Τάρτες που ξεχειλίζουν άρωμα και νοστιμιά. Τα μήλα είναι στα καλύτερά τους και εμείς τα απολαμβάνουμε με χίλιους τρόπους.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και κόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες τάρτες, που είναι μια χαρά.
Εμείς σας δίνουμε και τη συνταγή για τις τάρτες.
Γαλλικές τάρτες μήλου
Από την Dominique Dipon, περίφημη ζαχαροπλάστη, Λυών
Υλικά για 6 τάρτες
Για τη ζύμη
125 γρ. βούτυρο τ. Κέρκυρας 50-50 αιγοπρόβειο και αγελαδινό
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανιλίνη
1 αυγό
250 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
2,5 γρ. baking powder
Για την κρέμα πατισερί
500 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη
50 γρ. κορν φλαουρ
3 αυγά
30 γρ. βούτυρο τ. Κέρκυρας 50-50 αιγοπρόβειο και αγελαδινό
Για τα μήλα
1100 γρ. μήλα
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. βούτυρο Ήπειρος 50-50
Για το κραμπλ
55 γρ. βούτυρο τ. Κέρκυρας 50-50 αιγοπρόβειο και αγελαδινό
55 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
1,5 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε πρώτα τις τάρτες.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό, το βούτυρο με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγό.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ρίχνουμε το μείγμα στο κάδο του μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά και ανοίγουμε με τον πλάστη 6 φύλλα που τα φορμάρουμε στις ταρτιέρες.
Ψήνουμε τις τάρτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά με βάρος για να μη φουσκώσει η ζύμη.
Για την κρέμα πατισερί
Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την μισή ποσότητα ζάχαρης και την βανιλίνη.
Σε μια μεγάλο μπολ, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και λίγο καυτό γάλα στο μπολ και σουρώνουμε το μείγμα.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα μέχρι να πάρει μια βράση και να πήξει ελαφρά η κρέμα.
Μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος την κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο και καλύπτουμε την επιφάνεια με μεμβράνη, για να μην δημιουργηθεί πέτσα.
Για τα μήλα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες.
Σε βαθύ τηγάνι σoτάρουμε τις φέτες σε χαμηλή φωτιά, με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Για το κραμπλ
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, το βούτυρο με την ζάχαρη για να αφρατέψουν καλά και στην συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι με την κανέλα.
Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει και το τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από την τάρτα.
Σε κάθε τάρτα βάζουμε κρέμα πατισερί, στρώνουμε τις φέτες του μήλου και από πάνω τρίβουμε το κραμπλ.
Ψήνουμε τις τάρτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν οι τάρτες.
Τις βγάζουμε από τις ταρτιέρες και σερβίρουμε. Αν θέλουμε διακοσμούμε με αφυδατωμένες ψιλές φέτες μήλου.