Ρεβιθάδα Σιφνέικη στον ξυλόφουρνο. Η αυθεντική συνταγή

Η Σίφνος είναι το προπύργιο της κουζίνας του Αιγαίου, πατρίδα του αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ και ίσως του Κοντορεβιθούλη… λόγω ρεβιθάδας.

sifnos
Σίφνος – Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής στέκει στον ανεμοδαρμένο όρμο όπου φωλιάζουν αγριοπερίστερα. Θάλασσα ονειρική, ζωγραφιά ανεξίτηλη
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η ρεβιθάδα είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Σπουδαίο ρόλο παίζουν βέβαια τα ρεβίθια που είναι άνυδρα και ψιλά σχετικά και βέβαια η γάστρα αφού χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση, καθόλου τυχαίο που η αγγειοπλαστική ανθεί στο νησί. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της κουζίνας τους.

Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.

H Mαρία Λεμπέση ξακουστή μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.

Ρεβιθάδα Σιφνέϊκη 2

Ρεβιθάδα «του Μαρώ»

Από την Μαρία Λεμπέση, του παραδοσιακού ξενώνα «Το Μαρώ» στην Απολλωνία

Υλικά

 500 γρ. ρεβίθια ψιλά και άνυδρα

 αλάτι θαλασσινό

1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες

revithada-sifneiki
H ρεβιθάδα και πίσω η σκεπασταριά ή γάστρα σιφνέικη

Τρόπος παρασκευής

 Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό.

΄Επειτα από 10 ώρες τα σουρώνουμε και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.

Τα βάζουμε στη «σκεπασταριά» -η πήλινη γάστρα στην ντοπιολαλιά- και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε καυτό ξυλόφουρνο.  Ετσι «τυλιγμένη», ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.

Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».

 Αν δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε την ρεβιθάδα στο φούρνο της κουζίνας μας μέσα σε γάστρα και τα ρεβίθια μελώνουν αφού σιγοψήνονται για 5 ώρες στους 180οC.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 16-01-2023
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”