Μιχαηλίδης Δημήτριος: Γυναίκες από την Φυτιά στον Άγ Αντώνιο

Γυναίκες από την Φυτιά στον Άγ Αντώνιο

Την 9/5/2024 η ομάδα πρωτοβουλίας γυναικών Φυτιάς Βεροίας (Ημαθία), με συντονίστρια την κα Τασούλα Τσέου, επισκέφθηκε τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου Θέρμης (Θεσσαλονίκη, www.aianton.gr)) και ενημερώθηκε από την κα Δέσποινα Ιωαννίδου, για τις εμπειρίες τους κατά την προσπάθεια δημιουργίας γυναικείου συλλογικού συνεργατικού σχήματος.

Είχε προηγηθεί συνάντηση-συζήτηση στις 29/4/2024 στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Φυτιάς, με τον πεπειραμένο συνεταιριστή κ Θοδωρή Παπακωνσταντίνου (Γενικό Γραμματέα Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Μαρίνας «Αγρός» Βέροιας, που είναι μέλος της ΕΘΕΑΣ-Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών) και τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (συγγραφέα του βιβλίου «Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία» ISBN 978-618-84431-1-2, εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ) με την συμμετοχή του κ Στέφανου Ζιώγα (Πρόεδρο Κοινότητας Φυτιάς).

Η συζήτηση της 9/5/2024 εστιάσθηκε στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων ίδρυσης και λειτουργίας ενός Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού και μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

Έγινε σαφές ότι όλοι οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις και μάλιστα κομμάτια της Κοινωνικής Οικονομίας. Στην Κοινωνική Οικονομία μαζί με τους συνεταιρισμούς ανήκουν τα Ιδρύματα, τα Αλληλόχρεα Κεφάλαια και οι Ηθικές Τράπεζες. Επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες.

Μια επιχείρηση όταν βρίσκεται στον χώρο της Δημόσιας Οικονομικής είναι ή Δήμος, ή Περιφέρεια ή Υπουργείο ή Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σκοπό έχει την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Μια επιχείρηση όταν βρίσκεται στον χώρο της Ιδιωτικής Οικονομικής είναι εταιρεία, όπως: ΟΕ-Ομόρρυθμη εταιρεία, ΕΕ-Ετερόρρυθμη εταιρεία, ΕΠΕ-Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, ΑΕ-Ανώνυμη Εταιρεία, ΙΚΕ-Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ΑΜΚΕ-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία κλπ και σκοπό έχει τον προσπορισμό εκχρηματισμένου κέρδους.

Μια επιχείρηση όταν βρίσκεται στον χώρο της Κοινωνική Οικονομίας μπορεί να είναι Συνεταιρισμός (λανθασμένη μετάφραση του Συνεργατισμού το 1914 όταν έγινε ο πρώτος ελληνικός νόμος), είτε Αστικός Συνεταιρισμός (καταναλωτικός, οικοδομικός, προμηθευτικός, ενεργειακός κλπ) για την ικανοποίηση της ανάγκης των μελών του για απόκτηση κάποιου αγαθού, είτε Αγροτικός Συνεταιρισμός για την ικανοποίηση των μελών του για να προσφέρουν (πουλήσουν) την παραγωγή τους, είτε Εργασιακός (ΚοινΣΕπ, ΚοιΣΠΕ κλπ) για την ικανοποίηση της ανάγκης των μελών του για εργασία. Καθόσον οι Συνεταιρισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας για την ικανοποίηση αναγκών, και στις ανθρώπινες ανάγκες των μελών του δεν συγκαταλέγονται τα «εκχρηματισμένα κέρδη», οι συνεταιρισμοί ικανοποιούν τις ανάγκες των μελών τους , αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΧΡΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ, παρά μόνο ανάμεσα στα διάφορα, είδη στις αποθήκες, τους μπορεί να έχουν οικονομικά περισσεύματα, τα οποία ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ στα μέλη τους.

Καθώς ακούγαμε το «ταξίδι» της κας Δέσποινας Ιωαννίδου με τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου εντοπίσαμε ότι το «ταξίδι» ξεκίνησε με ένα βανάκι της οικογενείας Ιωαννίδη, με το οποίο μετακινούνταν γυναίκες από τον Άγιο Αντώνιο για να μετάσχουν στο σεμινάριο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που είχε οργανωθεί από την Αναπτυξιακή «Ανατολική» στον Δήμο Θέρμης πριν είκοσι οκτώ (28) περίπου χρόνια.

