Γλυκό κάστανο – Γεύση γιορτινή …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα κάστανα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους, ολόφρεσκα και τραγανά. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φτιάξουμε το γλυκό που είναι τόσο ξεχωριστό για να το έχουμε την περίοδο των εορτών, που πολύ συνηθίζεται…

Τα κάστανα είναι καρποί με υψηλή διατροφική αξία πολύ πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες και περιέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης.

Πλατεία Ζαγοράς
Στην πλατεία της Ζαγοράς

Στη Ζαγορά τα κάστανα είναι εξαιρετικής ποιότητας καθόλου τυχαίο που εντός ολίγου θα πάρουν την διαπίστευση σαν Προϊόντα  Ονομασία Προέλευσης.

Οι κυρίες του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς δημιουργούν εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες αλλά και πίτες  που γράφουν…

Γλυκό κάστανο 1

Γλυκό κάστανο Κάστανο

Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

Υλικά

1 κιλό κάστανα μεγάλα

 Για το σιρόπι

2 λίτρα νερό εμφιαλωμένο

1.700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Γλυκό κάστανο 2

Τρόπος Παρασκευής

 Με βρεγμένη πετσέτα καθαρίζουμε εξωτερικά τα κάστανα.

Όπως είναι με τις φλούδες,  χωρίς να τα τρυπήσουμε ή να χαράξουμε τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 10 λεπτά.

Tα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα καθαρίζουμε προσεκτικά από τις φλούδες, για να μείνουν ολόκληρα σε μεγάλη κατσαρόλα.

Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη ανακατεύοντας με σύρμα για 20 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα κάστανα.

Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τα αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι, αλλιώς τα βράζουμε λίγο ακόμα.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού τελευταία στιγμή,  ανακατεύουμε και το γλυκό μας είναι έτοιμο.

Το κλείνουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.

Γλυκό κάστανο 3

Το γλυκό μας είναι έτοιμο και διατηρείται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μόνον αν το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμεπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΑκόμη και με mea culpa, τοξικός θα είναι… – Γράφει o Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος