Η Σίφνος είναι το προπύργιο της κουζίνας του Αιγαίου, πατρίδα του αρχιμάγειρα Νίκου Τσελεμεντέ και ίσως του Κοντορεβιθούλη… λόγω ρεβιθάδας.
Η ρεβιθάδα είναι η νοστιμότερη που δοκίμασα ποτέ. Σπουδαίο ρόλο παίζουν βέβαια τα ρεβίθια που είναι άνυδρα και ψιλά σχετικά και βέβαια η γάστρα αφού χαρίζει αυτή την ρουστίκ πινελιά στην γεύση, καθόλου τυχαίο που η αγγειοπλαστική ανθεί στο νησί. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της κουζίνας τους.
Τώρα που ο καιρός κρυώνει και ζητά «σπιτική θαλπωρή» και ζεστά φαγάκια η ρεβιθάδα είναι must.
H Mαρία Λεμπέση ξακουστή μαγείρισσα της Σίφνου, μας δίνει την αυθεντική συνταγή.
Ρεβιθάδα «του Μαρώ»
Από την Μαρία Λεμπέση, του παραδοσιακού ξενώνα «Το Μαρώ» στην Απολλωνία
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια ψιλά και άνυδρα
αλάτι θαλασσινό
1 ποτήρι ελαιόλαδο εκλεκτό
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα κάθετα σε φέτες
Τρόπος παρασκευής
Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια σε κατσαρόλα με νερό που φτάνει 3 δάχτυλα κάτω από το χείλος και ρίχνουμε αλάτι θαλασσινό.
΄Επειτα από 10 ώρες τα σουρώνουμε και τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα ανάμεσα στις παλάμες μας.
Τα βάζουμε στη «σκεπασταριά» -η πήλινη γάστρα στην ντοπιολαλιά- και ρίχνουμε ζεστό νερό που να υπερκαλύπτει τα ρεβίθια κατά 2 δάχτυλα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε καυτό ξυλόφουρνο. Ετσι «τυλιγμένη», ψήνεται στη χόβολη για 7 ώρες, χωρίς να βάλουμε επιπλέον ξύλα.
Tα ρεβίθια βγαίνουν «μελωμένα» και η γεύση τους είναι «φευγάτη».
Αν δεν έχουμε ξυλόφουρνο ψήνουμε την ρεβιθάδα στο φούρνο της κουζίνας μας μέσα σε γάστρα και τα ρεβίθια μελώνουν αφού σιγοψήνονται για 5 ώρες στους 180οC.