Ένα φαγητό χορταστικό και νόστιμο για τις χειμωνιάτικες μέρες. Είναι φιλοσοφίας comfort food και αρέσει πολύ.
Τα σουτζουκάκια που φτιάχνει η Βάσω είναι τόσο νόστιμα που θες να τα φας όλα.
Είναι το μόνο φαγητό που όταν τα σερβίρει η Βάσω στην πιατέλα για να τα μοιραστούμε λέει γελώντας, «ο καθένας δικαιούται έξι σουτζουκάκια» … δεν ανησυχούμε βέβαια γιατί η Βάσω, πάντα πλουσιοπάροχη στο φαγητό και φιλόξενη έχει φροντίσει και για δεύτερη δόση… οπότε δεν πτοούμαστε.
Σουτζουκάκια Πατρινά
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή συνδυασμό χοιρινού και αρνίσιου
3 φρυγανιές ή 2 φέτες χθεσινό ψωμί χωριάτικο βρεγμένο σε νερό και καλά στυμμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Μισό κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μπούκοβο, προαιρετικά
Για τη σάλτσα
400γρ ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 σφηνάκι κρασί
Για το τηγάνισμα
Αλεύρι γ.ο.χ.
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ψωμί ή τις φρυγανιές και τις στύβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας δυνατά.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το 1 σφηνάκι κρασί, τις στυμμένες φρυγανιές ή το ψωμί και το μπούκοβο.
Ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά γυρίζοντας ανά διαστήματα τον κιμά για να «πάρει αέρα» και να γίνουν πιο νόστιμα τα σουτζουκάκια.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο μέχρι να ξανθύνει ελαφρά και να αρωματιστεί το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, ρίχνουμε ένα σφηνάκι κρασί και αφήνουμε να βράσει και να πυκνώσει η σάλτσα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο τον αφήνουμε για λίγο να πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αφού τον ζυμώσουμε για 2 λεπτά.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο και μόλις κάψει βάζουμε σε σειρά τα σουτζουκάκια και τα γυρίζουμε με λαβίδα και από τις δύο πλευρές για 4-5 λεπτά στο σύνολο. Δεν χρειάζεται να καλοψηθούν γιατί θα συνεχίσουμε στη σάλτσα.
Βάζουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα ανά διαστήματα.
Σερβίρουμε σε πιάτα με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ζυμαρικά.
Μικρά μυστικά
Είναι σημαντικό να κρατήσουμε το τρίπτυχο: κύμινου, σκόρδου, κρασιού.
Όταν πλάθουμε τα σουτζουκάκια μπορούμε να βουτάμε τα χέρια μας στο κρασί. Αν μάλιστα δεν θέλουμε να τα αλευρώσουμε επιβάλλεται.