Στις πολύωρες συζητήσεις κατά το «ταξίδι» προς την Θέρμη και στις απαντήσεις στα ερωτήματα από την τοπική Αναπτυξιακή Εταιρεία και από τους εισηγητές στο σεμινάριο στηρίχθηκε το εγχείρημα που σήμερα όλοι καμαρώνουν, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της περιοχής, προσφέρει περίπου είκοσι θέσεις εργασίας στο χωριό και όλο το χωριό με κάποιο τρόπο «συμμετείχε» στις δραστηριότητες του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου.

Και στο μυαλό όλων ήλθαν τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κ. Καβάφη: «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Πάντα στον νου σου να ‘χεις την Ιθάκη. … Η Ιθάκη σ’ έδωσε το ωραίο ταξίδι. … Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε. … Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν».

Η «Ιθάκη» του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου είναι ένας συνεχώς προωθούμενος στόχος τοπικής ανάπτυξης, με προσφορά εργασίας σε γυναίκες στο χωριό, με μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων (ξεκίνησαν με προϊόντα σίτου) με τοπικές συνταγές και τοπική χειροποίητη ενέργεια, με αξιοποίηση υπαρχόντων κτηρίων, με δημιουργία σύγχρονου σημείου αναφοράς (πρόκειται για το ξακουστό «ΚΑΦΕΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ» που προσελκύει πολύ κόσμο», με συνεχή προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς (μας είπαν «η αγορά θα σας καθοδηγεί»…), με διατήρηση και ενίσχυση της τοπικής παράδοσης και πολλά άλλα.

Πάρα πολύ μεγάλη σημασία δίνουν όλες οι κυρίες του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου στην ενημέρωση όλων και διάχυση των εμπειριών τους, με παροχή δωρεάν στήριξης και εξαιρετικής φιλοξενίας σε κάθε νέο εγχείρημα, με υποδοχή σχολείων, με φιλοξενία υπερτοπικών διοργανώσεων, με ξενάγηση στην παράδοση και διαδραστική ενημέρωση των παιδιών για σωστή διατροφή και πολλά ακόμα.

Στο τοπικό εκθετήριο στο «ΚΑΦΕΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ» στην είσοδο του χωριού βρίσκει όποιος θέλει:

Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με φρέσκα φρούτα εποχής, με χυμό λεμονιού και ζάχαρη, χωρίς καθόλου άλλα συντηρητικά. Αγριόσυκο, κεράσι, κυδώνι, σταφύλι, καρότο, καΐσι, κολοκύθι και μαρμελάδα βερύκοκο, φράουλα, δαμάσκηνο, ροδάκινο, καρότο.

Ποντιακά χειροποίητα προϊόντα, αραδοσιακά ψημένα στο τζάκι, με αλεύρι σκληρού σιταριού, ψύλλα πίτας περέκ, ιβριστό, σιρόν, μακαρίνα.

Παραδοσιακά ζυμαρικά με αλεύρι σκληρού σιταριού, όλα χειροποίητα, χυλοπίτες, χυλοπίτες νηστίσιμες, τραχανάς γλυκός, ξυνός, σταρένιος, νηστίσιμος.

Πίτες παραδοσιακές, χειροποίητες, κατεψυγμένες, έτοιμες για ψήσιμο, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες, γλυκές κολοκυθόπιτες.

Εκτός από το «ΚΑΦΕΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ» (τηλ 2396041807, agantoni@otenet.gr) προϊόντα του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία λιανικής πώλησης σε όλη της Ελλάδα.

Η επόμενη ενημερωτική συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ στην Κατερίνη στις 30/5/2024.

Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου προσφέρει υπηρεσίες εστίασης για εκδηλώσεις, μικρές και μεγάλες, πάντα με παραδοσιακά σπιτικά εδέσματα, μας είπε η κα Δέσποινα Ιωαννίδου (6972709100) και η κα Κατερίνα Καλαϊτζίδου, που δέχθηκαν τις ενθουσιώδεις ευχαριστίες για την φιλοξενία από την κα Τασούλα Τσέου (6981627561) και τις κυρίες Ρίτα Στογιάννου, Μαίρη Τσέου, Λιάνα Χατζηλαμπρινού, Βαρβάρα Ζιώγα & Μαργαρίτα Τσέου.

2024 5 9 Εργαστήριο 2024 5 9 Αναμνηστική

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΑΣΕ για τη διεξαγωγή του «ελληνικού διαγωνισμού PISA» τη φετινή χρονιά
Επόμενο άρθροΛέσχη ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ: Προβολή ταινίας Backpack full of cash