Nτάκος Κρητικός – Ένα ορεκτικό με διατροφική αξία

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο ντάκος, το προσφάι των Κρητών ποιμένων και γεωργών με το κρίθινο παξιμάδι, τη ντομάτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο, την ξινομυζήθρα και τη ρίγανη είναι ένα ποίημα …υψηλής διατροφικής αξίας.  Χαρίζει ενδυνάμωση και αρμονία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματικά τον απολαύσαμε στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Maison, ατενίζοντας την πισίνα του. Άλλωστε η φιλοσοφία του ξενοδοχείου του φίλου Γιώργου Τσαλώνει είναι ευζωία, ενδυνάμωση, αποφόρτιση του stress. 

Nτάκος Κρητικός 1

Ντάκος Kρητικός

Από το ξενοδοχείο Maison, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

Υλικά για 4 άτομα

1 διπλό ντάκο κρίθινο

2 – 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε κύβους

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα

Ρίγανη

Αλάτι

Κάπαρη

Ελιές

 Για το φινίρισμα

2 κορφούλες μαϊντανό ελιές και κάπαρη

Nτάκος Κρητικός 2

 Τρόπος παρασκευής

 Βρέχουμε ελαφρά τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό.

Ραντίζουμε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι

Ρίχνουμε από πάνω την ντομάτα.

Πασπαλίζουμε με τη φέτα ή την ξινομυζήθρα.

Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού, τη ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπως θυμάρι, θρούμπι…

Ρίχνουμε την κάπαρη και τις ελιές.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Nτάκος Κρητικός 3

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε στο τέλος μπορούμε να ραντίσουμε με λίγο ούζο για άρωμα αυθεντικό…

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα 26 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου 2023