Κυρ. Μητσοτάκης στο StarTV: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε την ακρίβεια, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

 «Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης, που παραχωρεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι Ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε, ερωτηθείς σχετικά για την πρακτική πολυεθνικών επιχειρήσεων να τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο βασικά προιόντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. «Είναι απαράδεκτο μεγάλες πολυεθνικές, να πωλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ολίγον τι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε την ακρίβεια, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις, που κοστίζουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος, δε, στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δις. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας. Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, καθώς και όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».

Σε ό,τι αφορά στη πορεία αύξησης των μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 στο τέλος της τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επεσήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα – Επενδύσεις και περιφερειακές εξελίξεις στην ατζέντα της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΔόμνα Μιχαηλίδου: Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων στον τουρισμό και στον κλάδο της εστίασης