» ξεκινά αύριο το 16ο Συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη – Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για την Ελλάδα του 2030», θα διεξαχθεί στις 15, 16 και 17 Μαΐου το 16ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Metropolitan Expo. Ειδικότερα:

Την Παρασκευή 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Το Σάββατο 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μάξιμου Χαρακόπουλου, των Αντιπροέδρων του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη και του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε οκτώ θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: «Κοινωνικό Κράτος για όλους – Νέες προοπτικές και ευκαιρίες», «Ισχυρή Ελλάδα», «Δυνατή Οικονομία – Δυνατή Ελλάδα», «Ελλάδα προορισμός για όλους – Μεγάλα έργα & υποδομές», «Σύγχρονο Κράτος για όλους», «Ασφαλής Ελλάδα», «Με τους νέους οικοδομούμε την Ελλάδα του μέλλοντος» και «2030: Η Ελλάδα δυνατή, η Νέα Δημοκρατία μπροστά».

Επίσης το Σάββατο 16 Μαΐου θα λάβει χώρα side event για την τεχνητή νοημοσύνη, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Κυριακή 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Στέλιου Κονταδάκη, του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα, της Γενικής Γραμματέως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Dolors Montserrat, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτας Δημητρίου και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Πριν από τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Συνέδριο θα υπάρχουν περίπτερα ξένων Ιδρυμάτων που έχουν διαχρονική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία (Konrad-Adenauer, Wilfried Martens, Hanns Seidel), περίπτερο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ), καθώς και δύο περίπτερα νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ ως προς το οργανωτικό σκέλος του Συνεδρίου, οι εγγραφές των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 18:30, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00 έως τις 16:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τις 13:00 έως τις 17:00.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Νέος πρόεδρος ο Ιωάννης Μασούτης

Με επίκεντρο τον ουσιαστικό ρόλο των σούπερ μάρκετ στην καθημερινή ζωή των νοικοκυριών, στη συγκράτηση των τιμών και στην εύρυθμη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ).

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του κλάδου σε μία περίοδο σύνθετων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων για την ευρύτερη κοινωνία, επισημαίνοντας τη σημασία της ενιαίας εκπροσώπησης και της σταθερής παρουσίας της Ένωσης στον δημόσιο διάλογο, αλλά και της υλοποίησης πρωτοβουλιών προς όφελος των χιλιάδων καταναλωτών που επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα καθημερινά για να προμηθευτούν τα βασικά είδη του νοικοκυριού τους.

Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς, παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες για το 2026 και εστίασε στο ισχυρό αποτύπωμα του κλάδου για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ενός κλάδου που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τα νοικοκυριά μέσα από 3.800 καταστήματα ανά την Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της χώρας, στηρίζει έμπρακτα τους Έλληνες παραγωγούς και έχει υλοποιήσει πάνω από 3,5 δισ. ευρώ επενδύσεις την τελευταία 10ετία, αλλά και προσφορές-εκπτώσεις που σε αξία ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ  τα τελευταία τρία χρόνια, προς όφελος του καταναλωτή.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕ, κατόπιν ολοκλήρωσης της θητείας της προηγούμενης διοίκησης.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος ΔΣ: Ιωάννης Μασούτης

Αντιπρόεδρος ΔΣ: Αριστοτέλης Παντελιάδης

Γραμματέας: Κωνσταντίνος Μαυροειδής

Ταμίας: Νίκος Λαβίδας

Μέλος: Λάμπρος Παπακοσμάς

Μέλος: Μιλτιάδης Φοροζίδης.

Ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕ, Ιωάννης Μασούτης δήλωσε: «Η ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή αλλά και ουσιαστική ευθύνη σε μία περίοδο με αυξημένες προκλήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά και την οικονομία συνολικά. Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση σε βασικά αγαθά, συμβάλλοντας ενεργά στη συγκράτηση των τιμών και στη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στόχος μας, μέσα από την ενιαία εκπροσώπηση της ΕΣΕ είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τον καταναλωτή και να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού λιανεμπορίου».

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Απόστολος Πεταλάς συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της ΕΣΕ.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας αποτελεί τον κεντρικό θεσμικό φορέα εκπροσώπησης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών στη χώρα. Ιδρύθηκε το 2023, καλύπτοντας την ανάγκη για μία ενιαία, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη φωνή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, η ΕΣΕ εκπροσωπεί 19 αλυσίδες-μέλη με πανελλαδική παρουσία, συμβάλλοντας έμπρακτα στη σταθερότητας της αγοράς και στην κοινωνική ευημερία των Ελλήνων πολιτών, τόσο σε περιόδους ηρεμίας όσο και σε περιόδους έντονων πιέσεων και αβεβαιότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 6 άτομα για ληστείες και κλοπή με λεία άνω των 117.000 ευρώ

Λεία που ξεπερνά τις 117.000 ευρώ, σε μετρητά, κοσμήματα και λίρες, φαίνεται να αποκόμισαν οι δράστες τεσσάρων ληστειών και μίας διακεκριμένης κλοπής που εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι υποθέσεις αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν το διάστημα από τον περσινό Μάιο έως τον φετινό Φεβρουάριο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία έξι ατόμων για εμπλοκή στις συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκαν σχετικές δικογραφίες.

