Φασόλια ασπρογιάχνι με λάχανο – Νοστιμιά και ευεξία

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα φασόλια και το λάχανο είναι τροφές που ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και πρέπει να τις εντάξουμε οπωσδήποτε στη διατροφή μας.

Η Βάσω συνδυάζει σε αυτή τη συνταγή που μας ετοίμασε τα φασόλια με το λάχανο και οι πιπερίτσες τσίλι δίνουν τη δική τους νοστιμιά, αλλά και βιταμίνες.

Μια γευστική δημιουργία που είναι νηστίσιμη, νόστιμη και θα ενθουσιάσει τους vegan και τους vegetarian φίλους σας. 

Φασόλια ασπρογιάχνι με λάχανο 1

  Φασόλια ασπρογιάχνι με λάχανο

Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα

  Υλικά για 4 άτομα

 500 γρ φασόλια λευκά ξερά

Μισό κ.γ. σόδα μαγειρική

2 κρεμμύδια ξερά μέτρια, ψιλοκομμένα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

2-3 πιπερίτσες τσίλι, ολόκληρες

¾ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

300 γρ. φρέσκο λάχανο, χοντροκομμένο.

Φασόλια ασπρογιάχνι με λάχανο 2

 Τρόπος παρασκευής

 Από βραδύς μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και μαγειρική σόδα.

 Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

 Σε κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι και ρίχνουμε ζεστό νερό να τα σκεπάσει και 1 δάχτυλο ακόμα. Βράζουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.

 Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε το λάχανο, τις πιπερίτσες, το πιπέρι και βράζουμε για 15 λεπτά αφήνουμε να πήξουν καλά.

 Πέντε λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και κατεβάζουμε από τη φωτιά αφού ανακατέψουμε.

Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 10 λεπτά και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και ρέγγα ή σολομό καπνιστό ή σαρδελίτσες.

 Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φασόλια ασπρογιάχνι με λάχανο 3

 Μικρά μυστικά

Με τα φασόλια αποφεύγουμε το τυρί γιατί αναστέλλει τη δύναμη των βιταμινών των φασολιών.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Επόμενο άρθροΟι απωθητικές μικρότητες κι ο Μητσοτάκης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος