Η ντροπή της χώρας με την επένδυση της Microsoft – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Την είδηση τη θυμόμαστε. Ήταν με τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους, με φωτογραφίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνοδευόταν με αναλύσεις επί αναλύσεων, ότι η Ελλάδα γίνεται ψηφιακός κόμβος, χώρια οι διθύραμβοι  για την φιλοεπενδυτική κυβερνητική πολιτική.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αναφέρομαι στην επένδυση της Microsoft που είχε ανακοινωθεί το 2020 και περιελάμβανε τρία data centers (Κορωπί και Σπάτα), με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ από ίδια κεφάλαια και περισσότερες από 300 θέσεις απασχόλησης.

Αυτά έγιναν πριν 4 χρόνια. Κι όλοι νομίζαμε ότι ήδη η Microsoft έχει αρχίσει την παραγωγή έργου, έχουν προσληφθεί κι εργάζονται εκατοντάδες Έλληνες (από εκείνους που αποφοιτούν απολύτως καταρτισμένοι από τις εξαιρετικές σχολές των ΑΕΙ που αφορούν την τεχνολογία) και γενικά το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Αμ δε! Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεση των σχετικών φακέλων από τη Microsoft, εξεδόθη η οικοδομική άδεια!!! Τεσσερα(4) χρόνια έκαναν οι γραφειοκράτες του δημοσίου να βγάλουν άδεια για να προχωρήσει μια επένδυση! Τέσσερα χρόνια χωρίς καμιά ντροπή. Σιγά μην ασχοληθούν με την πρόοδο και τη μετάβαση της Ελλάδας στην κοινωνία της ουσιαστικής γνώσης… Τέσσερα χρόνια κι οι διάφοροι συναρμόδιοι υπουργοί, μάλλον δεν πήραν χαμπάρι…

Προσέξτε: Αυτό δεν συνέβη στον κυρ Παντελή από τα Κάτω Πετράλωνα, αλλά σε κοτζάμ Microsoft! Που δεν ήξερε άλλωστε την αξία του ελληνικού γρηγρόσημου!

Προσέξτε κι αυτό: Η «Καθημερινή» δημοσίευσε τον οδικό χάρτη της των ενεργειών που απαιτήθηκαν από τη Microsoft, προκειμένου να εκδοθεί η περιβόητη οικονομική άδεια:

  1. Χρειάστηκαν 6 μήνες για να εγκριθεί η επένδυση της Microsoft από το Enterprise Greece.
  2. Χρειάστηκαν άλλοι 3 μήνες για να χαρακτηριστεί η επένδυση ως «στρατηγική».
  3. Χρειάστηκαν άλλοι 3 μήνες για να υποβληθεί η πρώτη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  4. Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να υποβληθεί η δεύτερη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  5. Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να προωθηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία.
  6. Χρειάστηκαν άλλοι 5 μήνες για συνταχθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων.
  7. Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.
  8. Χρειάστηκαν άλλοι 7 μήνες για να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  9. Χρειάστηκαν άλλοι 2 μήνες για να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων.
  10. Χρειάστηκαν άλλοι 6 μήνες για να συνταχθεί η εισήγηση της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
  11. Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 2024 για να συνταχθεί το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης της χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
  12. Πήρε άλλον ένα μήνα η έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Κι όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ακόμη στις καρέκλες τους.  Όπως όλοι εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Όπως όλοι εκείνοι που φορούν τα καλά τους και παριστάνουν τους βουλευτές (ειδικά της συμπολίτευσης που νοιάζονται ΜΟΝΟ αν θα γίνουν υπουργοί) αλλά κοιμούνται τον ύπνο του δήθεν δικαίου και δεν προτείνουν αλλαγές που θα πάνε τη χώρα να συναντήσει το μέλλον της.

Είναι δυνατόν να χρειάζονται τέσσερα χρόνια για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια και δεκάδες χρονοβόρες ενέργειες στους «θαλάμους εξόντωσης» που διαθέτουν η γραφειοκρατία κι η πολυνομία;

Φτάνει ΜΟΝΟ ο Πιερρακάκης με το μεγαλύτερο έργο αυτής της κυβέρνησης, την δημιουργία του «gov» και της ψηφιακής αποκέντρωσης, όταν οι άλλοι υπουργοί «παντρεύονται» την γραφειοκρατία;

Πώς γινόταν επί Ολυμπιακών αγώνων, όταν λειτουργούσαν οι fast track διαδικασίες και δεν μπορούσαν οι γραφειοκράτες κι η πολυνομία να επέμβουν πουθενά; Γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό συνέχεια;

Αρέσουν  στον μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη οι χρόνοι περάτωσης της επένδυσης της Microsoft, που θα χρειαστεί σχεδόν 7 χρόνια για να λειτουργήσει στη χώρα μας; Τι παράδειγμα δίνεται σε άλλους επενδυτές; Πώς στα κομμάτια θα προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις αν δεν αλλάξουμε αυτό το γελοίο κράτος που έχουμε; Σε τελική ανάλυση ας το ιδιωτικοποιήσουμε όλο, στην αρχή με τις ίδιες συνθήκες εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά με διαφορετικές διαδικασίες. Κι ας σκούξει η Αριστερά…  Ας γίνουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Πάντως δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Ξέρετε κάτι; Αν αυτά, όπως και πολλά άλλα, δεν αλλάξουν τώρα με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, δεν θ’ αλλάξουν ποτέ. Είναι παθογένειες δεκαετιών…

Ας τολμήσουν λοιπόν… Ας γίνει «κίνημα» εναντίον της γραφειοκρατίας από τους βουλευτές της ΝΔ που κάνουν «λευκή απεργία», επειδή  δεν έγιναν υπουργοί. Ίσως βρούνε έτσι και μεγαλύτερη πολιτική προοπτική απ’ ότι σήμερα…

Προηγούμενο άρθροΦουρνιστά Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας
Επόμενο άρθροΚυρ. Πιερρακάκης: Θα επανεξεταστεί κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας