Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: Εγκύκλιος της Επιθεώρησης Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα

Οδηγίες διερεύνησης & χαρακτηρισμού εργατικών ατυχημάτων

Ι. Εισαγωγή
H παρούσα εγκύκλιος εκδίδεται σε συνέχεια των ενεργειών της Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την έκδοση απ΄ αυτήν της με αρ. 2/2023 εγκυκλίου με οδηγίες προς τους Εισαγγελείς της χώρας. Με την εν λόγω εγκύκλιο γίνεται αποδεκτή και προσδιορίζεται η ανεξαρτησία της Επιθεώρησης Εργασίας κατά την άσκηση της αρμοδιότητας της στη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 103 παρ. 3 ε του Ν 4808/2021.
Σκοπός της παρούσης είναι η παροχή οδηγιών για την αποτελεσματική και πληρέστερη
διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων, τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους προς
όφελος της δράσης πρόληψής τους και την εφαρμογή ενιαίων διαδικασιών σε όλες τις
υπηρεσίες ΑΥΕ της Επιθεώρησης εργασίας.
Περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες οδηγίες μετά την έκδοση της προαναφερθείσας εγκυκλίου της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για τον χαρακτηρισμό και τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων που κοινοποιούνται στην Υπηρεσία, στο πλαίσιο εφαρμογής του εγχειριδίου “ Κανόνων λειτουργίας και διενέργειας ελέγχων της Επιθεώρησης ΑΥΕ ”, το οποίο συντάχθηκε από ομάδα εργασίας βάσει της Υ.Α. με αρ. πρωτ. 22851/Δ1 7908/2018 και το οποίο έχει αποσταλεί στις Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της οδηγίας: ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ (441915-2023)

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη για αύριο Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΕνημέρωση για την αρωγή της ΠΟΦΕΕ στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία DANIEL