Μια πίτα με τραγανό φύλλο, τυρί και κρεμμύδι. Νόστιμη και προπαντός εύκολη να γίνει. Την δοκίμασα στην Φολέγανδρο με το ντόπιο τυράκι τους, το σουρωτό, ένα μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.
Χθες την έφτιαξα στο σπίτι με φέτα μαλακή και ήταν όνειρο.
Πρόσθεσα και μερικά φυλλαράκια δυόσμου και ποικιλία από πιπέρια.
Φίλος μου αρχιμάγειρας πρόσθεσε στην γέμιση και καπαρόφυλλα ψιλοκομμένα και είχε όντως γεύση φευγάτη θαλασσινή. Η επιλογή δική σας.
Καλασούνα
Aπό την Δήμητρα Δεκαβάλλα του εστιατορίου Veggera, Καραβοστάσης, Φολεγάνδρου
Υλικά
Για την γέμιση
1200 γρ. τυρί σουρωτό ή ανθότυρο ή μαλακή φέτα
3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
2 αυγά
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια ζεστό νερό
1/2 πακέτο μαργαρίνη λιωμένη
1/2 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και σε μπολ βάζουμε το σουρωτό, προσθέτουμε τα αυγά, τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σχεδόν ζυμώνουμε το σουρωτό.
Φτιάχνουμε το φύλλο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υλικά και ζυμώνουμε δυνατά αφήνοντας να πάρει αέρα η ζύμη γυρίζοντάς την συχνά.
Η μαγιά θα κάνει το φύλλο μας πιο αφράτο και ανεβατό αυτό είναι το μυστικό μας.
Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον και μετά την κόβουμε στα δύο και ανοίγουμε 2 φύλλα.
Περνάμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο.
Απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε την καλασούνα με το άλλο.
Περνάμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και κόβουμε χαράζουμε τα κομμάτια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200-250ο C για 45 λεπτά.
Βγάζουμε την καλασούνα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να την σκεπάσουμε.