Συνταγή: Πέστροφα στην σχάρα, από τον Ζαρό της Κρήτης

sissy
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γεύσης και Πολιτισμού
Ο Ζαρός, των νερών, της γεύσης και της αμόλυντης ομορφιάς είναι ο αγαπημένος μου προορισμός κάθε φορά που κατεβαίνω για ταξίδι γευσιγνωστικό στην Κρήτη. Νοιώθω, σαν να είναι το χωριό μου…συναντώ φίλους αγαπημένους, που για μένα είναι σαν οικογένεια. Με τον υπερδραστήριο Γιώργο Δαμιανάκη συνοδοιπόρο πάντα δοκιμάζουμε τις νέες του γευστικές δημιουργίες αλλά και αυθεντικές κρητικές, των γιαγιάδων. Στην λίμνη του Βοτόμου, στα ριζά του Ψηλορείτη ετοιμάζουν πάντα τις καλύτερες πέστροφες ή σολομοπέστροφες δικής τους παραγωγής που είναι ιδιαίτερα νόστιμες, λόγω του μικροκλίματος και της σύνθεσης του νερού.

Συνήθως τις σερβίρουν τηγανιτές με βούτυρο όμως βρίσκω ότι είναι ακόμα πιο νόστιμες όπως τις ετοιμάζει ο Γιώργος.

Η συνταγή δικής σας και ισχύει για όλα τα ψάρια που θέλετε να κάνετε ψητά η μόνη διαφορά είναι ότι η πέστροφα δεν έχει λέπια και απλά την τρίβουμε με αλάτι ενώ στα άλλα ψάρια καθαρίζουμε τα λέπια.

πέστροφα-στα-κάρβουναΠέστροφα Ζαριανή στην σχάρα

Από τον Γιώργο Δαμιανάκη, executive chef, Πρόεδρο του Πανγκρήτιου Λαογραφικού Συνδέσμου

Υλικά

4 πέστροφες

120ml. Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

50γρ. Θυμάρι

50γρ. Δενδρολίβανο

50γρ. Ρίγανη

120ml. σάλτσα λαδολέμονο χτυπημένη

πέστροφα-στα-κάρβουνα

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε το ψάρι, αφαιρούμε τα εντόσθια και τα βράγχια και το τρίβουμε ολόγυρα με θαλασσινό αλάτι.

Γιώργος-Δαμιανάκης-1
Ο executive chef Γιώργος Δαμιανάκης

Ξεπλένουμε τα ψάρια καλά και τα στραγγίζουμε.

Χαράζουμε κατά μήκος το ψάρι.

Αλείφουμε εσωτερικά και ολόγυρα με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τα αρωματικά βότανα και το πιπέρι και αφήνουμε τα ψάρια να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Αλατίζουμε και βάζουμε τις πέστροφες στην σχάρα που έχουμε περάσει με λεμόνι.

Προθερμαίνουμε καλά την σχάρα είτε στην ψησταριά με κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας μας, στους 200ο C .

Όταν ψηθούν από τη μια πλευρά τις γυρίζουμε και από την άλλη και κατά διαστήματα τις αλείφουμε με λίγο αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε πιατέλα, τις περιχύνουμε με την σάλτσα λαδολέμονο και πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνοδεύουμε τα ψάρια με πράσινη σαλάτα ή πατατοσαλάτα με κάπαρη.

Προηγούμενο άρθροΥπουργείο Πολιτισμού και Εφορεία Αρχαιοτήτων εξοντώνουν την Βέροια – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΟ βασικοί λόγοι λόγοι που τα ζευγάρια χωρίζουν στις διακοπές