Γευστική δημιουργία πολυπολιτισμική αντιπροσωπευτική της κουζίνας της Βέροιας .
Την δοκίμασα στο Εστιατόριο 12γράδα.
Έχει στοιχεία της ποντιακής κουζίνας, της Μακεδονίτικης κουζίνας αλλά και αυτής της Χαλκιδικής, αφού έτσι φτιάχνουν την πάστα ελιάς.
Η συνταγή απαρτίζεται και από τρείς άλλες της πάστας ελιάς, του σιρόν και αυτή της σάλτσας γιαουρτιού της ανατολίτικης.
Οι συνταγές δικές σας από τον φίλο του Eμβολου Γιάννη Σαμούκα.
Θα σας ενθουσιάσει…
\Ποντιακό σιρόν με μοσχαράκι, σάλτσα ταρατόρι και πάστα ελιάς
Από τον Γιάννη Σαμούκα executive chef του εστιατορίου 12γράδα, Βέροια
Υλικά
Για το σιρόν
200γρ. σιρόν
1 κουταλιά βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πάπρικα
Για το καπνιστό μοσχαράκι
300γρ. μοσχαράκι σε φέτες πάχους 1 εκ.
20mlελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ταρατόρι
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
½ αγγουράκι τριμμένο
1κουταλιά ξύδι
Άνηθο ψιλοκομμένο
σκόρδο σε φετούλες σοταρισμένες
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο νερό (αν χρειαστεί) για την αραίωση της σάλτσας
Για την πάστα ελιάς
100γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
20ml ελαιόλαδο
½ λεμόνι
Θυμάρι
ρίγανη
Φτιάχνουμε πρώτα την σάλτσα Ταρατόρι.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ και αραιώνουμε με λίγο νερό.
Ετοιμάζουμε την πάστα ελιάς.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε.
Αδειάζουμε την πάστα σε ένα μπολάκι.
Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τα σιρόν και τα μουσκεύουμε με λίγο νερό.
Ρίχνουμε το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Βάζουμε το ταψάκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 8-10 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το μοσχαράκι.
Σε βαθύ τηγάνι σε ελαιόλαδο σοτάρουμε τις φέτες μοσχάρι ελαφρά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Γυρίζουμε το μοσχάρι με λαβίδα για να μην χάσει τα υγρά του.
Ετοιμάζουμε το πιάτο απλώνουμε τα σιρόν και τα περιλούζουμε με την σάλτσα ταρατόρι, βάζουμε τις ζεστές φέτες από το μοσχαράκι και πασπαλίζουμε με την πάστα ελιάς.
Η γεύση…