Φτιάξτε γιαούρτι ποιμενικό της Ιεράς Μονής Μονή Κηπίνας – Το νοστιμότερο γιαούρτη
Το γιαούρτι είναι από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα και καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους ανθρώπους. Παράγεται από το γάλα έπειτα από διαδικασία ζύμωσης με την προσθήκη ζωντανών βακτηρίων.
Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια που το κάνουν να λειτουργεί και ως προβιοτικό. Περιέχει ζωική πρωτεΐνη καθώς και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β-2, βιταμίνη Β-12, κάλιο και μαγνήσιο.
Η συνταγή δική σας…
Από τον Γιάννη Διχάλα εκπαιδευτικό και κτηνοτρόφο.
Υλικά
1 κιλό γάλα πρόβειο ή αγελαδινό
1 κ. σ. γιαούρτι του ιδίου τύπου
2 κ.σ. ψιλοκομένα φύλλα δυόσμου ή άγριας μέντας
Τρόπος παρασκευής
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι το θερμόμετρό μας να δείξει 90ο C.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 45ο C.
Oι ποιμένες εμπειρικά λένε, μέχρι να ανέχεται το δάκτυλό σου την θερμοκρασία μετρώντας στο 30 χωρίς να καίγεσαι.
Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό γάλα βάζουμε μέσα σε τουλπάνι άγρια μέντα ή δυόσμο καθαρά πλυμένο και στεγνό και το δένουμε καλά. Το αφήνουμε 10 λεπτά.΄Ετσι το γιαούρτι μας θα έχει εξαιρετικό άρωμα. Σε αυτό το χλιαρό γάλα διαλύουμε ανακατεύοντας καλά μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι.
Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε αφήνοντάς το να ηρεμήσει για 5 λεπτά.
Το αδειάζουμε σε ένα ή περισσότερα πήλινα κουπάκια και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 45ο C και το αφήνουμε για 4 ώρες χωρίς να το ανακινήσουμε.
Αυτό το χρονικό διάστημα δεν ανοίγουμε τον φούρνο γιατί η θερμοκρασία πρέπει να είναι σταθερή αλλιώς το γιαούρτι μας θα γίνει ξινό.
Βγάζουμε το πήλινο από το φούρνο το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο.
Αμέσως μετά το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες χωρίς να το ανακινήσουμε καθόλου.
Το γιαούρτι μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε να το καταναλώσουμε τις επόμενες 7 ημέρες.
Αν όμως το «κόψουμε» θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα.