Ένα αυθεντικό καλοκαιρινό γλυκάκι που απόλαυσα στην Φούρκα Χαλκιδικής στην ψαροταβέρνα «Τάκης».
Ήταν η γλυκιά επίγευση μετά ένα γεύμα με θαλασσινές γεύσεις αστεράτες που πραγματικά με εντυπωσίασαν.
Σε ένα τραπέζι κρυμμένο στα αλμυρίκια ατενίζοντας το βαθύ μπλε της θάλασσας απόλαυσα το γλυκάκι της Βίκυ, που είχε νότα καλοκαιρινή, αυθεντική.
Η αλήθεια είναι ότι φυλάω «σαν κόρη οφθαλμού» το βαζάκι με το γλυκό που μου χάρισε η Βίκυ.
Η συνταγή δική σας…
Γλυκό κουταλιού καρπούζι
Από την Βίκυ Ιεροσιώτη, της ψαροταβέρνας «Τάκης» στην
Φούρκα Χαλκιδικής
Υλικά
1 κιλό φλούδα καρπουζιού
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. ξινό
Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Λίγα φύλλα αρμπαρόριζα ή λίγη βανίλια
Παίρνουμε τις φλούδες του καρπουζιού, αφαιρούμε το πράσινο μέρος και αφήνουμε αν θέλουμε μόνο λίγο κόκκινο από την ψίχα του καρπουζιού.
Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, ανάλογα πόσο λεπτό θέλουμε να είναι και σε μια λεκάνη νερό που να σκεπάζετε το καρπούζι ρίχνουμε τη φλούδα και το ξινό.
Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και την ζάχαρη το αφήνουμε λίγο να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε το καρπούζι από την λεκάνη και το ρίχνουμε στο νερό που βράζει.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα και μόλις αρχίσει να «δένει» ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας ή τη βανίλια.
Μετά από λίγο βγάζουμε τα φύλλα γιατί ήδη το γλυκό μας πήρε το άρωμά του.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα «κρύβουμε» σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για να έχουμε και τον χειμώνα «καλοκαιρινή νότα» στην κουζίνα μας.