Η συνολική λεία των δραστών περιλαμβάνει 17.950 ευρώ σε μετρητά, καθώς και κοσμήματα και λίρες, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Οι δικογραφίες θα υποβληθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο θρήνος του ρινοδέλφινου για το νεκρό δελφινάκι – Έκκληση του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ»

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» κάνει γνωστό πως ο Αμβρακικός Κόλπος γίνεται τις τελευταίες μέρες μάρτυρας ενός εξαιρετικά σπάνιου και συγκινητικού περιστατικού άγριας ζωής. Μία μητέρα ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus) παραμένει δίπλα στο νεκρό νεογνό της, συνοδεύοντας το και επιδεικνύοντας έντονη προστατευτική και πένθιμη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από επαγγελματίες της θάλασσας της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου καθώς και Συνεργάτες της Μονάδας Βιοπαρακολούθησης Θαλάσσιων Θηλαστικών του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως του κ. Γιάννη Γιόβανου από την Amvrakikos Cruises, κάθε ανθρώπινη προσέγγιση προκαλεί έντονο στρες στη μητέρα του ρινοδέλφινου, η οποία προσπαθεί να  απομακρύνει το μικρό της από ανθρώπους και σκάφη.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρακαλούνται θερμά πολίτες και επισκέπτες σκάφη αναψυχής, αλιείς, κάθε θαλάσσια δραστηριότητα στην περιοχή, να ΜΗΝ προσεγγίζουν το δελφίνι και να διατηρούν μεγάλη απόσταση ασφαλείας». Τονίζεται πως «η ανθρώπινη όχληση μπορεί: να επηρεάσει σοβαρά τη φυσική διαδικασία θρήνου, να προκαλέσει ακραίο στρες, να οδηγήσει σε απρόβλεπτη ή επιθετική συμπεριφορά του δελφινιού, αλλά και να επιφέρει ποινικές συνέπειες, καθώς τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία».

Παράλληλα, η αποφυγή προσέγγισης είναι απαραίτητη και για λόγους ανθρώπινης ασφάλειας, καθώς τα δελφίνια σε κατάσταση έντονου στρες ή προστατευτικής συμπεριφοράς ενδέχεται να αντιδράσουν απρόβλεπτα στην παρουσία ανθρώπων ή σκαφών.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Έλενα Ακριτοπούλου, στέλεχος του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ», «η αποφυγή προσέγγισης είναι απαραίτητη και για λόγους ανθρώπινης ασφάλειας, καθώς τα δελφίνια σε κατάσταση έντονου στρες ή προστατευτικής συμπεριφοράς ενδέχεται να αντιδράσουν απρόβλεπτα στην παρουσία ανθρώπων ή σκαφών. Το πένθος στα κητώδη αποτελεί καταγεγραμμένη και εξαιρετικά σύνθετη κοινωνική συμπεριφορά. Μητέρες δελφινιών και φαλαινών έχουν παρατηρηθεί διεθνώς να παραμένουν δίπλα στα νεκρά μικρά τους για ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, μεταφέροντάς τα ή παραμένοντας δίπλα τους πριν τα εγκαταλείψουν».

Η κ. Ακριτοπούλου τονίζει πως «σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η μητέρα της θρηνούσας μητέρας ρινοδέλφινου, πρόκειται πιθανό για την πρώτη τεκμηριωμένη καταγραφή συμπεριφοράς θρήνου κητώδους στην Ελλάδα».

Ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού Κόλπου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο ιδιαίτερους πληθυσμούς της Μεσογείου, με υψηλή οικολογική αξία για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ», παρακολουθεί επιστημονικά το περιστατικό και ενημερώνει διεθνείς οργανισμούς και διακρατικές συμβάσεις προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών. Στην ανακοίνωσή του το Κέντρο αναφέρει πως «ο σεβασμός στην ηρεμία του ζώου είναι πράξη πολιτισμού, ενσυναίσθησης και ουσιαστικής προστασίας της άγριας ζωής».

* Επισυνάπτεται φωτογραφία – Την παραχώρησε ο Γ. Γιόβανος για χρήση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