Τα μοναστήρια μας κερνάνε πάντα τους επισκέπτες – προσκυνητές ένα λουκούμι συνοδεία του Ελληνικού καφέ. Σήμερα μέρες που είναι, θα σας παρουσιάσω δύο συνταγές που προέρχονται από την παράδοση της μοναστηριακής φιλοξενίας, λουκούμια αμυγδάλου και μοναστηριακό καφέ.
Λουκούμια αμυγδάλου
ΥΛΙΚΑ
30 κιλά ζάχαρη
2,5 κιλά άμυλο
1 κιλό αμύγδαλο ψύχα και χονδροτριμμένο
1 κ.σ. άρωμα αμυγδάλου
1 κ.σ. άρωμα μαστίχας
Σε ειδικό μεταλλικό μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και σιγοψήνουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις το μίγμα γίνει σαν σφίζει και πάρει την υφή της μουσταλευριάς ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το άρωμα μαστίχας και αμυγδάλου.
Ανακατεύουμε μια φορά ακόμα και αδειάζουμε τα λουκούμια σε τελάρα.
Την επόμενη μέρα κόβουμε τα λουκούμια στο σχήμα που θέλουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΚΑΦΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟΣ
Ο ελληνικός καφές είναι το καλωσόρισμα και η «ευλογία» μαζί με το λουκούμι και κουλουράκια κάθε λογής σε όλα τα μοναστήρια.
Ο καφές θέλει την «μαεστρία» και ηρεμία στο «ψήσιμο».
Σε μπακιρένιο μπρίκι βάζουμε νερό δροσερό συνήθως από την πηγή του μοναστηριού.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη και μια κουταλιά καφέ «καλά γεμάτη».